Iš politikos pasitraukęs V. Ušackas įvardijo lūžio tašką ir kodėl priėmė radikalų sprendimą

Ilgametis diplomatas, ambasadorius Vygaudas Ušackas nusprendė pasitraukti iš politikos ir pasukti į verslą. Beveik 30 metų politinę patirtį sukaupęs V.Ušackas paliko Tėvynės sąjungą ir pradėjo dirbti verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojamos grupės „Avia Solutions Group“ direktorių taryboje.

Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
 Vygaudas Ušackassu žmona Loreta Ušackiene.<br>T.Bauro nuotr.
 Vygaudas Ušackassu žmona Loreta Ušackiene.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 7:32 PM, atnaujinta Sep 18, 2019, 6:38 AM

Mindaugo Vasiliausko ir V.Ušacko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pone Ušackai, paskelbėte žinią, kad po bemaž trijų dešimtmečių aktyvaus darbo diplomatijoje, politikoje jūs iš viso to lauko traukiatės. Kodėl?

– Todėl, kad nusprendžiau, kad dar ne vėlu yra kažko išmokti ir save išreikšti kitoje srityje – tarptautiniame versle. Grupė yra viena sparčiausiai besivystančių savo sektoriuje ne tik Lietuvoje, Europoje, bet ir pasaulyje.

Tokį sprendimą priėmiau apgalvojęs, įvertinęs savo praeitį – patirtį tiek politinėje Lietuvoje, tiek ir diplomatinėje. Manau, kad man tai bus įdomu, grupei tai bus naudinga, Lietuvai taip pat.

– Dar visai neseniai ketinote būti kandidatu į Lietuvos prezidentus. Ar tai, kad pralaimėjote vidinius konservatorių partijos rinkimus Ingridai Šimonytei, kandidatu netapote ir buvo tas galutinis apsisprendimo taškas, nuo kurio nusprendėte baigti karjerą?

– Prieš metus, pasibaigus demokratijos šventės – buvusios partijos, kadangi aš išstojau iš partijos – rinkimams, tai buvo tas lūžio momentas. Nusprendžiau apmąstyti, ką toliau daryti ir, pasvėręs visus privalumus, trūkumus, iššūkius, galimybes, nusprendžiau padaryti radikalų sprendimą.

Žinau, kad kai kurie mano bendražygiai, draugai yra nusivylę, bet daugiau jų – iš komentarų „Facebook“ – sveikina tokį mano pasiryžimą. Mane verslas visuomet domino, aš visada dirbau glaudžiai su verslu, žiūrėjau į tai kaip į partnerystę tarp valstybės ir verslo, nes Lietuvos investuotojai ir verslininkai yra mūsų varomoji jėga.

Džiaugiuosi, kad galėsiu prisidėti prie sėkmingo tolimesnio grupės kilimo.

– Paskelbdamas apie pasiryžimą kandidatuoti į prezidentus, turėjote planą „Laiminti Lietuva“, dėjote įdirbį, ilgą laiką buvote konservatorių partijos narys.

Net buvote pastebėtas judėjimo „Lemiamas šuolis“ susitikimuose. Nejaugi jūs nematėte galimybių toliau dirbti Lietuvai, žmonėms, įgyvendinti tas idėjas?

– Aš manau, kad Lietuvai ir toliau dirbsiu. Tai, kad „Avia Solutions Group“ Lietuvoje yra įdarbinę 2,5 tūkst. aukšta pridėtinę vertę kuriančių darbuotojų, kuriamas aviacijos klasteris šalia oro uosto, be Europos Sąjungos paramos parodo, kad tas verslas yra tvarus ir kad mes prisidėsime prie ekonomikos kūrimo.

O dėl politikos, aš pagalvojau, ką aš pasiekiau, ką galiu toliau daryti. Ar sugrįžtu į tas vėžias, kuriose buvau ir ko gero būčiau atlikęs ar Lietuvos, ar Europos Sąjungos ambasadoriaus pareigas kitose šalyse, ar imuosi naujos veiklos.

