Ši valdžios išleista pinigų suma – įspūdinga, bet apie ją žino retas

633 tūkst. 4,68 euro – tokia suma šių metų sausio-birželio mėnesiais buvo išleista Seimo narių knygoms, pašto reikmenims, telekomunikacijų paslaugoms, dovanoms, skirtoms Lietuvos ir užsienio vizitų svečiams, bei kitoms su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms.

Valstybės vadovų reprezentacijai – įspūdingos sumos.<br>Lrytas.lt montažas.
Valstybės vadovų reprezentacijai – įspūdingos sumos.<br>Lrytas.lt montažas.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Alfredas Stasys Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Alfredas Stasys Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Gumuliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arūnas Gumuliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 9, 2019, 10:18 AM, atnaujinta Sep 9, 2019, 10:54 AM

Prezidento reprezentacinės išlaidos, susijusios su vizitais į užsienį, taip pat sudaro apvalią, didėti linkusią 60 tūkst. eurų sumą.

Sumos nevienodos

Vadovaujantis Seimo statutu, visiems be išimties Seimo nariams išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla, kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 0,8 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma.

VMDU suma nustatoma, remiantis Lietuvos statistikos departamento paskelbtu vidutiniu mėnesiniu darbo užmokesčiu.

Birželio mėnesį šis užmokestis siekė 1 tūkst. 10,16 euro. Sausio-vasario mėnesiais jis buvo lygus 935,70 euro, o kovo-gegužės mėnesiais – 970,30 euro.

Ne visi Seimo nariai gauna vienodas sumas, skirtas išlaidoms, susijusioms su parlamentine veikla. Greta minėtų parlamentinių išlaidų Seimo pirmininkas ir jo pavaduotojai gauna papildomas sumas, skirtas reprezentacinėms išlaidoms.

Pagal Seimo statuto 15.3 straipsnį parlamento pirmininkui reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 0,8 VMDU dydžio suma, o jo pavaduotojams – 0,4 VMDU dydžio suma.

Tiesa, opozicijos lyderiui papildoma suma nėra skiriama.

Reprezentacinės išlaidos, kurias gauna tik Parlamento pirmininkas ir jo pavaduotojai, apima užsienio valstybių oficialių asmenų, delegacijų, svečių ir juos lydinčių asmenų priėmimo išlaidas; užsienyje arba Lietuvoje rengiamų oficialių protokolinių priėmimų išlaidas; susitikimų išlaidas maisto produktams, gėrimams, kitoms prekėms, dovanėlėms; išlaidas, susijusias su dalyvavimu labdaros, kultūros, sporto ir kituose visuomeniniuose renginiuose; išlaidas valstybės, Seimo, Seimo narių, Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojų ir darbuotojų, valstybei nusipelniusių asmenų jubiliejų, valstybės ar tarptautinių organizacijų apdovanojimų skyrimo progomis, įstatymų nustatytų atmintinų ir švenčių dienų, profesijų dienų progomis teikiamoms atminimo dovanoms, suvenyrams, gėlėms, sveikinimo raštams, atvirukams, nuotraukoms; švenčių, konkursų, parodų, konferencijų ir kitų renginių išlaidas, išskyrus atvejus, kai šios išlaidos daromos iš specialiai šiems renginiams rengti numatytų lėšų; išlaidas reprezentacijai skirtiems suvenyrams ir spaudiniams, kortelėms, lipdukams.

Išlaidoms, susijusioms su Seimo narių parlamentine veikla, priskiriamos visos išlaidos siejamos su kasdieniu parlamentarų darbu: transporto priemonių eksploatavimo išlaidos, kanceliarinės prekės ir biuro technikos eksploatavimo išlaidos, pašto išlaidos, išlaidos knygoms, periodinių leidinių prenumeratoms ir kitos panašaus pobūdžio išlaidos.

