Atkirto nepatenkintiems dėl G. Nausėdos inauguracijos šventės: iškrypęs požiūris

Penktadienį po Seime duotos priesaikos šalies vadovu tapo Gitanas Nausėda. Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ apie inauguraciją ir visus šios ceremonijos renginius kalbėję politologai tvirtino, kad klaidų pasitaikė. Tačiau ir paties priėmimo sureikšminti nereikėtų.

Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Gitano Nausėdos inauguracijos akimirkos. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 15, 2019, 5:09 PM, atnaujinta Jul 15, 2019, 5:21 PM

Laidoje dalyvavo apžvalgininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė ir Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis.

Viešumoje buvo daug dėmesio skirta priėmimui, kuris įvyko pirmą kartą po 10 metų. Tačiau ne visi juo buvo patenkinti – kliuvo svečių sąrašas. R.Urbonaitės teigimu, naujojo prezidento komanda susidūrė su šiokiais tokiais iššūkiais.

„Man atrodo, kad mes šį pobūvį pernelyg sureikšminome. Vieni gyrėsi ir sakė, kad net rankos dreba gavus kvietimą, kiti – ašarojo, kad jo negavo. Man atrodo, kai kurie net nesupranta, kad jei jo darbo dalis yra susijusi su viešuma, tikrai neturi to kvietimo gauti.

Toks iškrypęs vaizdas, kai įsivaizduoji, kad jei tūkstantis žmonių tave seka „Facebook“, tai jau reikėtų tokiame pobūvyje sudalyvauti.

Gal čia prezidento komanda turėjo šiek tiek organizacinių problemų, kurios sukėlė tokį kipišą. Bet man atrodo, kad jei prezidentas mano, kad tai yra reikalinga, jis turi teisę tai daryti.

Aš nematau čia nei kažko labai gero, nei kažko labai blogo“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo MRU politologė Rima Urbonaitė, pabrėždama, kad drama buvo padaryta ten, kur jos visai neturėtų būti.

„Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas penktadienio vakarą dalyvavo prezidento priėmime. Jis teigė, kad medaus statinėje atsirado šaukštas deguto.

„Gerai, kad jis yra, ypač gerai tiems žmonėms, kurie dažnai lieka pamiršti, dėl savo veiklos ir nuopelnų, o prezidentas juos prisiminė.

Čia kalbant ir apie politinius kalinius, gaila, kad šiek tiek sugadino tas šaukštas deguto su signatarais.

Tikrai labai keista, kad juos reikėjo kviesti paskutinę minutę, nepagalvojo, kad jie svarbūs elementai, ypač tokiame renginyje“, – kalbėjo A.Tapinas.

Jis sakė, kad „visi buvo susipainioję dėl aprangos kodo“.

„Vynas buvo šiaip sau, toks nusiskundimas būtų“, – kalbėjo jis.

„Labiausiai gaila turbūt buvo prezidento ir pirmosios ponios, nes jiems tai nebuvo šventė, prie jų tris valandas stovėjo eilė žmonių, kurie norėjo su jais nusifotografuoti“, – įspūdžius iš šventės vardijo „Laisvės TV“ įkūrėjas.

Jis siūlė G.Nausėdai mokytis iš 3 buvusių prezidentų.

„Manau, kad G.Nausėdai būtų gerai mokytis net iš trijų prezidentų: šiek tiek iš V.Adamkaus, šiek tiek iš D.Grybauskaitės, gal net ir iš paties Algirdo Brazausko galima pasimokyti, gal tik iš Rolando Pakso geriau nesimokyti.

Bet tikrai jam reikia mokytis, akivaizdu tai. Pasiimti tai, kas geriausia, iš trijų prezidentų, būtų visai gerai“, – sakė A.Tapinas. Jis tvirtino, kad abiejose kadencijose V.Adamkus buvo skirtingas.

Pirmieji iššūkiai

Su kiek didesniais iššūkiais nei svečių sąrašas G.Nausėda ir jo komanda susidurs artimoje ateityje. Šiuo metu padėtis Vyriausybėje ir koalicijoje Seime kiek neaiški. Tačiau persistengti reiškiant savo nuomonę, anot politologės R.Urbonaitės, prezidentui nereikėtų.

„Čia laukia labai sudėtinga užduotis. Nes jam reikės paimti ne per žemą natą, bet ir neimti per aukštos. Tauta turi užsakymą ryžtingam, stipriam prezidentui, visada taip buvo.

Vyriausybės formavimas yra lakmuso popierėlis – kiek prezidentas turės ryžto galbūt ir atmesti ministrų kandidatūras, turėti svarų žodį. Ir kištis ten, kur reikia. Bet jis negali perspausti, nes ta galia yra koncentruota parlamente, negali prezidentas lengva ranka pasakyti, kad ne, taip nebus“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

„Labai bus svarbu, kiek prezidentas sugebės įtikinti, atsilaikyti, išeiti ir viešai visiems pasakyti, kad ieškojo geriausio, turima tokia kandidatūra“, – kalbėjo politologė.

A.Tapinas savo ruožtu tvirtino, kad parlamento nariai prezidentui ypatingai neprieštaraus.

„Manau, kad koalicinė pusė parlamente bandys mesti didelį iššūkį prezidentui. Aš nelabai matau, ką jie gali tuo laimėti. Jei lenkai pasiūlys į vidaus reikalų ministrus kažką visai netinkamo, tada sėdės ir lauks prezidento reakcijos. Manau, kad šiame gyvenimo etape yra geriau turėti gerus santykius su prezidentu. Tai akivaizdžiai parodė premjeras Saulius Skvernelis“, – kalbėjo A.Tapinas.

Gali sumažėti nežinomųjų

Kol kas šalia visų nežinomųjų Vyriausybėje klausimą kelia ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio padėtis. Gali būti, kad V.Pranckietis postą dar gali išsaugoti.

„Manau, kad partijos taryba gali priimti palankesnį sprendimą R.Karbauskiui. Bet vėlgi tai, kad taryba šiandien priims tokį sprendimą, neaišku, kad ryt V.Pranckietis pasakys, kad klausau partijos, išeinu“, – kalbėjo MRU politologė. Jos teigimu, V.Pranckietis gali norėti tikrintis pasitikėjimą Seime, tai gali jam atnešti „labai saldžią pergalę“.

„Čia aš manau, kad drama dar tik kyla, jos epogėjus bus pasiektas šiek tiek vėliau, ne šiandien“, – prognozavo R.Urbonaitė.

L.Bielinis tikino, kad tai yra asmeninė R.Karbauskio kova.

„Suprantama, reikia pamaloninti ir LSDDP atstovus, nes tokia sutarties sąlyga. Bet turime suvokti, kad net jei slaptu balsavimu V.Pranckietis išsaugos kėdę, tai nebus absoliuti pergalė – laimėjo, bet po to jis taps visos koalicijos atakos objektu ir atpirkimo ožiu“, – kalbėjo L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.