Argumentai, svarstymai, susipažinimas su „Avia Solutions Group“, jos labai įvairia globalia veikla – mane tai sudomino ir nusprendžiau imtis tarptautinio verslo.

– Ar teisingai suprantu, jūs nebematėte, kur dar aukščiau galite kilti politikoje, diplomatijoje? Pasiekėte galimybių lubas?

– Aš manau, kad taip. Noriu padėkoti savo kraštiečiams, jie siūlė kandidatuoti į Seimą Skuode, iš kitų rajonų buvo tokie prašymai iš partijos vadovybės.

Bet aš nesijaučiu įstatymų leidėjas, esu labiau vykdomosios veiklos žmogus, kuriam svarbu turėti aiškiai apibrėžtus tikslus, pamatuotus rezultatus ir jų siekti.

Todėl pridėjus pliusus ir minusus, prilipti prie valstybinio, valdiško darbo – nemačiau tokios traukos ir norėjau save išbandyti kitokioje veikloje, bet glaudžiai susijusioje su mano patirtimi, ryšiais ir požiūriu.

– O gal čia buvo šiek tiek užgautos jūsų ambicijos, kad partija rinkimuose parėmė ne jus, o I.Šimonytę?

– Ne, tikrai ne. Mes esame džentelmenai, aš tikrai sveikinau Ingridą ir linkėjau jai sėkmės prezidento rinkimuose. Yra taisyklės, kaip ir Dainius Adomaitis – nelaimėjo aukštos vietos, suprato, kad reikia pasitraukti.

Taip ar aš supratau – nelaimėjau tos vietos, kurios siekiau, linkiu Gitanui Nausėdai visokeriopos sėkmės, manau, kad jis turi subūręs gerą komandą ir sutelktai, kartu su Lietuvos politikais, sieks to, ko Lietuvai reikia – gerovės ir saugumo.

– Užsiminėte, kad neriate į aviacijos verslą, šiandien pirmoji jūsų diena „Avia Solutions Group“. Jūs užėmėte direktorių tarybos nario pareigas. Kas tai per pareigos, už ką jūs atsakingas būsite?

– Vienas iš šešių tarybos narių, mano darbo tikslas yra koordinuoti „Avia Solutions Group“ įmonių veiklą 66-iose pasaulio valstybėse. Yra įvairiausių biurų nuo Azijos iki Amerikos.

Antra, dalyvauti priimant sprendimus ir vertinant galimas rizikas, galimybes ir iššūkius – ekonominius ir politinius – kai įmonė darys investicijas užsienyje, dabar vyksta labai energinga ir dinamiška įmonės plėtra.

Ir trečia, per savo kontaktus, kurių turiu ir Azijoje, ir Amerikoje, ir Europoje, padėti įmonei atverti naujas rinkas.

– Čia galbūt pagrindinis iššūkis jums bus?

– Bus visi trys lygiai vienodi, bet trečias yra labiausiai pamatuojamas. Todėl išnaudosiu tą tinklą savo draugų, kurį surezgiau per 30 metų.

Dauguma iš jų buvusių politikų, diplomatų ar generolų, kurie dabar dirba investiciniuose fonduose ar atskiruose kampanijose.

– Šiai įmonių grupei vadovauja verslininkas G.Žiemelis. Jis Lietuvoje nevienareikšmiškai vertinamas, ypač dėl darbų ir santykių Rusijoje, Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitose minėtas yra.

Ar jums nekilo klausimų, su kokiu žmogumi sėdate į vieną valtį ar lėktuvą?

– G.Žiemelį pažįstu 15-20 metų. Aš pažįstu taip pat beveik visus svarbiausius, sėkmingiausius Lietuvos verslo atstovus, tikrai juos gerbiu ir manau, kad jie yra varomoji Lietuvos jėga.

G.Žiemelio sugebėjimai turi būti vertinami ne tik straipsniais, komentarais, bet taipogi realia veikla. Tai, kad grupė šiuo metu yra taip smarkiai išsiplėtusi, kad yra atstovaujama keturiuose kontinentuose, vien tik Lietuvoje dirba apie 2,5 tūkst. darbuotojų – už viską liudija.

