Lietuva ruošiasi Astravo grėsmėms: vyks valstybinio lygio pratybos

Ketvirtadienį Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pristatė spalio 1–4 dienomis vyksiančias valstybinio lygio civilinės saugos funkcines pratybas. Pratybų metu bus vertinama valstybinių institucijų parengtis reaguoti į potencialią branduolinio ar radiologinio incidento Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje grėsmę.

Vyks valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyks valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyks valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyks valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 10:15 AM, atnaujinta Sep 26, 2019, 10:54 AM

Pratybos apims keletą krypčių

Pratybose dalyvaus virš 20 valstybinių institucijų, 6 savivaldybės, užsienio atstovai, nevyriausybinės organizacijos.

Pasak vidaus reikalų ministrės, šios pratybos labai svarbios mūsų valstybei, nes Astravo atominė kelia grėsmę ne tik nacionaliniam saugumui, bet ir kiekvienam valstybės gyventojui.

„Norime nuraminti, kad valstybė ruošiasi. Vyks realios pratybos su žmonių evakavimu, su jodo preparatų taikymu ir visi kiti veiksmai. <..> Didelis dėmesys skiriamas gyventojų informavimui. Kad žmonės jaustųsi saugūs, ramūs ir būtų budrūs“, – sakė R.Tamašunienė.

Tai bus vienos didžiausių valstybinio masto pratybų, vyskusių Lietuvoje. 

„Mūsų tikslas yra išbandyti gyventojų visą evakuacijos ciklą tų savivaldybių, kurios plane patenka į 30 kilometrų. Konkrečiau – tai Vilniaus rajonas ir Švenčionių rajonas. Juose registruosime gyventojus, švarinsime, imituosime jodo tablečių dalijimą ir pervešime juos į saugias vietas“, – spaudos konferencijos metu teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas, einantis direktoriaus pareigas, Mindaugas Kanapickas.

M.Kanapicko teigimu, gyventojai iš Švenčionių rajono savivaldybės bus perkeliami į Zarasų rajoną, o Vilniaus rajono – į Kalvarijos savivaldybę.

„Turime būti pasiruošę visiems galimiems scenarijams, todėl pratybų niekada nebus per daug, kai kalbame apie gyventojų saugumą. Kaip ir svarbu tai, kad laiku gauta žinutė gali padėti išvengti pavojaus ar nelaimės.

Kuo žmogus bus geriau informuotas, jį pasieks perspėjimo pranešimai, jis žinos, kaip elgtis ekstremalios situacijos atveju, tuo saugesnis jis bus“, – taip prieš spaudos konferenciją išplatintame pranešime kalbėjo vidaus reikalų ministrė R.Tamašunienė.

Radiacinės saugos centro Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas tikino, kad per visą Lietuvos–Baltarusijos zoną veikia radijo stočių sistema, informuojanti apie radiacijos lygį.

„Jei nesuveiktų politinis dalykas, kai, įvykus nelaimei, pagal konvecijas reikia informuoti kitas šalis ir įvyktų tokia avarija, radioaktyvios medžiagos pradėtų sklisti į Lietuvos teritoriją, veikia radijo stočių sistema ir paskutiniu metu buvo atnaujinta. Buvo pastatyta labai daug detektorių palei visą Lietuvos ir Baltarusijos sieną. Sistema sukurta taip, kad jei trys stotelės viršija atitinkamą nustatytą lygį, prasideda aliarmas“, – informacija dalijosi specialistas.

Pajus ir gyventojai

Šias reagavimui į potencialias Astravo atominės elektrinės keliamas grėsmes organizuojamas pratybas pajaus ir gyventojai. Spalio 1-ąją dieną – pirmą pratybų dieną – 10.15 val. bus tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema (GPIS). Patikrinimas vyks nuo 10 val. 15 min. iki 10 val. 17 min.

Gyventojų perspėjimo sistema įprastai yra tikrinama dukart per metus, tačiau dėl vyksiančių valstybinio lygio civilinės saugos funkcinių pratybų šiais metais ji bus tikrinama spalio 1 d.

Patikrinimo metu bus įjungiamos sirenos, gyventojams bus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai į mobiliuosius telefonus. Šie pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos gali priimti tik tie telefonai, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.

Dėmesys informavimo sistemai

Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir vidaus reikalų ministrė taip pat kvietė gyventojus pasitikrinti, ar savo mobiliuosiuose telefonuose jie yra įdiegę GPIS ir ar perspėjimo pranešimai juos pasiekia.

„Be pratybų, be pamokų, be atliktų namų darbų būtų sudėtinga reaguoti į visas situacijas“, – sakė R.Tamašunienė.

Primename, kad informaciją, kaip aktyvuoti korinio transliavimo funkciją savo telefone, galima rasti užsukus į LT72 svetainę. Ši svetainė yra skirta Lietuvos pasirengimui ekstremalioms situacijoms.

Vadovaujantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM duomenimis, šiuo metu maždaug tik 40 proc. Lietuvos gyventojų yra pasiekiami trumpaisiais pranešimais, kurie informuoja apie galimą pavojų.

4 proc. gyventojų yra savarankiškai išjungę šią funkciją savo mobiliuosiuose telefonuose.

Trumpaisiais perspėjimo pranešimais gyventojai paprastai informuojami apie stiprius vėjus, dideles automobilių avarijas keliuose, įvairias pavojų galinčias kelti situacijas ar nelaimes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.