Po vizito į Armėniją – V. Pranckiečio kalbos apie oligarchijos atsisakymą parlamente

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio teigimu, Lietuva galėtų mokytis iš Armėnijos ir atsisakyti oligarchijos parlamente, o didžiausia grėsmė praėjusią savaitę vykusio jo vizito į Armėniją metu buvo ne esą galima Rusijos įtaka, bet pačių valdančiųjų valstiečių siekis, kad šis vizitas neįvyktų.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 8, 2019, 11:00 AM

„Ta grėsmė turbūt buvo didžiausia ir tas pareiškimas buvo toks, kad galėjo net sugadinti mūsų tarptautinius santykius su Armėnija. O juos reikia kurti, o ne griauti“, – pareiškė V.Pranckietis.

Vizitas pakurstė audras

Seimo pirmininkas praėjusią savaitę vyko vizito į Armėniją aptarti dvišalius santykius. Šis V.Pranckiečio vizitas buvo sukėlęs abejonių Lietuvos Seimo viduje.

Valdančiųjų valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva jį mėginta blokuoti, bet Seimo valdyba nubalsavo, kad vizitas turi įvykti.

Savo ruožtu V.Pranckietis, praėjus kelioms dienoms po vizito, Seime su jį lydėjusiais parlamentarais surengė konferenciją, kurioje pristatė vizito rezultatus.

Jis tvirtino, kad toks vizitas – Lietuvos prestižo reikalas, nes Armėnijoje pirmą kartą po Aksominės revoliucijos įvyko demokratiniai rinkimai.

„Aš esu labai laimingas, kad toks vizitas įvyko. Tai buvo Lietuvos prestižo reikalas ir tai buvo valstybės atstovavimo interesas, taip pat Armėnijos interesas, kaip naujosios Armėnijos pagerbimas po jos Aksominės revoliucijos.

Jie išsirinko naują parlamentą, Vyriausybė turi 70 proc. palaikymą, ji – provakarietiška. Jie pripažįsta vakarų vertybes. Jų siekis yra integruotis į ES“, – aiškino V.Pranckietis.

Jis tikino išgirdęs daug gerųjų pavyzdžių, kaip keičiasi ir demokratėja Armėnijos valdžia. Kaip vieną geriausių Seimo pirmininkas išskyrė „oligarchijos atsisakymą parlamente“.

„Korupcijai buvo suduotas stiprus smūgis. Galbūt tai yra geras pavyzdys iš ten atsivežus peržiūrėti, kaip sistema veiktų čia“, – apie parlamentarų veikimą ir nuosavuose versluose pasisakė V.Pranckietis.

Seimo Pirmininkas pažymėjo, kad Armėnijoje vyksta reikšmingos demokratinės pertvarkos kovos su korupcija, teismų sistemos, policijos, atsinaujinančios energetikos, atliekų rūšiavimo, kelių saugos, informacinių technologijų srityse.

Anot jo, Armėnijos parlamentas dar niekada nebuvo toks demokratiškas, kaip dabar.

Įžvelgė žalą

Seimo pirmininkui pritarė ir konservatorius Žygimantas Pavilionis. Jo teigimu, Rusijos įtaka Armėnijoje dar niekada nebuvo tokia maža, todėl valdančiųjų pastangos neišleisti V.Pranckiečio į Armėniją buvo neobjektyvios.

„Kalbant apie Rusijos įtaką – šiuo metu ji yra mažiausia istorijoje. Pirmą kartą istorijoje Armėnijoje įvyko demokratiniai rinkimai ir šiuo metu mums atsidarė galimybių langas.

Tos valdančiųjų pastangos buvo neobjektyvios“, – sakė jis.

Ž.Pavilionis pabrėžė, kad Lietuva – vienintelė Baltijos valstybė, turinti savo ambasadą Armėnijoje: „Aš džiaugiuosi, kad mes turėjome galimybę į tas šiek tiek prasivėrusias duris įkišti savo koją“.

Į vizitą vykusi delegacija taip pat priminė, kad Lietuva pirmoji 1991 metais pripažino Armėnijos nepriklausomybę.

Aptarė svarbius klausimus

V.Pranckietis vizito į Armėniją vyko su delegacijos nariais – Seimo prmininko pavaduotoju Jonu Liesiu, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju Ž.Pavilioniu ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariu Algimantu Dumbrava.

Primename, kad V.Pranckiečio vadovaujama delegacija oficialaus vizito metu Jerevane, Armėnijoje, susitiko su šios šalies prezidentu Armenu Sarkisianu, Nacionalinės Asamblėjos pirmininku Araratu Mirzojanu bei Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu.

Susitikimų metu buvo aptarti dvišalės politinės darbotvarkės klausimai, galimos naujos dvišalių santykių iniciatyvos ir Armėnijos ryšiai su Europos Sąjunga (ES). Pasak Seimo Pirmininko, Lietuva pasisako už kuo greitesnį Armėnijos ir ES visapusiškos ir tvirtesnės partnerystės susitarimo ratifikavimą ir efektyvų jo įgyvendinimą Armėnijoje.

Seimo Pirmininkas kalbėjosi ir apie Lietuvos pagalbą, siekiant vizų dialogo pradžios ir įgyvendinant bevizio režimo Armėnijos piliečiams laisvai keliauti Šengeno erdvėje įvedimui būtinas sąlygas.

Šiuo klausimu parlamento vadovas palinkėjo Armėnijai semtis ir asocijuotų Rytų partnerystės valstybių – Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos – patirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.