Įtakingi Panevėžio teisininkai savo klubą apaugino paslaptimis

Prieš porą šimtų metų svarbūs reikalai buvo sprendžiami masonų ložėse, vėliau – pirtyse ir medžioklėse. O ką veikia Panevėžio teisininkai, susibūrę į paslapties skraiste apgaubtą klubą „Hamurapis“?

Panevėžio prokuroras A.Amparavičius (dešinėje) su jo vadovaujamos sporto asociacijos „Hamurapis“ nariais, tarkim, advokatu D.Tamošiūnu (antras iš kairės), neretai susitinka ne tik laisvalaikiu, bet ir teismo posėdžiuose.
Panevėžio prokuroras A.Amparavičius (dešinėje) su jo vadovaujamos sporto asociacijos „Hamurapis“ nariais, tarkim, advokatu D.Tamošiūnu (antras iš kairės), neretai susitinka ne tik laisvalaikiu, bet ir teismo posėdžiuose.
„Pagal tautybę esu žydas, pagal išsilavinimą – teisininkas, dirbu bankroto administratoriumi. Esu linksmas, bendraujantis, mėgstu sportą“, – tokį prašymą įstoti į „Hamurapį“ pasiuntęs J.Grafmanas nesulaukė jokio atsakymo.
„Pagal tautybę esu žydas, pagal išsilavinimą – teisininkas, dirbu bankroto administratoriumi. Esu linksmas, bendraujantis, mėgstu sportą“, – tokį prašymą įstoti į „Hamurapį“ pasiuntęs J.Grafmanas nesulaukė jokio atsakymo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-09-03 06:45, atnaujinta 2019-09-03 13:31

Panevėžio prokuroras Aidas Amparavičius neseniai ištyrė ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 61 metų neįgalią vienos Druskininkų bendrovės direktorę apkaltino tuo, kad ji kelis mėnesius pavėlavo pateikti informaciją apie įmonės ūkines operacijas.hamura

Bet paaiškėjo, kad ir pats prokuroras savo vadovaujamos visuomeninės organizacijos „Hamurapis“ finansinių ataskaitų rinkinį pateikti valstybinei įmonei Registrų centrui pavėlavo ne kelis mėnesius, o net trejus metus.

Tai sužinojęs Panevėžio teisininkas Jurijus Grafmanas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ir A.Amparavičiui, kaip ir tai neįgaliai druskininkietei, būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo.

„Pagal Konstituciją visi asmenys prieš įstatymą yra lygūs.

Todėl negali būti taip, kad juridinio asmens vadovas A.Amparavičius gali išvengti atsakomybės už netinkamą apskaitos tvarkymą tik todėl, kad jis kartu yra ir Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras“, – savo rašte teigė J.Grafmanas.

Susibūrė įtakingi teisininkai

Ši informacija apie galimus prokuroro pažeidimus gal ir nebūtų patekusi į viešumą, jeigu J.Grafmanas nebūtų panorėjęs įstoti į sporto organizaciją „Hamurapis“, kuriai priklauso žinomi Panevėžio prokurorai, teisėjai ir advokatai.

Įvairūs gandai apie šį paslaptingą klubą Panevėžyje sklando jau seniai.

Pašnibždomis kalbama, kad klubo narių susirinkimuose, kurie vyksta įvairių prokurorų namuose ar kavinėse, gali būti aptariamos ir svarbios bylos.

Mat klubui priklauso įtakingi teisininkai, kurie paprastai teisminių procesų metu stovi priešingose barikadų pusėse.

Tarp „Hamurapio“ narių minimas Aukščiausiojo teismo teisėjas Artūras Ridikas, Panevėžio apygardos ir apylinkės teismo teisėjai Donatas Jatužis, Marius Jankauskas, Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vadovas Ramūnas Pačebutas bei kiti įtakingi prokurorai.

Tarp klubo narių yra ir žinomų advokatų, kurių klientų likimas priklauso nuo prokurorų ir teisėjų sprendimo.

Bute buveinės nerado

Nors organizacija viešai deklaruoja, kad tapti nariais kviečia visus Panevėžio teisininkus, nuo pat įkūrimo 2004-aisiais per 15 metų jos gretas papildė tik penki asmenys.

Paprastai jie užimdavo iš Panevėžio išvykusių ir iš klubo veiklos pasitraukusių teisininkų vietą.

Kad nėra paprasta įstoti į klubą, įsitikino ir J.Grafmanas. Dar 2017 metų pabaigoje jis oficialiai nurodytu asociacijos buveinės adresu išsiuntė prašymą priimti į šią organizaciją.

„Pagal tautybę esu žydas, pagal išsilavinimą – teisininkas, dirbu bankroto administratoriumi. Gimiau ir užaugau Panevėžyje, esu linksmas, bendraujantis, mėgstu sportą“, – prašyme apie save pasakojo J.Grafmanas.

Tačiau jokio atsakymo į savo prašymą teisininkas nesulaukė. Apsilankius bute Dainavos gatvėje, kuris buvo įvardijamas kaip „Hamurapio“ buveinė, paaiškėjo, kad čia nėra jokios teisininkų organizacijos.