Ryšiai su Rusija – ką galiu pasakyti labai autoritetingai ir drąsiai – grupės partnerių tarpe nėra nė vieno sankcionuoto asmens, kurie būtų įtraukti į Europos Sąjungos ar JAV sankcijų sąrašą. Tą žinau iš praėjusios veiklos, dabartinės informacijos.

O tai, kad grupė veikia visame pasaulyje, tame tarpe Rusijoje – Rusija šiais metais sudarys tik apie 4 proc. visos apyvartos. Vokietija sudarys apie 19 proc., Britanija 18 proc., Kinija apie 8 proc.

– Bet kiekvieno asmens VSD savo ataskaitose juk nemini.

– Taip, yra rizikos, kurias reikia valdyti. Kai kada jos, mano nuomone, hipertrofuotos ir aplamai mūsų Rusijos baubas yra ganėtinai smarkus, bet reikia žiūrėti į faktus.

Faktai liudija, kad šios įmonės partnerių tarpe nėra ir, garantuoju, nebus nė vieno asmens, kuris būtų sankcijų sąrašuose.

– Kai kurie politikai, apžvalgininkai jus laiko prorusišku politiku, asmeniu. G.Žiemelis taip pat turi tokią reputaciją. Ar nebijote, kad jūsų paties reputacija šiek tiek smuks?

– Žmonės turi vertinti pagal darbus. Aš atstovavau 28 Europos Sąjungos valstybes pačiais sudėtingiausiais santykių su Rusija metais. Aš buvau tas, kuris buvo atsakingas sudaryti sąrašą žmonių, kurie įtakojo sprendimus ar gavo naudos dėl Krymo nelegalios aneksijos ar karo Donbase.

Mano veikla aukštai įvertinta Europos Sąjungos vadovų, nematau priežasties, kodėl tai turi būti kitaip. Nebent kažkas turi savo konkrečius politinius išskaičiavimus, kurie turėtų nebeegzistuoti – aš išeinu iš politikos ir noriu palinkėti visiems sėkmės.

– Dėl G.Žiemelio jūs esate visiškai ramus?

– Aš esu visiškai ramus, kadangi žinau, kas jo partneriai. Ir žinau, kad tai nekelia rizikos ar grėsmės nacionaliniam saugumui.

– Pone Ušackai, beveik 30 metų dirbote diplomatu, ambasadoriumi įvairiose šalyse – Lietuvos, Europos Sąjungos, buvote užsienio reikalų ministru.

Per visą karjerą, kas jums labiausiai į atmintį įsirėžė? Esate net buvęs vyriausiuoju derybininku Lietuvai stojant į Europos Sąjungą.

– Maloniausias momentas buvo, kai Lietuva stojo į NATO, aš buvau Lietuvos ambasadorius JAV. Tada prezidentas Valdas Adamkus juokavo: „Perkam tau bilietą į vieną pusę, skrendi 2001 m. pradžioje į Vašingtoną ir užtikrink, kad Lietuva taptų NATO nare“.

Tą mums pavyko padaryti, sutelkiant Vilniaus dešimtuko grupę – dešimt ambasadų veikė išvien, kaip vienas kumštis. Ir prieš 15-16 metų, kai Lietuva įstojo į NATO, matyt balsavimą – 86 senatoriai balsavo už ir nė vieno nebuvo prieš.

Tai buvo geriausias ir aukščiausias mano, Lietuvos, ambasados kolektyvų ir Amerikos lietuvių didžiulis įvertinamas.

– Per tokią daugybę metų, neabejoju, buvo ir nusivylimų? Buvo atvejų, dėl ko gailitės ar įskaudino jus?

– Ne, kad aš nežiūriu per gailestį ar įskaudinimą. Žiūriu per pamokas, galimybes.

– Jeigu atsuktume laiką atgal, keistumėte kokį nors savo sprendimą?

– Nematau, kad reikėtų ką nors keisti. Per 30 metų galbūt buvo padaryta klaidų, klaidelių, bet kad jos būtų turėjusios kritinę reikšmę Lietuvos valstybės interesams ar mano asmeninei karjerai, tokių dalykų nebuvo.

