Socialiniuose tinkluose užvirė diskusija dėl „Misija Sibiras“: dalyviams „neloti“ pasiūlė ir VRM darbuotojas

Penktadienį paaiškėjus, kad „Misija Sibiras 2019“ dalyviams šiemet ir vėl neleista vykti į Rusiją, ši žinia greitai išplito socialiniuose tinkluose. Informacija apie neišduotas vizas viešojoje erdvėje buvo priimta nevienareikšmiškai: vienas iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM) darbuotojų lietuviams viešai pasiūlė „neloti“, jei nori gauti Rusijos vizas.

Po to, kai Rusija ir vėl neišdavė vizų „Misija Sibiras“ dalyviams, VRM darbuotojas pasiūlė Lietuvai neloti.<br> Lrytas.lt montažas
Po to, kai Rusija ir vėl neišdavė vizų „Misija Sibiras“ dalyviams, VRM darbuotojas pasiūlė Lietuvai neloti.<br> Lrytas.lt montažas
 VRM kanclerio įrašas.<br>Lrytas.lt nuotr.
 VRM kanclerio įrašas.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 7, 2019, 1:31 PM, atnaujinta Jul 7, 2019, 2:51 PM

Grėsmė institucijos prestižui ir reputacijai

„Ir vizų norisi. Ir loti Europos Tarybos parlamentineje asamblėjoje norisi. Ir visko norisi“, – taip į straipsnį apie neišduotas vizas „Verslo žinių“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sureagavo VRM Teisės ir personalo skyriaus patarėjas Kristijonas Gudalevičius.

Į tokią viešai išsakytą poziciją netrukus sureagavo tiek VRM kancleris Karolis Vaitkevičius, tiek Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, atkreipęs dėmesį, kad valstybės tarnautojų pasisakymai socialinėje erdvėje gali pakenkti institucijos prestižui ir reputacijai.

„O vaikine.. tikiuosi pirmadienį turėsite gerą paaiškinimą. Visi turime teisę į žodžio laisvę, bet dirbate ne pieninėje, o Lietuvos širdyje“, – į viešą kolegos žinutę savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sureagavo VRM kancleris.

Tuo tarpu Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas E.Jablonskas akcentavo, kad susiklosčiusi situacija atspindi socialinių tinklų keliamas grėsmes. Siekiant minimizuoti kylančias reputacijos ir prestižo grėsmes, E.Jablonsko vadovaujamoje institucijoje yra suformuotos 10 punktų rekomendacijos.

„Apie socialinių tinklų galią esu jau minėjęs, kada buvo atskleistas netinkamas pareigūnų elgesys.

Šis atvaizduotas atvejis parodo, kokia yra ir socialinių tinklų grėsmė/pavojus/rizika ne pačiam asmeniui, bet institucijai kurioje jis dirba, jos reputacijai bei prestižui.

Lietuvos policijoje mes esame parengę 10 punktu rekomendacijas kaip policijos pareigūnas turi elgtis socialiniuose tinkluose.

Tai ne žodžio laisvės ar demokratinių principų varžymas, tai valstybės tarnyboje dirbančio asmens atsakingo elgesio gairės.

Su Valstybės diena!“, – šeštadienį rašė Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas.

Pasikartojo praėjusių metų scenarijus

Praėjusių metų vasarą „Misija Sibiras“ negavo Rusijos vizų. Po šio sprendimo „Misija Sibiras 2018“ komandai teko skubiai keisti planus ir ekspedicijos kryptį. Dėl šios priežasties tvarkyti lietuvių tremtinių ir politinių kalinių kapų ekspedicijos dalyviai vyko į Kazachstaną.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos pozicija, dėl kurios „Misija Sibiras“ dalyviams nebuvo išduotos vizos, buvo kaltinimai Lietuvai įšaldžius derybas dėl tarpvyriausybinio susitarimo, kuriuo būtų reglamentuotas karių ir civilių aukų kapų ir monumentų tvarkymas. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovų teigimu, Rusijos siūlytas tarpvyriausybinis susitarimas neatitiko Lietuvos nacionalinių interesų.

Šiemet „Misija Sibiras 2019“ organizatoriai siekė įgyvendinti pernykštį planą ir nuvykti į Krasnojarsko kraštą. Tačiau neatmesdami tikimybės, kad ir vėl gali negauti Rusijos vizų, paraleliai organizavo ir ekspediciją į Kazachstaną.

Būtent į Krasnojarsko kraštą sovietų okupacijos laikotarpiu buvo ištremta itin daug lietuvių, todėl šiame krašte plyti nemažos tremtinių ir politinių tremtinių iš Lietuvos kapinės.

Penktadienį paaiškėjo, kad šiemet pasikartojo praėjusių metų scenarijus – Rusijos ambasada Lietuvos Respublikoje antrus metus iš eilės atsisakė išduoti vizas „Misija Sibiras“ ekspedicijos dalyviams. Todėl tvarkyti kapų šių metų ekspedicijos dalyviai vyks į Kazachstaną. 

Pirmoji ekspedicija, kurios tikslas buvo sutvarkyti tremtinių ir politinių kalinių kapus, buvo įgyvendinta 2006 m. Per projekto gyvavimo laiką lietuvių tremties bei kalinimo vietose sutvarkyta daugiau nei 150 kapinių. Didžioji dalis lietuvių kapinių yra Rusijos teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?