Pasipiktinęs buto savininkas net išsiuntė skundą Panevėžio apygardos teismui, prašydamas, kad jam daugiau nebūtų siunčiami įvairūs su „Hamurapiu“ susiję dokumentai, nes jis su klubu neturi nieko bendro.

Po tylos – į teismą

Taip oficialiu adresu neradęs „Hamurapio“ buveinės J.Grafmanas kitą savo prašymą įstoti į teisininkų organizaciją išsiuntė A.Amparavičiaus namų adresu ir į Panevėžio apygardos prokuratūrą.

Mat šalia neegzistuojančios buveinės kartais kaip „Hamurapio“ adresas buvo nurodoma prokuratūra. Tačiau vėl jokio atsakymo nesulaukė.

Septynis mėnesius laukęs J.Grafmanas praėjusių metų liepą kreipėsi į Panevėžio apylinkės teismą ir pareikalavo, kad būtų pripažintas sporto mėgėjų asociacijos „Hamurapis“ nariu.

Išreikalavo dokumentus

Savo ieškinyje panevėžietis nurodė, kad jokie įstatymai nedraudžia tapti asociacijos nariu, priešingai – net tai skatina.

Tik po to, kai teismas įpareigojo asociaciją „Hamurapis“ pranešti, kokį sprendimą priėmė dėl J.Grafmano prašymo, buvo gautas visuotinio narių susirinkimo protokolas.

Paaiškėjo, kad vieno prokuroro namuose vykusio susirinkimo metu daugelis „Hamurapio“ narių nusišalino nuo prašymo svarstymo. Balsavime dalyvavo tik penki teisininkai, keturi iš jų buvo už tai, kad J.Grafmanas nepatektų į asociaciją.

„Pagal įstatus į narius turi priimti ne susirinkimas, o valdyba. Gal tai ir menkas pažeidimas, bet už panašius veiksmus, kai sprendimus priima ne įmonės valdyba, o akcininkai, tas pats A.Amparavičius verslininkams kelia baudžiamąsias bylas“, – piktinosi J.Grafmanas.

Teismui papildomai pareikalavus išdėstyti motyvus, kodėl J.Grafmanas nebuvo priimtas, asociacija pranešė, kad „Hamurapio“ nariai turi konstitucinę teisę nuspręsti, su kuo jie nori vienytis į organizaciją.

J.Grafmanas įsitikinęs, kad priežastis, kodėl nenorima jo priimti į savo organizaciją, visai kita: „Manau, kad bijoma, jog patekęs į šį gana uždarą klubą aš sugriaučiau jame nusistovėjusią praktiką, kai organizuojant sporto renginius galimai yra aptarinėjami ir sprendžiami ikiteisminio tyrimo bylų ir vykstančių teismo procesų likimai, būsimi nuosprendžiai.“

Vengė deklaruoti santykius

Nors į klubą J.Grafmanas taip ir nepateko, iš surinktos viešai prieinamos informacijos susidarė įspūdį, jog jame susirinkę teisininkai visiškai nesirūpino, kad jų veikla organizacijoje būtų skaidri.

Nepaisant to, jog įstatymai kategoriškai nurodo, kad pareigūnai viešųjų ir privačių interesų deklaracijose privalo deklaruoti savo dalyvavimą ir visuomeninėse organizacijose, tik keli „Hamurapiui“ priklausantys teisėjai ir prokurorai tai padarė.

Panevėžio apygardos teismo teisėjas D.Jatužis savo deklaracijoje pažymėjo, kad priklauso medžiotojų būreliui „Maženiai“, tačiau apie savo dalyvavimą „Hamurapio“ veikloje nieko neįrašė.

Savo ryšių su šia organizacija nenurodė ir Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Ridikas, Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras A.Gramba ir kiti įtakingi pareigūnai.

Pavėlavo trejus metus

Tačiau vengimas deklaruoti savo ryšius su „Hamurapiu“, ko gero, nėra didžiausias pažeidimas.

Nors įstatymai įpareigoja pelno nesiekiančias juridines organizacijas (kokia yra „Hamurapis) kiekvienais metais Registrų centrui pateikti finansinius dokumentus, „Hamurapio“ vadovas A.Amparavičius tai padarė gerokai pavėlavęs.

Pavyzdžiui, 2015 metų metinė ataskaita turėjo būti pateikta ne vėliau kaip 2015 metų gegužės 30 dieną, tačiau Registrų centras ją gavo tik 2018 metų gegužės 25 dieną.

Pradėjo vidinį patikrinimą

Ar Generalinė prokuratūra ryšis pradėti ikiteisminį tyrimą A.Amparavičiui, kaip jis už panašų nusižengimą pradėjo neįgaliai moteriai?

Kol kas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis skundą dėl A.Amparavičiaus veiksmų perdavė nagrinėti Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimo skyriui.

Pats prokuroras A.Amparavičius, „Lietuvos rytui“ pareiškęs, kad nekomentuos „Hamurapio“ veiklos, patikino, jog jokių interesų konfliktų nekyla: „Organizacijos nariai susitinka tik laisvalaikiu ir susitikimų metu nekalbama apie jokius darbinius reikalus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.