Buvo labai daug sudėtingų momentų – Afganistane, kur teko vesti slaptas derybas su Talibano atstovais, apie ką nebuvo kalbėta ir šiuo metu nekalbama. Tai, kad Maskvoje buvo momentai – krepšinis ir panašiai, dėl ko mane užsipuolė.

– Tai laikote klaida?

– Gal nereikėjo to viešinti, kai dabar pagalvoji. Gal tai buvo klaida pasigiriant „Facebook“, bet tai buvo mano darbas. Žmonės, kurie tai supranta – Briuselyje mane už tai gyrė, amerikiečiai, vokiečiai, britai pavydėdavo mano prieigos prie sprendimų priėmėjų.

Čia, kažkodėl, mane talžydavo „chebrytė“. Toks gyvenimas. Pas mus – sugrįžtu prie Rusijos faktoriaus – suprantama, kad Rusijos faktorius yra svarbus. Aš pats žinau iš savo šeimos istorijos, Lietuvos likimo, trėmimų ir okupacijos, kad mes labai jautriai priimame. Kita vertus, yra veiklos, kurias žmogus atlieka.

Aš, kaip diplomatas, dirbau su visais, laikydamasis Europos Sąjungos pozicijos, ją gindamas, ją reikšdamas ir bausdamas tuos, kurie elgiasi neteisėtai, bet išlaikydamas tiltus. Džiaugiuosi, kad tas akcentas keičiasi, kai kurie žmonės lieka tie patys, bet kalba jau kitaip, kad svarbiausia Lietuvos diplomatijoje, ką noriu palinkėti diplomatams, valstybės vadovams – Lietuvos draugų ratas ir tiltai.

Deginti tiltus galima labai greitai, bet juos išlaikyti, ypač krizės, konfliktų atveju, yra be galo sunku. Tai yra diplomatijos menas, to ir noriu palinkėti Lietuvos vadovams ir diplomatams.

– Atsukus laiką, žaistumėte dar kartą krepšinį?

– Taip, žaisčiau. Jeigu reikėtų už Lietuvos interesus, žaisčiau krepšinį ir futbolą.

– Ar buvo sunkus apsisprendimas apskritai pasitraukti iš politikos? Ar ilgai galvojote, daug kas bandė atkalbėti?

– Tai nebuvo pirmas pasiūlymas iš verslo. Aš buvau gavęs pasiūlymų ir iš amerikiečių kompanijos, kai baigiau darbą Vašingtone. Vėliau iš kai kurių Vokietijos įmonių, kai baigiau veiklą Maskvoje. Bet aš tada visą dėmesį skyriau politinei kampanijai. Vėliau turėjau spaudimą ir noriu padėkoti visiems savo bendraminčiams, vyčiams ir buvusiems partiečiams už jų palaikymą.

Kai kurie iš jų bus nusivylę mano sprendimu, bet tikrai lūkesčių niekam nesukėliau. Aš sakiau, kad priimsiu sprendimą ir Lietuvos politikoje nedalyvausiu, tą ir padariau. Manau, kad dar turiu parako, energijos, noriu dar išmokti, nenoriu nusidėvėti ar tik prilipus prie valdiškos kėdelės gyventi.

Gyvenimas yra be galo įdomus, tarptautinis verslas yra be galo įvairus, kur aš galėčiau save išreikšti ir atnešti naudos tiek įmonei, talentingai įmonės darbuotojų grupei, tiek ir Lietuvai.

– Kalbant apie Lietuvos politinį vaizdą, kokį matome šiandien, ar jis jus nuvilia, kad jūs pasitraukiate?

– Ne. Aš priėmiau savo sprendimą, aišku, stebėdamas, kas vyksta. Įvairių naujų užuomazgų, politinių judėjimų, partijų – buvo kontaktų, žmonės į mane kreipėsi, kvietė, kad dalyvaučiau vienos, kitos naujos politinės sąrangos judėjime.

Bet aš jiems sakiau, kad labai ačiū, ne, turiu kitus planus.

