Keršto valanda artėja – politikai nori tirti etikos sargus

Pro didinamąjį stiklą kitus stebintiems Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams artinasi išbandymų dienos – jų pačių elgesį užsimojo tirti politikai.

VTEK vadovas E.Sakalauskas mano, jog G.Burokienei įrodys esąs nenusižengęs.<br> lrytas.lt koliažas.
VTEK vadovas E.Sakalauskas mano, jog G.Burokienei įrodys esąs nenusižengęs.<br> lrytas.lt koliažas.
VTEK vadovas E.Sakalauskas mano, jog G.Burokienei įrodys esąs nenusižengęs.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
VTEK vadovas E.Sakalauskas mano, jog G.Burokienei įrodys esąs nenusižengęs.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Burokienė.<br> D.Umbraso nuotr.
G.Burokienė.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 6:18 AM

Seimas spręs, ar įjungti žalią šviesą dar vienam parlamentiniam tyrimui. Jo centre atsidurtų trys iš penkių VTEK narių.

Jei Seimas pritars, etikos sargų imsis Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas. Tiesa, jam vadovaujanti valstietė Guoda Burokienė jau balsavimo išvakarėse abejojo, ar tyrimas būtinas: „Galbūt Seimas nuspręs jo nepradėti.“

Konstitucinis teismas anksčiau yra pasisakęs, kad laikinosios tyrimo komisijos Seime turėtų būti sudaromos ne bet kokiems, o tiktai ypatingos valstybinės svarbos klausimams ištirti.

Ar Seime bandomas užkurti naujas parlamentinis tyrimas atitinka Konstitucinio teismo kriterijus? Į kokius klausimus Seimo tyrėjai gilinsis tris mėnesius?

Aiškinsis, kodėl nedeklaravo

Pasirodo, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas nepradėjęs parlamentinio tyrimo negali atsakyti, ar VTEK nariai tinkamai deklaravo duomenis apie narystę kai kuriose organizacijoje.

Pavyzdžiui, bus aiškinamasi, ar VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas tinkamai deklaravo narystę Mykolo Romerio universiteto „Alumni“ asociacijoje, taip pat priklausymą Nusikaltimo aukų rėmimo asociacijai.

Kitas šios komisijos narys Virginijus Kanapinskas deklaracijoje taip pat esą nenurodė priklausąs minėtos aukštosios įstaigos „Alumni“ asociacijai, o jo kolega Antanas Šenavičius neatskleidė narystės Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriuje bei Vilniaus krašto bajorų sąjungoje.

Seimo komiteto nariai turėtų aiškintis, ar atlikdami tarnybines pareigas E.Sakalauskas bei V.Kanapinskas neįsivėlė į interesų konfliktus su toms pačioms organizacijoms priklausančiais VTEK sekretoriauto darbuotojais ir taip nepažeidė įstatymo.

Mato R.Karbauskio ranką

Įtarimų dėl etikos sargų kilo prieš dvejus metus iš VTEK atleistam Mindaugui Siauriui.

Buvęs Prevencijos skyriaus vedėjas darbo komisijoje neteko parašęs buvusiai Seimo narei Gretai Kildišienei palankią rekomendaciją.

Vis dėlto pernai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad M.Siaurys buvo atleistas neteisėtai.

Buvęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys įsitikinęs, kad M.Siaurys šitaip bando suvesti sąskaitas su jį neteisėtai atleidusiais VTEK nariais.

Tačiau politikas abejojo, ar Seimas turėtų veltis į šį konfliktą: „Tai absurdas. Dar nėra buvę tokio atvejo, kad dėl vieno asmens skundo sudaroma tyrimo komisija.

Tokius formalius klausimus Seimo komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, turėtų išnagrinėti darbo tvarka. Tai tikrai nėra valstybinės svarbos ar išskirtinis klausimas.“

P.Urbšys priminė, jog nuo kitų metų įsigalios nauja tvarka, pagal kurią nebeliks prievolės deklaruoti narystės visose organizacijoje, užteks nurodyti tas, dėl kurių gali kilti interesų konfliktų.

Anot Seimo nario, dar vieną parlamentinį tyrimą greičiausiai bando prastumti valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis – esą jis šitaip nori parodyti, kad savo pagalbininkų „nepalieka ant ledo“.

Pati abejoja tyrimu

Bet Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė G.Burokienė tvirtino, kad atlikti parlamentinį tyrimą pasiūlė ne R.Karbauskis, o Seimo valdyba.

Tiesa, kam konkrečiai kilo tokia mintis, valstietė teigė nežinanti.

„Tik dabar apie tai pagalvojau. Niekas anksčiau tokių abejonių nekėlė“, – suglumo komiteto vadovė paklausta, kaip tyrėjai išvengs įtarimų, kad su G.Kildišienei nepalankiais etikos sargais galbūt bando susidoroti valstiečių vedlys.

Atrodo, kad G.Burokienė ir pati abejoja tokiu tyrimu: „Mano subjektyvia nuomone, galbūt užtektų šiuos klausimus aptarti komitete, bet yra tokios procedūros, kokios yra. Galbūt Seimas nutars, kad tyrimo nereikia.

Seimo valdyba mums pasiūlė atlikti tokį tyrimą, o ar parlamentarai šiuos planus palaikys, ar ne – jau kitas klausimas.“

Komiteto vadovė taip pat pripažino, kad nusprendus atlikti tyrimą dėl VTEK narių, gali kilti kuriozinė situacija: „Jei tyrimas bus baigtas gruodį, jo išvados iš tiesų gali atrodyti keistai, nes nuo kitų metų jau nėra reikalavimo deklaruoti visko, kaip buvo iki šiol.“

Savęs tirti negalėjo

Į parlamentą dėl gauto M.Siaurio skundo kreipėsi VTEK. Mat pati komisija negalėjo atlikti tyrimo, nes su skundu susiję trys iš penkių jos narių.

Bet etikos sargų vadovas E.Sakalauskas anksčiau žiniasklaidai teigė manantis, kad interesus deklaravo tinkamai.

Jo teigimu, „Alumni“ asociacija jau seniai neveikia, o kitoje organizacijoje narystę sustabdė ir turi tai patvirtinantį dokumentą.

„Manau, kad viską deklaravau tinkamai ir tyrimo metu tai paaiškės“, – komentuodamas buvusio VTEK darbuotojo skundą ir Seimo narių užmojus atlikti parlamentinį tyrimą, sakė E.Sakalauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.