Suabejojo Gitano Nausėdos sprendimu: ar tikrai klauso tų, kurių reikia?

Panašu, kad įprasto politinio sezono pertraukos šią vasarą nebus. Naujojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracija ir visi su tuo susiję valdžios pasikeitimai sprendžiami ir vasaros metu, kada įprastai politinės temos ir batalijos nurimsta.

Įkaitusi politinė arena – visas dėmesys į sprendimą priimti turintį G. Nausėdą ir S. Skvernelio ateitį.<br>Lrytas.lt koliažas
Įkaitusi politinė arena – visas dėmesys į sprendimą priimti turintį G. Nausėdą ir S. Skvernelio ateitį.<br>Lrytas.lt koliažas
Premjeras Saulius Skvernelis ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2019, 9:30 PM

Apie tai, kas šiuo metu vyksta valdžios koridoriuose, kokios sudėties Vyriausybę turėsime ir koks yra premjero Sauliaus Skvernelio planas Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ diskutavo žurnalistas Rimvydas Paleckis, naujienų portalo 15min.lt aktualijų redaktorė Liepa Želnienė ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius.

J.Narkevičiaus šansai menki

Po liepos pirmosiomis dienomis sudarytos koalicijos sutarties tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP), partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos, sujudėjo Vyriausybės kabineto grindys.

Koks likimas laukia Krašto apsaugos ministro posto norėjusios, bet ir prezidentūros griežtą „ne“ išgirdusios „Tvarka ir teisingumas“, nėra aišku. Tačiau aiškumo mažai ir Lenkų rinkimų akcijos stovykloje.

Vidaus reikalų ministerijai vadovauti yra siūlomas parlamentaras J.Narkevičius, susisiekimo ministru – Vladislovas Kondratovičius.

Tačiau ar Seimo narys J.Narkevičiaus yra reali kandidatūra užimti ministro Eimučio Misiūno vieta taip pat neaišku.

Naujienų portalo 15min.lt aktualijų redaktorė L.Želnienė pastebėjo, kad prezidento noras susitikinėti ir pažindintis su dar nepateiktais ministrais yra tikra naujiena mūsų politikoje.

„Yra kviečiamas susitiktas A.Palionis, bet kodėl su juo, kai dar nėra pateikta oficialaus teikimo, niekaip nesuprantu. Juk dabar jis yra eilinis Seimo narys“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo žurnalistė.

Jis yra įvardintas kaip LSDDP kandidatas užimti žemės ūkio ministro postą. Tačiau vis dar nėra pateiktas.

Žurnalistė tikino, kad tokie susitikimai organizuojami arba iš nežinojimo, arba norint pabrėžti Lenkų rinkimų akcijos kandidatų kompetencijos trūkumą.

„Visiškai nenormali situacija, manau, kad čia to nepatyrimo pasekmė yra. Ir to, kad prezidento patarėjas Povilas Mačiulis Seime niekada nedalyvavo ir žino tik kaip galima pajuokauti Kauno miesto savivaldybėje.

Man atrodo, kad tai buvo prezidentūros klaida, kita vertus, gal tai buvo parodymas, kad su Lenkų rinkimų akcijos siūlomais kandidatais iš viso nebuvo susitikta, gal tai rodo, kad tie kandidatai netinka labiau“, – svarstė L.Želnienė.

„Plika akimi žiūrint, J.Narkevičiaus kompetencija reikėtų labiau abejoti, nei V.Kondratovičiaus“, – tvirtino L.Želnienė.

Žurnalistas R.Paleckis netgi neatmetė varianto, kad iš koalicijos norima tyliai išstumti Lenkų rinkimų akcijos atstovus.

„Taip, gali būti. Pasirodė ir viešai informacija, „Lietuvos ryte“, buvo apie tai svarstoma. Kažkas tekina informaciją, o jei kažkas tai daro, tai kažkam yra naudinga“, – apie lenkų padėtį ministrų portfelių dalybose svarstė žurnalistas Rimvydas Paleckis.

Jis teigė, kad pats J.Narkevičius į ministro postą nesiveržia.

