Besiveržiantiems į Seimą – žinia iš A. Maldeikienės: Lietuvoje vyrauja lavonų politika

Pavasarį prasidėjęs rinkimų maratonas kai kuriose šalies teritorijose tęsiasi – dėl trijų laisvų Seimo nario mandatų rudenį kausis 27 asmenys. Beje, maždaug dešimt kandidatų šiais metais pretendavo ir į vieną studijų vietą odontologijoje.

 Besiveržiantiems į Seimą – žinia iš A. Maldeikienės: Lietuvoje vyrauja lavonų politika.<br> lrytas.lt koliažas
 Besiveržiantiems į Seimą – žinia iš A. Maldeikienės: Lietuvoje vyrauja lavonų politika.<br> lrytas.lt koliažas
Dėl trijų Seimo nario kėdžių rudenį rungsis ne tik politinių partijų atstovai, bet ir savarankiškai išsikėlę kandidatai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl trijų Seimo nario kėdžių rudenį rungsis ne tik politinių partijų atstovai, bet ir savarankiškai išsikėlę kandidatai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-08-09 12:26

Susidomėjimas šiltomis parlamentarų kėdėmis neslūgsta net ir likus mažiau nei metams iki Seimo kadencijos pabaigos – rinkimų prievaizdai trijose apygardose rengiamuose pakartotiniuose rinkimuose įregistravo 27 kandidatus.

Tiek pretendentų dalyvauti rugsėjo 8-ąją vyksiančiose varžytuvėse surinko pakankamą skaičių juos remiančių rinkėjų parašų.

Tarp pirmąjį barjerą perlipusių asmenų – ne vienas garsus.

Vis dėlto šiose apygardose buvę išrinkti politikai mano, kad būsimi rinkimai nebus lengvas pasivaikščiojimas ir įžymybėms.

Vilniuje – matyti veidai

Didžiausia konkurencija dėl laisvo Seimo nario mandato laukia Žirmūnų rinkimų apygardoje, kurią paliko į Europos Parlamentą išrinkta Aušra Maldeikienė.

Tarp vienuolikos kandidatų – net keturi buvę parlamentarai: Socialdemokratų darbo partija iškėlė Eduardo Šablinsko, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – Algio Čapliko, Darbo partija – Dariaus Ulicko, Lietuvos centro partija – Povilo Gylio kandidatūras.

Sostinėje Seimo nario mandato taip pat sieks valstietė Vilma Galdikė, Ieva Budraitė (Žaliųjų partija), Tomas Keršys (Liberalų sąjūdis), Rima Olberkytė (Laisvės partija), savarankiškai išsikėlęs Dovilas Petkus.

Vienas rimčiausių pretendentų laimėti kovą dėl dalies vilniečių balsų laikomas socialdemokratų vedlys Gintautas Paluckas.

Savivaldos rinkimuose Vilniuje skaudžiai pralaimėjusiam buvusiam sostinės vicemerui ši kova principinė – jis sieks įrodyti, kad ankstesnė kairiųjų nesėkmė buvo rinkėjų klaida.

Įvardijo savo favoritę

Buvusi Seimo narė A.Maldeikienė irgi pripažino, kad socialdemokratų vadovas gali patekti į antrąjį rinkimų turą, bet esą tai bus ne tiek paties G.Palucko, kiek gana stabilų rinkėjų ratą ir tvirtą piniginį pagrindą turinčios partijos nuopelnas.

Pripažinusi, kad G.Paluckas moka mandagiai ir aptakiai pakalbėti nieko nesupykdydamas, europarlamentarė neslėpė, kad ji simpatizuoja Žirmūnuose mandato siekiančiai Vilniaus tarybos narei konservatorei Paulei Kuzmickienei: „Ji yra aiškesnė ir griežtesnė, turinti savo nuomonę. O to Lietuvoje ypač stinga, nes vyrauja lavonų politika.“

A.Maldeikienė siekė, kad Žirmūnų apygardoje parlamentaro mandato galėtų siekti ir jai rinkimuose į Europos Parlamentą talkinusi Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio įkūrėja Rasa Žemaitė.

