Arūnas Dumalakas. Neišvežtos šiukšlės – naujų pertvarkų ženklas

Atliekų reformas Vilniuje lydi keisti sutapimai. Prieš pertvarkas ar po jų miestas paskęsta šiukšlėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-28 07:00

Savaitėmis neišvežti konteineriai Savanorių prospekte, Apkasų ar Antakalnio gatvėse. Taip nutiko, kai savivaldybės taryba rugsėjį beveik 40 proc. kilstelėjo mokestį už šiukšlių išvežimą.

Keista, bet tuo pat metu vilniečiai pradėjo piktintis ir dėl perpildytų antrinėms žaliavoms skirtų konteinerių. Vienur netilpo popierius ir kartonas, kitur – stiklas.

Valdžia aiškino, kad pagrindinė brangimo priežastis nuo Naujųjų metų – įvertintos visos konteinerių ištuštinimo sąlygos, susijusios su atliekų svėrimu, į paslaugų kainą naujai įtrauktas konteinerių atvežimas ir pastatymas naujiems atliekų turėtojams, numatyta ir dažnesnio aptarnavimo paslauga to pageidaujantiems individualių namų valdų savininkams.

Tai gal dabartine netvarka prie atliekų konteinerių siekiama vilniečiams įrodyti kitų metų pabrangimo privalumus? Atėjus 2020 metų sausio 1-ajai šiukšlės išnyks, jų nebenešios paukščiai ir vėjas, konteineriai bus tušti arba pustuščiai? Sunku patikėti.

Nesinorėtų būti blogio pranašu, bet gali būti atvirkščiai: kelis mėnesius po Naujųjų metų vežėjai ims skųstis, kad tarybos patvirtinti įkainiai per maži.

Taip jau buvo po praėjusių metų liūdnos atliekų reformos gegužę. Tada miestas paskendo šiukšlėse dėl pakeistos išvežimo tvarkos, o paskui vežėjai ėmė skųstis dėl per mažų įkainių. 2018 metų liepą dvi įmonės iš trijų – „VSA Vilnius“ ir „Ecoservice“ pareiškė nutraukiančios sutartis ir pasitraukiančios iš šio verslo Vilniuje.

Savivaldybė, pasvarsčiusi, ar jos įmonė „Grinda“ gali perimti atliekų išvežimo verslą, iškėlė baltą vėliavą. Nors iš pradžių vilniečius ramino, kad vežėjai niekur nepasitrauks, veš šiukšles iš kiemų ir gatvių dar 12 mėnesių, ji paskelbė naują atliekų vežimo konkursą.

Įdomu tai, kad konkursą laimėjo ir „Ekonovus“, ir „Ecoservice“, kuri pirma buvo pareiškusi, kad nutraukia ankstesnę sutartį ir iškeliauja iš Vilniaus.

Ir ką gi? Abu vežėjai iki 2026 metų lapkričio užsitikrino 71,2 mln. eurų vertės užsakymą. Įmonių paslaugos pabrango dukart, nors gyventojams paslauga brangs kitąmet.

Konkurse visi atliekų vežėjai pasiūlė didesnes kainas nei anksčiau skelbtame konkurse.

Čia dar reikėtų prisiminti konteinerių keitimą pusiau požeminiais. Ir vėl jie aplipo neišvežtomis šiukšlėmis.

Savivaldybės sukurtos įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ atstovai skėsčiojo rankomis, paprastai į skundus atsakydami nuoroda, kuri įmonė veža šiukšles ir kad į ją ir reikėtų kreiptis.

Kitų metų brangimas – ne į naudą valdantiesiems, tad nenuostabu, jeigu jie tarifus mėgintų sumažinti. Juk artėja Seimo rinkimai. O po jų Vilnius vėl skęs šiukšlėse. Juk taip baigiasi atliekų reformos Lietuvos sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.