Politiniai vaidai Panevėžyje su nacizmo dvelksmu: dėmesį patraukė politikės vyras

Spalio pradžioje Vyriausybė nusprendė duoti dar mėnesį Panevėžio miesto savivaldybei, kad ši paskirtų etikos komisijos pirmininką ir tokiu būdu išvengtų tiesioginio valdymo įvedimo. Patvirtinti etikos komisijos pirmininką galimai trukdo ne vien kandidatės į šią poziciją savybės – kolegoms užkliūna jos gyvenimo draugas ir neva netinkamos jo pažiūros.

Panevėžyje aistras kursto kandidatė į etikos komisijos pirmininkės vietą ir jos vyro pažiūros.<br>Lrytas.lt koliažas
Panevėžyje aistras kursto kandidatė į etikos komisijos pirmininkės vietą ir jos vyro pažiūros.<br>Lrytas.lt koliažas
Panevėžyje aistras kursto kandidatė į etikos komisijos pirmininkės vietą ir jos vyro pažiūros.<br>Lrytas.lt montažas.
Panevėžyje aistras kursto kandidatė į etikos komisijos pirmininkės vietą ir jos vyro pažiūros.<br>Lrytas.lt montažas.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
 Rytis Mykolas Račkauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Rytis Mykolas Račkauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-10-19 13:52

Tačiau panašu, kad problema, susijusi ne tik su etikos komisijos pirmininko pareigomis, bet ir su politinėmis kovomis tarp mero Ryčio Mykolo Račkausko ir buvusio jo konkurento, Seimo nario Povilo Urbšio.

Bandė patvirtinti tris kartus

Pavasarį įvykus savivaldybių tarybų rinkimams, buvo numatyta, kad audito, antikorupcijos ir etikos komisijų vadovų pozicijos Panevėžio mieste bus patikėtos opozicijai. Opoziciją sudaro konservatorių, valstiečių ir visuomeninio komiteto „Kurkime jaukų miestą KARTU“ frakcijos. Būtent šios frakcijos ir pasidalijo minėtų komisijų pirmininkų postus.

Audito ir antikorupcijos komitetų pirmininkai buvo patvirtinti, tačiau patvirtinti etikos komisijos pirmininkės, į kurią komiteto „Kurkime jaukų miestą KARTU“ frakcija deleguoja P.Urbšio bendražygę ir padėjėją apygardoje Viktoriją Polzunovaitę, nepavyko jau tris kartus.

Tiesa, susiklosčiusią situaciją tiek meras R.M.Račkauskas, tiek P.Urbšys, kuris su dabartiniu meru dėl šio posto susirungė antrajame savivaldos rinkimų ture, mato skirtingai.

„Tris kartus jau vyko balsavimas, ruošiamasi balsuoti ketvirtą kartą, bet keliama ir vėl ta pati kandidatė, nors buvo pasakyta, kad dauguma nemano, jog jos kandidatūra tinkama. Pasiūlėme pateikti kitą kandidatą, bet užsispyrusiai nenorima to daryti“, – situaciją vertino Panevėžio miesto meras.

Anot P.Urbšio, problema yra ne kandidatė ar jos tinkamumas šiai pozicijai, o dabartinio miesto mero ambicijos ir nuoskaudos.

„Susidarė įspūdis, kad dėl mero ambicijų buvo pradėti stabdyti klausimai, susiję su frakcija „Kurkime jaukų miestą KARTU“. Galima paaiškinti taip, kad būtent Rytis Mykolas Račkauskas, ko gero, nelabai gali atleisti tiems komiteto nariams, kurie yra judėjimo „KARTU“ nariai, kurie nepakluso jo norams išdraskyti judėjimą ir nenuėjo paskui jį.

Būtent V.Polzunovaitė buvo vienas iš aktyviausių žmonių, kuris priešinosi judėjimo draskymui. Kita vertus, taip pat norima tarsi supriešinti opozicijoje esančias frakcijas – vieni yra geriečiai, kiti yra blogiečiai“, – portalui lrytas.lt sakė Seimo narys.

Kritika ne tik kandidatei, bet ir jos vyrui

„Iš tikrųjų yra taip: vieni kalba, kad V.Polzunovaitė yra per jaunas žmogus, kiti bando surasti priežastį nepatikimumui jos vyro asmenyje“, – nepaskyrimo priežastis aiškino P.Urbšys.

Pasak jo, galvoti, kad 27 metų moteris, turinti du vaikus, yra vis dar nesubrendusi priimti politinę atsakomybę, tėra išgalvotas motyvas.

R.M.Račkauskas nesutiko su tokiais teiginiais. Jo nuomone, abejonės susijusios ne su amžiumi, bet su politine patirtimi.

„Iš esmės tai patirties klausimas – etikos komisija yra labai jautri komisija, kur norisi, kad žmonės būtų maksimaliai bešališki ir nebandytų suvedinėti savo politinių sąskaitų. Todėl manome, kad šioje pozicijoje reiktų didesnės gyvenimiškos ir politinės patirties žmogaus.