– Gal galite patikslinti, kas per judėjimas?

– Nesvarbu dabar, jie buriasi, kuriasi. Turėjau ir iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pasiūlymą, kalbėjom su Gabrieliumi Landsbergiu prieš pora savaičių apie tai.

– Kaip jis reagavo?

– Jis iš dalies nusivylė, kad aš tokį sprendimą padariau, bet manau, kad jis išgirdo mano argumentus ir priėmė tai suprantamai.

– Ar partijoje jums buvo numatytas aiškus vaidmuo, jeigu būtų laimėti artėjantys Seimo rinkimai? Pavyzdžiui, tapti ministru?

– Taip, buvo siūlymai dalyvauti Seimo rinkimuose, galbūt šešėlinėje Vyriausybėje, bet aš atsakiau tai, ką ir jums sakau.

Esu nusprendęs eiti kitu keliu, tikrai tikiuosi, kad Lietuvos politinis gyvenimas, vadovaujant naujam prezidentui, įgis naują pagreitį ir kurs laiminčią Lietuvą, kurios siekė ir laukė Lietuvos žmonės.

– Kalbant apie konservatorių partiją, kaip manote, kokiu keliu partija žengia? Atsiskyrė kai kurie žmonės iš partijos, lyg yra naujo judėjimo užuomazgos.

Gal ten jums ir siūlė prisijungti, aš nežinau.

– Kaip ir kiekviena partija, laikai keičiasi, keičiasi kartos, ateina nauji žmonės, jaunimas išauga, prisijungia prie judėjimo.

Manau, kad G.Landsbergis atnešė naują energiją, polėkį. Turės partija apsispręsti, kokiu keliu eina, kokias vertybes išpažįsta. Bet čia jau nebe mano darbas.

– Bet iš šono dabar galite laisviau komentuoti.

– Aš ne komentatorius, aš dabar esu vienos iš didžiausių Lietuvos investicinių grupių vienas iš vadovų ir labiausiai rūpinsiuos būtent šios grupės sėkme.

– Jūsų šeima lengviau atsikvėpė, kad jūs pasitraukėte iš viso to?

– Iš esmės jie sveikino tokį mano apsisprendimą. Žmona Loreta, sūnus Raimundas, Paula ir jos vyras Jonas – jie matė mano tam tikras alternatyvas ir pasirinkimus.

Aš tą sprendimą priėmiau šią vasarą ir labai džiaugiuosi turėdamas jų pilną palaikymą. Tėveliai tik nežinojo, šiandien sužinojo, nesuprato, apie ką čia viskas vyksta, kur aš čia skrendu.

– Bet dabar ir jums turbūt ramesnis laikas ateina?

– Nebus ramesnis, kadangi jau rytoj išskrendu į komandiruotes ir jų bus daug. Grupė atstovaujama 66 valstybėse, labai smarkiai plečiasi, konsoliduojasi, prisijungia naujos įmonės užsienio šalyse.

Turim ambicingus, labai apibrėžtus tikslus, kuriuos reiks realizuoti. Ir tam atiduosiu visą savo energiją ir talentą.

– Norėjote mesti G.Nausėdai iššūkį, jūsų buvusi partijos kolegė Rasa Juknevičienė net buvo viešai pasakiusi, kad G.Nausėda teiravosi, ar būtų galima jus pašalinti iš partijos.

G.Nausėda dirba jau pora mėnesių, kokį jums įspūdį palieka?

– Prezidentas G.Nausėda labai rimtai perėmė valstybės vairą į savo rankas, susibūrė profesionalią komandą. Aišku, kai kurie dalykai – užsienio politika, saugumo politika – jam yra nauji, bet Lietuva turi tokias institucijas kaip Užsienio reikalų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Valstybės saugumo departamentas, tai tie pamatiniai dalykai, kur profesionalai padės ir manau, kad jo pragmatiškas, principingas požiūris bus naudingas tiek Lietuvos valstybės gerovės kūrimui, tiek ir užsienio politikos raidai, remiantis principais, vertybėmis, bet taipogi pragmatiškai.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.