Kazlų Rūdoje – skandalas dėl mokinių: įtariami slapti vaikų „skolinimai“ 

Teisėsauga susidomėjo mokinių migracija Kazlų Rūdos mokyklose. Įtariama, jog vaikai galėjo būti fiktyviai registruojami mažose ugdymo įstaigose, kad jos gautų valstybės finansavimą.

Neatmetama, kad dėl tuštėjančių klasių padagogai griebėsi aferų.
Neatmetama, kad dėl tuštėjančių klasių padagogai griebėsi aferų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 10:39 AM

Netikėti vaizdai pribloškė pedagogus per mokslo metų atidarymo šventę.

P.Dovydaičio pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytojai Dianai Gurevičienei ir jos kolegoms rugsėjo 2-ąją krito į akis, kad kai kurių į šventę atvykusių moksleivių nėra šios įstaigos auklėtinių sąrašuose. Tačiau vaikai ir po atidarymo lyg niekur nieko ėjo į klases.

„Vedėme pamokas mokiniams, kurių nebuvo mūsų mokyklos sąrašuose“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino D.Gurevičienė.

Pedagogams pradėjus aiškintis, kaip tai galėjo atsitikti, neįprastu reiškiniu susidomėjo ir nusikaltimų tyrėjai. Kauno apygardos prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pareigūnų akiratyje atsidūrė laikinoji P.Dovydaičio mokyklos direktorė Aldona Aputienė, kitų mokyklų atstovai.

Skaičiai tyčia išpūsti?

Norint gauti valstybės finansavimą, reikia, kad vienoje klasėje būtų bent aštuoni mokiniai.

Pasak D.Gurevičienės, dalyje Kazlų Rūdos savivaldybės teritorijoje veikiančių mažesnių mokyklų toks skaičiaus nesusidaro.

P.Dovydaičio mokykloje situacija geresnė – joje mokosi daugiau nei pustrečio šimto vaikų.

Neatmetama, kad ši ugdymo įstaiga slapta „paskolino“ savo moksleivius mažosioms mokykloms, kurioms buvo iškilusi grėsmė prarasti finansavimą.

Tokiu būdu jose galėjo būti dirbtinai išpūstas auklėtinių skaičius – vaikai, lankantys P.Dovydaičio mokyklą, formaliai buvo prirašyti mažosioms mokykloms. Neaišku, ar apie tai žinojo netgi moksleivių tėvai.

Tiriami mokinių sąrašai

Pasak D.Gurevičienės, situacija pasikeitė jai ir kitiems pedagogams ėmus domėtis mokinių sąrašais – P.Dovydaičio mokyklą lankantys vaikai, dėl kurių iškilo abejonių, rugsėjo 9 dieną buvo įtraukti į jos sąrašus. Ten, kur turėjo būti registruoti iš pat pradžių.

Prokuratūra aiškinasi, ar moksleiviai iš tikrųjų buvo fiktyviai registruojami mažą mokinių skaičių turinčiose Kazlų Rūdos ugdymo įstaigose, ar šios mokyklos pasinaudojo valstybės finansavimu.

Dėl mažo moksleivių skaičiaus problemų patiria ne viena šio krašto mokykla. Pavyzdžių, Jankų, Antanavo ir kitas mokyklas lanko tik šiek tiek daugiau nei po 60 mokinių, jose yra jungtinių klasių su skirtingo amžiaus vaikais.

Visi auklėtinių skaičiai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai turėjo būti pateikti iki rugsėjo 1 dienos, tad neskaidrios užmačios, jei jų būta, sumanytos dar vasarą.

Dėl vaikų stokos kai kurias pagrindines mokyklas Kazlų Rūdoje planuojama pertvarkyti į pradines.

Vadovė kalta nesijaučia

„Skundas buvo pateiktas ministerijai, jį tyrė savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai. Tikrino, kas galėjo.

Aiškinausi, kaip baigėsi patikrinimai, – jokių pažeidimų nebuvo nustatyta.

Viskas paimta iš duomenų bazių, kuriose matyti, kada, į kokią mokyklą vaikai išvyko ir kada atvyko“, – P.Dovydaičio mokyklos vadovė A.Aputienė pirmadienį „Lietuvos rytui“ kategoriškai neigė versiją dėl nepilnamečių fiktyvaus registravimo.

Pasak direktorės, vyksta natūralus mokinių perėjimas iš vienos ugdymo įstaigos į kitą: „Vaikai migruoja, persigalvoja, ir ką aš galiu padaryti? Jei atvažiuoja iš aplinkinių kaimų, negaliu jiems to uždrausti.

Pavyzdžiui, yra auklėtinių, sugrįžusių į mūsų mokyklą rugsėjo 6, 11 dienomis.

Paskutinį prašymą dėl sugrįžimo iš vienos gimnazijos priėmiau šiomis dienomis. Nesuprantu, kodėl profsąjunga nerimsta.“

Anot direktorės, buvo išsakyti įtarimai maždaug dėl dešimties moksleivių fiktyvaus perrašymo.

A.Aputienė apie skundą tvirtino sužinojusi tik praėjusią savaitę, kai į mokyklą atvyko tikrintojai iš savivaldybės: „Nei iš D.Gurevičienės, nei iš kitų pedagogų tiesiai neišgirdau, kas, jų nuomone, yra negerai. Tegul pareigūnai išsamiai atlieka tyrimą, tada ir paaiškės, kad nieko nebuvo pažeista.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.