R. Karbauskis perspėjo naujai besikuriančią frakciją: „Bendradarbiavimo gali ir nebūti“

Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad artimiausiu metu, galbūt net ketvirtadienį, turėtų išsispręsti partijos „Tvarka ir teisingumas“ reikalai.

Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 1:04 PM, atnaujinta Sep 11, 2019, 1:50 PM

Jei atsiras nauja frakcija, su ja gali būti pasirašyta nauja sutartis. Tačiau valstiečių lyderis perspėjo naujai besikuriančią frakciją.

„Svarbu, kad toje frakcijoje nebūtų žmonių, kurie asmeninius interesus iškeltų virš valstybės interesų.

Jei iš tiesų toje frakcijoje pradės jungtis žmonės aplink tuos šešis žmones, kurie yra iš „Tvarkos ir teisingumo“, kuriems rūpi tik jų asmeniniai interesai, tai tokiu atveju bendradarbiavimo su tokia frakcija nebus“, – išskirtiniame interviu portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

„Tvarkiečių“ frakciją palikę keturi parlamentarai su Vytautu Kamblevičiumi priešakyje ketina kurti naują Seimo frakciją ir apie tai planuoja paskelbti jau ketvirtadienį.

Skelbiama, kad frakcijai sudaryti jau yra stabilūs aštuoni nariai – visi keturi pasitraukę „tvarkiečiai“, Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Rimas Andrikis, Mindaugas Puidokas, Algirdas Butkevičius ir vieno Seimo nario pavardė dar neviešinama. Naujoje frakcijoje turėtų būti nuo 8 iki 12 Seimo narių.

Neoficialiomis žiniomis, prie naujai kuriamos frakcijos kviečiami prisijungti Kęstutis Bartkevičius ir Viktoras Pranckietis.

Gali atsirasti nauja sutartis

– „Tvarkiečių“ frakciją palikus keturiems parlamentarams jau buriasi nauja frakcija. Kaip ir kokia forma bus dirbama su ta nauja frakcija?

– Kiek esu su jais bendravęs, jie neplanuoja palaikyti opozicijos. Jie planuoja palaikyti valdančiąją daugumą. Jei atsiras nauja frakcija, galbūt atsiras sutartis su ta nauja frakcija, jeigu tai nebus nauja „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

Dabar situacija tokia, kad mes nelabai suprantame, kas ten bus, bet tai vidaus patijos reikalai ir jie, matyt, išsispręs artimiausiu laiku ir mes ramiai dirbsime. Aš nemanau, kad pasikeitė palaikančiųjų valdančiąją daugumą skaičius.

 

– Ar tai turėtų būtų viena nauja sutartis su Vytauto Kamblevičiaus inicijuota naujai kuriama frakcija, ar taip pat ir su Remigijaus Žemaitaičio frakcija?

– Dabar dar negaliu pasakyti. „Tvarkos ir teisingumo“ partija kol kas jokių signalų mums nesiunčia. Jie nei pasitraukia iš valdančiosios daugumos, nei kažkaip kitaip elgiasi. Frakcija jokia nesusikūrė. Pagal dabartinę situaciją, Seimo statutą, frakcijos nebeturi partija, dėl to mes nebeturime daugumos. Bet jei žiūrėsime ne pagal statutą, o pagal faktą, kuris Seime skaičiuojamas balsais, tai niekas nepasikeitė. Kitaip sakant, mes kaip ir turėjome Seime tuos aštuoniasdešimt kelis Vyriausybę palaikančius žmones, taip ir turime.

Šioje situacijoje reikia sprendimo ir norisi aiškumo, su kuo mes dirbsime, kokius turėsime susitarimus, ir visa kita. Ar partija, kuri pasirašė koalicijos sutartį, turės tolesnį bendradarbiavimą, ar ta frakcija jau bus nebe partijos ir bus kažkokia sutartis su žmonėmis, kurie jau yra frakcijoje.

– Ar V. Kamblevičius jums žadėjo palaikyti sprendimus?

– Šnekamės su skirtingais Seimo nariais, nuolat bendraujame ir nė vienas iš jų nėra pasakęs, kad dabar rems opoziciją. Jie visada kartoja, kad rems valdančiąją daugumą. Jie nekeičia savo pažiūrų. Būtų labai keista, kad tokia grupė žmonių staiga pakeistų savo pažiūras ir remtų tuos, kurie nori kuo blogiau valstybei ir Lietuvos žmonėms.

– Kiek laiko gali tekti laukti to sprendimo?

– Aš suprantu, kad viskas vyksta šiomis dienomis – šiandien, rytoj. Kuo greičiau išsispręs, tuo greičiau bus aiškumas. Tiesiog pasakysiu žmonių ramybei, kad tikrai valdžios stabilumas nemažėja ir čia yra tiesiog partijos „Tvarka ir teisingumas“ vidaus reikalai, kurie sprendžiasi tokiu keistu keliu. Manau, kad jie greitai išsispręs.

Bendradarbiavimas gali ir nutrūkti

– Naujai kuriamoje frakcijoje turėtų būti nuo 8 iki 12 asmenų. Teko girdėti, kad prisijungti yra kviečiamas ir Viktoras Pranckietis. Kaip manote, ar nauja frakcija su nauja jėga negali pradėti diktuoti ir reikalauti atitinkamų sprendimų ar tam tikrų portfelių iš valdančiosios daugumos?

– Svarbu, kad toje frakcijoje nebūtų žmonių, kurie asmeninius interesus iškeltų virš valstybės interesų. Jei iš tiesų toje frakcijoje pradės jungtis žmonės aplink tuos šešis žmones, kurie yra iš „Tvarkos ir teisingumo“, kuriems rūpi tik jų asmeniniai interesai, tai tokiu atveju bendradarbiavimo su tokia frakcija nebus.

Tai bandžiau jau pasakyti ir vakar: jei žmonės jungsis iš įsitikinimų ir galvos apie valstybę, tai tokiu atveju viskas bus gerai. Jei prasidės asmeninės naudos ieškojimas, o tokių Seimo narių Mišrioje grupėje dabar yra. Jei pradedama kalbėti apie 12, tai neišvengiamai iš tų žmonių kažkas atsidurtų tarp tų 12 ir dėl to kiltų problemų. Mes tikrai negalėtume su jais bendradarbiauti.

– Jei gandai pasitvirtintų ir V.Pranckietis nutartų prisijungti prie naujai kuriamos frakcijos, kaip vertintumėte?

– Tai žmogus, kuris siekia išsaugoti savo kėdę (Seimo pirmininko. – Red. past.) bet kokia kaina. Jis gali imtis bet kokių priemonių. Tai nepadės tos kėdės išsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.