Už lėšų, susijusių su parlamentine ir reprezentacine veikla panaudojimą, Seimo nariai privalo atsiskaityti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Ima tiek, kiek gali

Sausio-birželio mėnesiais parlamentinės veiklos išlaidoms kiekvienas Seimo narys galėjo išleisti po 5 tūkst. 792,46 euro. Trys Seimo nariai – Aušra Maldeikienė, konservatorė Rasa Juknevičienė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Alfredas Stasys Nausėda – per šį laikotarpį išleido visas parlamentinės veiklos išlaidoms numatytas lėšas.

Vos 15 euro centų iki maksimalios sumos pritrūko dar vienam LVŽS nariui Kęstučiui Smirnovui. O vos kelių eurų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovei Irenai Haasei, valstiečiams Arūnui Gumuliauskui ir Petrui Nevuliui bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovui Kęstučiui Bartkevičiui. Šių Seimo narių parlamentinės išlaidos siekė atitinkamai 5 tūkst. 791,66 euro, 5 tūkst. 790,84 euro, 5 tūkst. 790,82 euro, 5 tūkst. 790,73 euro.

Į skandalą dėl ryšių su Rusijos diplomatais įsivėlusios Irinos Rozovos išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, taip pat nemažos – jos siekė 5 tūkst. 787,81 euro.

Iš viso sumas, viršijančias 5 tūkst. eurų, parlamentinėms išlaidoms sausio-birželio mėnesių laikotarpiu išleido 49 parlamentarai.

Yra ir taupių parlamentarų

Išnaudoti visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas skuba tikrai ne visi seimūnai. Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, konservatoriams atstovaujanti Ingrida Šimonytė sausio-birželio mėnesių laikotarpiu neišleido nė euro lėšų, skirtų išlaidoms, susijusioms su parlamentine veikla.

Gana taupus buvo ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis aptariamu laikotarpiu išleido 1 tūkst. 320,16 euro.

Seimo pirmininko išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, siekė 1 tūkst. 226,80 euro. Tačiau nereiktų pamiršti, kad jis, eidamas Parlamento vadovo pareigas, gauna ne tik šias, bet ir reprezentacijos išlaidoms skirtas lėšas, birželio mėnesio duomenimis, lygias 808,13 euro sumai per mėnesį.

Naujųjų ministrų Ritos Tamašunienės, Jaroslavo Narkevičiaus ir Andriaus Palionio išlaidos parlamentinei veiklai sausio-birželio mėnesiais siekė atitinkamai 3 tūkst. 411,68 euro, 4 tūkst. 585,97 euro ir 5 tūkst. 774,63 euro.

O Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kuri, būdama Seimo opozicijos lydere, papildomų lėšų reprezentacinėms išlaidoms negauna, sausio-birželio mėnesiais parlamentinei veiklai išleido 4 tūkst. 996,32 euro.

Prezidentui – metinis biudžetas

Prezidentūroje reprezentacinių išlaidų skyrimo tvarka kiek kitokia nei Parlamente. Reprezentacinių su prezidento vizitais į užsienio šalis susijusių išlaidų suma skiriama vieneriems metams.

Prezidento komunikacijos grupės duomenimis, šiems metams skirtų reprezentacinių išlaidų suma siekia 60 tūkst. eurų.

Reprezentacinių išlaidų suma apima išlaidas, susijusias su prezidento vizitais į užsienio šalis ir atvykstančių užsienio valstybių asmenų, delegacijų, svečių protokolinėmis dovanomis bei išlaidomis, skirtomis prezidento dalyvavimui viešuose renginiuose, atminimo dovanoms, reprezentaciniams suvenyrams, lipdukams ir leidiniams. Žvelgiant retrospektyviai, ši suma kasmet svyruoja, bet yra linkusi augti.

Reprezentacinėms išlaidoms 2016 m. buvo skirta 31 tūkst. eurų, o 2017 m. – 30 tūkst. eurų.

2018 m. reprezentacinių išlaidų suma padvigubėjo ir siekė 63 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.