R. Karbauskis nenusiteikęs nurimti – pradėjo vardyti savo buvusio dėstytojo, Seimo pirmininko nuodėmes

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pranešus apie traukimąsi iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos jos lyderis Ramūnas Karbauskis nenusiteikęs nurimti – pradėjo vardyti buvusio politinio bendrakeleivio nuodėmes.

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pranešus apie traukimąsi iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos jos lyderis Ramūnas Karbauskis nenusiteikęs nurimti.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pranešus apie traukimąsi iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos jos lyderis Ramūnas Karbauskis nenusiteikęs nurimti.<br>Lrytas.lt fotomontažas
R.Karbauskio manymu, V.Pranckietis yra padaręs ne vieną rimtą nusižengimą.
R.Karbauskio manymu, V.Pranckietis yra padaręs ne vieną rimtą nusižengimą.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-08-23 06:20

Valstiečių ir žaliųjų sąjungai rengiantis rugsėjo pradžioje šalinti V.Pranckietį iš partijos jis nutarė užbėgti įvykiams už akių ir ketvirtadienį paskelbė, kad šio malonumo R.Karbauskiui nesuteiks – pasitrauks pats.

Tuo metu valstiečių vedlys mano, kad pagaliau pavyks išversti „valdžios pagadintą“ buvusį jo dėstytoją iš Seimo vadovo posto.

R.Karbauskis ketvirtadienį „Lietuvos rytui“ teigė, kad valstiečiai palaikytų opozicijos siūlymus pareikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininku, kuris nuo valdybos nuslėpė informaciją dėl Seimo narės Irinos Rozovos.

Neperspėjo valdybos

Šiomis dienomis paaiškėjo, kad Seimo pirmininką dar prieš pusantrų metų buvo pasiekusi Valstybės saugumo departamento informacija apie I.Rozovos ryšius su Rusijos diplomatais. Ši Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narė buvo tai nuslėpusi ir todėl negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

V.Pranckietis gautą pažymą tada perdavė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), bet Seimo valdyba apie tai nebuvo informuota.

„Jeigu būtume turėję tokios informacijos, neabejoju, kad mūsų sprendimas dėl I.Rozovos komandiruotės į Gruziją būtų buvęs kitoks. V.Pranckietis mūsų neperspėjo ir pastatė į nepatogią padėtį. Aišku, dabar atsiranda pagrindo kalbėti apie nepasitikėjimą juo“, – „Lietuvos rytui“ teigė Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Pats V.Pranckietis savo kaltės dėl šios situacijos neįžvelgė, jis mano padaręs viską, ką galėjo, o kaltę vertė NSGK nariams.

Palygino su M.Basčiu

Tačiau R.Karbauskis mano, kad V.Pranckietis yra ne be nuodėmės – esą jis galėjo taikyti dvejopus standartus.

Valstiečių vedlys prisiminė, kad panašioje situacijoje buvo atsidūręs socialdemokratas Mindaugas Bastys: „Seimo pirmininkas tuomet pranešė, kad M.Bastys tapo pažeidžiamas, nes negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

O dėl I.Rozovos jis kažkodėl pasielgė kitaip.“

Be to, esą net ne visi NSGK nariai buvo gavę informaciją apie šią politikę.

„Kiek man žinoma, ši informacija pasiekė tiktai buvusį komiteto pirmininką Vytautą Baką, konservatorius ir vieną liberalą.

Labai keista, kad V.Bakas netyrė panašių M.Basčio ir I.Rozovos istorijų kartu.

Dar keisčiau, jog apie tai V.Pranckietis neinformavo Seimo valdybos“, – „Lietuvos rytui“ vakar sakė R.Karbauskis.

Tikisi susitarti su opozicija

Tiesa, valstiečių vadovas teigė nežinąs, ar pastarųjų įvykių užtenka Seimo pirmininko apkaltai rengti, bet esą ir be to yra pagrindo balsuoti dėl nepasitikėjimo.

R.Karbauskio teigimu, dabar, kai paaiškėjo, kad ir opozicija mato pagrindą pareikšti nepasitikėjimą, jėgas galima būtų suvienyti: „Visi suprantame, kad tas žmogus Seimo pirmininko poste būti negali.“

Politikas mano, jog opozicija V.Pranckietį iki šiol palaikė tiktai todėl, kad jai buvo smagu matyti, kaip valstiečiai riejasi tarpusavyje.

„Tačiau gal pavyktų rasti sutarimą ir nesityčioti vieniems iš kitų? Juk kam reikia leistis į metus trunkančią procedūrą, jeigu viską galime išspręsti greičiau?

Valdančioji dauguma bet kokiu atveju rudens sesijoje reikš nepasitikėjimą Seimo pirmininku“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Akys staiga atsivėrė

Be to, valstiečių vedlys svarstė, kad Seimo pirmininkas pareigų galėtų netekti ir dėl naudojimosi privilegijomis. V.Pranckietį jis palygino su Lenkijos Seimo maršalka Mareku Kuchcinskiu, kuris turėjo atsistatydinti kilus skandalui dėl skraidymo valstybiniu lėktuvu asmeniniais reikalais.

„Pas mus yra analogiška situacija. Nors V.Pranckietis turi suremontuotą trijų kambarių butą viešbutyje Vilniuje, kelerius metus jis kasdien valdišku automobiliu keliaudavo į namus Kauno rajone.

Seimo pirmininką lydėdavo apsaugos pareigūnai, nakvodavo viešbučiuose. Nesunku būtų suskaičiuoti, kad per dieną toks pasivažinėjimas galėjo kainuoti po kelis šimtus eurų. Galbūt jis turėtų šias išlaidas padengti iš savo kišenės“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Beje, apie šias keliones yra rašęs „Lietuvos rytas“.

Paklaustas, kodėl į tai nereagavo anksčiau, valstiečių lyderis teigė tai matęs, bet nebuvo įsigilinęs: „Ilgą laiką neturėjau kada pakelti galvos dėl nuolatinio opozicijos spaudimo. Turėjau tiek problemų, kad neturėjau laiko apsidairyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.