Bet moteriai nepavyko surinkti tūkstančio jos kandidatūrą remiančių rinkėjų parašų.

Europalamentarė svarstė, kad rinkėjų balsai išsibarstys, jie apsispręs paskutiniu momentu pagal kokį nors labai keistą įvaizdį.

„Bėda ta, kad daugelis jų neturi supratimo, ką Seimo nariai iš tikrųjų veikia. Jiems keista, kai pasakai, kad parlamentaras negali sutvarkyti laiptinių, aiškintis kaimynų santykių arba pakeisti teismo sprendimo.

Žmonės įsivaizduoja, kad Seimo narys yra kažkas tarp namo bendrijos pirmininko ir miesto tarybos nario“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Tikisi praktiško pasirinkimo

Ne mažiau atkakli kova laukia ir Gargždų apygardoje, kurioje į Seimą išrinktas buvęs žemės ūkio ministras valstietis Bronius Markauskas pavasarį tapo Klaipėdos rajono meru.

Gargžduose rungsis dešimt kandidatų – Kristupas Krivickas (Lietuvos centro partija), Justas Ruškys (Liberalų sąjūdis), Vaclovas Dačkauskas (Socialdemokratų darbo partija), Ligita Liutikienė (Socialdemokratų partija), valstietis Raimundas Daubaris, konservatorė Rasa Petrauskienė, taip pat savarankiškai išsikėlę Valdas Rimkus, Gintautas Kniukšta, Kazimieras Juraitis, Martynas Pocius.

„Lietuvos ryto“ kalbintas B.Markauskas nesiryžo įvardyti favoritų – esą galėtų, bet nenorėtų, nes kiti liks įskaudinti arba reikš pretenzijas.

Tačiau Klaipėdos rajono meras mano, kad rinkėjai elgsis pragmatiškai: „Tikiuosi, kad jų pasirinkimą lems vertinimas, kiek tas kandidatas gali padėti rajonui, atsižvelgs į tai, koks jo santykis su savivaldybe ir jos politikais.“

Anot B.Markausko, ne visi kandidatai yra vietiniai, bet dauguma jų jau buvo užsukę į savivaldybę, nevietiniai bando surasti sąsajų su šiuo kraštu.

Suabejojęs, ar likus metams iki naujų Seimo rinkimų apskritai verta rengti pakartotinius rinkimus, meras spėjo, kad rinkėjų aktyvumas bus ypač mažas, „todėl nežinia, kiek iš atėjusiųjų bus mąstančiųjų, o kiek ieškančiųjų naujų pranašų“.

Rinksis tik pačiupinėję

Kad rinkėjams pavyks atsijoti grūdus nuo pelų, tikisi ir buvęs parlamentaras Vitalijus Gailius, pavasarį persėdęs į Joniškio rajono mero kėdę.

Liberalų sąjūdžio atstovas Žiemgalos apygardoje remia partijos iškeltą Liną Martinaitienę.

Bet paklaustas, kuris iš šešių šioje apygardoje iškeltų kandidatų turi daugiausia šansų laimėti, irgi neskubėjo minėti konkrečių pavardžių.

„Realiausi kandidatai laimėti yra tie, kurie šiandien gyvena ir dirba Joniškyje arba Šiauliuose, nes būtent jie geriau žino, ko kraštui reikia.

Manau, mes negrįšime į tuos laikus, kai Seimo narį žmonės pamatydavo prieš rinkimus.

Turime galimybę pasirinkti iš savų žmonių, kuriuos gali pažinti ne tik iš televizorių.

Toks mūsų šiaurietiškas charakteris – turime paliesti, pačiupinėti ir pažinti kitą ne iš nuogirdų. Žmonės atskiria, kur tikra, o kur vaidyba“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Gailius.

Žiemgalos apygardoje su liberalų atstove rungtyniaus valstiečių ir Lietuvos centro partijos iškelta televizijos laidų vedėja Rūta Janutienė, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas buvęs Pakruojo rajono meras Saulius Gegieckas, Darbo partijos atstovė Ingrida Venciuvienė, socialdemokratas Liudas Jonaitis ir savarankiškai išsikėlusi Rūta Bilkštytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.