Opozicija – apie sušvelnėjusį S. Skvernelio toną: įvardijo tai kaip pataikavimą

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Gintauto Palucko teigimu, laikinasis premjeras Saulius Skvernelis savo kalba ketvirtadienį Seime įrodė, kad yra nustūmęs į šalį emocijas ir įtampą, tačiau esą kai kuriais pasisakymais net pataikavo opozicijai. Tiesa, G.Paluckas patvirtino, kad LSDP kitą savaitę palaikys laikinojo premjero kandidatūrą.

Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>Lrytas.lt koliažas
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>Lrytas.lt koliažas
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Opozicija tikino palaikysianti S.Skvernelio kandidatūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 1:33 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 4:35 PM

Panašiai kalbėjo ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis, kuris pabrėžė, kad S.Skvernelis turi prisiimti atsakomybę už pradėtus darbus.

Pabrėžė klaidas švietimo pertvarkoje

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seime parlamentarams pateikė premjero S.Skvernelio kandidatūrą toliau eiti savo pareigas. 

Prazidentas labiausiai akcentavo būtinybę išsaugoti veiksmingą darbą tarp visų valdžios institucijų ir S.Skvernelio darbinę patirtį.

Savo ruožtu S.Skvernelis, įvardijęs visus per pustrečių metų įgyvendintus darbus, vėliau apgailestavo dėl padarytų klaidų ir teigė, kad jei turėtų galimybę atsukti laiką atgal, kitaip žiūrėtų į savo oponentų darbą.

„Saulius Skvernelis yra sumažinęs emocijas ir įtampą, ir netgi, sakyčiau, šiek tiek pataikavo opozicijai, norėdamas sulaukti didesnio palaikymo. (...) Nenuostabu, kad premjeras atsiliepė ne itin savikritiškai.

Vis tik jis ir toliau ruošiasi tęsti darbą savo pareigose, bet aš manau, kad didžiausia klaida yra švietimo sistemos nepamatuotos ir nepasvertos pertvarkos, kurios sukėlė ne tik švietimo bendruomenės, bet ir visos visuomenės nepasitenkinimą.

Iš klaidų, be abejo, reikia mokytis, bet pirmiausia reikėtų pradėti nuo nacionalinio partijų susitarimo švietimo klausimais“, – S.Skvernelio kalbą vertino G.Paluckas.

Jis svarstė, kad laikinasis premjeras turėtų prisiimti atsakomybę ir toliau tęsti savo pradėtus darbus, dėl to LSDP kitą savaitę ruošiasi palaikyti S.Skvernelio kandidatūrą.

„Priešlaikinių rinkimų idėjai mes tikrai nepritariame, nes nematome tam poreikio. Tačiau turime ir klausimų.

Esminis klausimas: kaip Vyriausybė ir premjeras sugebės suderinti dvi skirtingas koncepcijas, t.y. prezidento siūlomą gerovės valstybę ir šių valdančiųjų mėginamą įgyvendinti minimalios valstybės koncepciją, apie kurią jie ne kartą yra kalbėję?“ – klausė LSDP lyderis.

Abejoja dėl nepriklausomumo

Klausimų kilo ir opozicinės konservatorių partijos pirmininkui G.Landsbergiui.

„Man pagrindinis klausimas yra pono Skvernelio nepriklausomumas. Jis pats yra ne sykį sakęs, kad ministrai tam tikra prasme yra premjero komanda, už kurią jis prisiima atsakomybę – ir už gerus, ir už negerus dalykus.

Klausimas, ar naujoji koalicinė sutartis nepadarys taip, kad už dalį ministrų premjeras atsakomybės prisiimti tiesiog negalės, nes tai bus nebe jo ministrai, o tai bus „tvarkiečių“ ar lenkų žmonės, t.y. partiniai kareiviai, paskirti nebūtinai pagal profesionalumo reikalavimus, o tiesiog dėl to, kad R.Karbauskis pasirašė tokią sutartį.

Tada klausimas, ar tas žmogus yra nepriklausomas, ar jis atsako už savo Vyriausybę, už dar metus, likusius iki rinkimų? Manau, kad tai yra pagrindinis pavojus tiek jam, tiek stabiliam Vyriausybės darbui“, – komentavo G.Landbergis.

Jis tikino, kad TS-LKD dar nėra priėmę sprendimo, ar palaikyti S.Skvernelio kandidatūrą, tačiau pridūrė, kad pats pasisako už tai, jog premjeras ir toliau neštų savo atsakomybę.

G.Landsbergis įvardijo ir klausimus, kuriuos ketvirtadienį ruošiasi užduoti S.Skverneliui.

„Klausime, ar naujosios koalicijos sudarymas nereikš, kad jis praras tuos ministrus, kurie visuomenėje vertinami pozityviai, yra geri, stabilizavo sistemą, atnešė daugiau pasitikėjimo, pavyzdžiui, susisiekimo ar ar krašto apsaugos srityse. O vietoj jų ar negaus tokių, kurie diskredituos būsimą Vyriausybę“, – sakė G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.