„Man teko kalbėti su Narkevičiumi, bandžiau jį pakviesti į laidą, bet jo reziumė yra „palaukime, neskubėkime, aš pats nesiveržiu“. Lenkai labai dažnai sako, kad eina dėl vertybių, bet visi suprantame, kad postai yra vienas svarbiausių tikslų.

Jie demonstruoja tokį, kad jeigu ką, tai jie atsirauks. Aš irgi nematau didelės tragedijos, kad jie valdančiąją daugumą palaiko, ir viskas“, – sakė žurnalistas.

Politologas V.Valentinavičius taip pat pabrėžė J.Narkevičiaus netinkamumą. Ir būtent ši situacija, anot jo, parodys tam tikrą G.Nausėdos nusiteikimą.

„Man atrodo, kad yra ne lenkų klausimas, o konkrečiai J.Narkevičiaus klausimas. Yra variantas, kad jie gali pasiūlyti kitą kandidatą, į Vidaus reikalų ministeriją tai yra žymiai lengviau padaryti.

J.Narkevičius kaip politikas kelia labai daug abejonių, kad ir dėl jo požiūrio į liustracijos įstatymą, jis absoliučiai destruktyvaus, antivalstybinis net sakyčiau.

Taip pat absoliučiai neadekvataus jo požiūrio į santykius su Baltarusija. Visi šitie dalykai yra žinomi, ir jį diskvalifikuoja.

Tai čia jau klausimas, kiek G.Nausėda bus ryžtingas ir sugebės išsireikalauti, kad Narkevičiaus nebūtų Vyriausybėje. Tai visiškai nereiškia, kad lenkų rinkimų akcija šalinama iš koalicijos“, – kalbėjo politologas V.Valentinavičius.

Premjero ateities scenarijai

L.Želnienė užsiminė ir apie dar vieną scenarijų, kuris kol kas aptarinėjamas tik tyliai – Vyriausybės griūtis, kuri būtų naudinga premjerui S.Skverneliui ir iš to išplaukiantis naujos politinės jėgos kūrimas.

„Tai ir būtų priežastis, kodėl Vyriausybės griūtis S.Skverneliui būtų labai naudinga. Iš tos situacijos jis išeitų kaip auka, R.Karbauskio sudorota, jam nepadėjo, nepateikė normalių kandidatų. Tada prezidentas, įtraukiamas čia kaip marionetė, įtraukiamas tarp dviejų ugnių, gali tikrai S.Skvernelis kurti sau aukos ir vėliavnešio vaidmenį“, – kalbėjo L.Želnienė.

Tam pritatė ir R.Paleckis. Bet šiame scenarijuje jis įžvelgė ir kitą variantą – galimybę, kad S.Skvernelis pasirodys silpnas.

„Silpną perlipa, silpną muša, sutraiško ir sunaikina. Bet tokio varianto tai aš neatmesčiau. Man čia primena ir Rolando Pakso situaciją – kai neva blogiečiai jį įveikia ir jis kaip gerietis išeina“, – situaciją dėliojo R.Paleckis.

Pateiks šią savaitę

Premjeras S.Skvernelis šią savaitę pateiks prezidentui G.Nausėdai kandidatūras į atnaujintą Vyriausybę.

Po įgaliojimų grąžinimo šalies vadovas S. Skvernelį premjeru paskyrė liepos 24 dieną.

Nuo tada ministras pirmininkas turėjo 15 dienų sudaryti kabinetą ir pateikti jį prezidentui tvirtinti.

Rengdamasis tvirtinti naują Vyriausybę, prezidentas praėjusią savaitę susitiko su A. Palioniu, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu ir finansų ministru Viliumi Šapoka.

Nepaisant ankstesnių pažadų atsistatydinti po pralaimėtų prezidento rinkimų, S. Skvernelis ėmėsi formuoti atnaujintą Vyriausybę, ankstesnius savo pareiškimus pavadinęs emociniais.

Šalies vadovai šiuo metu taip pat sprendžia dėl teisinių niuansų, kaip bus atnaujinama Vyriausybė. Jeigu kabineto sudėtis bus patvirtinta mažiausiai su dviejų ministerijų vadovų pasikeitimais, Vyriausybė turės pasitikrinti pasitikėjimą Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.