Ši kandidatė, kiek aš žinau, yra Seimo nario P.Urbšio padėjėja. Ji yra apmokama padėjėja ir dėl šios priežasties nuo jo priklausoma. Todėl mes nemanome, kad ji bus bešališka pirmininkė“, – portalui lrytas.lt teigė miesto meras.

Jis taip pat patvirtino, kad abejonių kelia ir kandidatės į etikos komisijos pirmininkės kėdę V.Polzunovaitės gyvenimo draugas.

Pati V.Polzunovaitė tikino, kad tiesioginės kritikos kol kas yra sulaukusi tik dėl savo amžiaus.

„Man į akis buvo išsakyta pastaba, kad mano amžius yra per jaunas ir kad man trūksta darbinės patirties. Daugiau argumentų tiesiogiai negirdėjau“, – patikino tarybos narė.

Lipdomos neonacistinės pažiūros

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, V.Polzunovaitės gyvenimo draugas yra Adas Vidžiūnas. A.Vidžiūnas tarnauja Karaliaus Mindaugo husarų batalione.

Tačiau į redakciją kreipėsi Panevėžio miesto gyventojas, tikinantis, kad A.Vidžiūnas pasižymi neonacistinėmis pažiūromis. Panevėžietis, taip pat atsiuntė nuotraukas, kuriose neva būtent A.Vidžiūnas demonstruoja tatuiruotes su Lietuvos valstybės simboliais – Vyčiu ir Gediminaičių stulpais – bei nacistine vizualika – svastiką laikančiu ereliu.

Atsiųstos nuotraukos - daugiau nei 7 metų senumo. Jos paviešintos ir internete, po jomis nurodoma būtent A.Vidžiūno pavardė.

„Klausimų kyla ir dėl reputacijos dalykų. Man pačiam yra tekę matyti internetinėje erdvėje, kur yra nuotraukų, kuriose jos (V.Polzunovaitės – aut. past.) gyvenimo draugas, jos vaiko tėvas afišuojasi su nacistinės simbolikos tatuiruotėmis.

Nežinau, ar iš artimos kandidatei aplinkos žmogus, aiškiai simpatizuojantis neonaciams, o gal ir pats jiems priklausantis, patvirtina tinkamą V.Polzunovaitės kandidatūrą“, – abejonėmis dalijosi Panevėžio meras.

Su tokiais svarstymais nesutiko P.Urbšys.

„Jos vyras yra profesionalus kariškis, tarnauja Lietuvos kariuomenėje, jam yra patikėtas ginklas ir ne tik, nes jo pavaldume atsiranda ir šauktiniai. Kai kurie tarybos nariai bando įžiūrėti, kad V.Polzunovaitės vyras yra galimai nelojalus valstybei ir jis gali padaryti įtaką jos politiniams sprendimams, galintiems pakenkti savivaldos politiniam lojalumui valstybei“, – paaiškino parlamentaras P.Urbšys.

Neonacistines gyvenimo draugo pažiūras neigė ir pati V.Polzunovaitė. Ji taip pat patvirtino, kad tatuiruotės su nacistine simbolika gyvenimo draugas šiuo metu neturi.

„Dėl mano gyvenimo draugo – jis tarnauja kariuomenėje ir, manau, kad abejonių dėl jo pažiūrų neturėtų kilti“, – paaiškino kandidatė į etikos tarybos pirmininkės postą.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė patvirtino, kad Lietuvoje galiojantis Administracinių nusižengimų kodeksas numato atsakomybę už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą.

Tačiau šiuo atveju, policijos atstovė teigimu, nėra aišku, ar tatuiruotės yra, kada jos buvo padarytos ir kaip jos demonstruojamos, o draudimas demonstruoti nacistinę simboliką atsirado sąlyginai neseniai.

„Kalbant apie draudžiamų simbolių demonstravimą ant kūno, kiekvienu konkrečiu atveju turėtų būti įrodinėjama asmens tiesioginė tyčia“, – patikslino R.Janavičiūtė.

Užkliūna vyras, bet ne meras?

Susiklosčius esamai sitaucijai, Seimo narys P.Urbšys ragino atkreipė dėmesį į paties Panevėžio miesto mero reputaciją.

„Meras, kuris turi kriminalinį šleifą, daugumai nekelia abejonių. O Lietuvos kariuomenės kariškis jiems kelia įtarimų“, – teigė P.Urbšys.

Primename, kad šiuo metu vyksta teisminiai procesai, susiję su galimai korupcine R.M.Račkausko veikla, kai šis galimai piktnaudžiavo savo padėtimi.

Bylos duomenimis, Panevėžio meras, talkinant patarėjai, galbūt davė neteisėtus nurodymus miesto savivaldybės administracijos tarnautojams ir dėl to gavo asmeninės naudos.

Skundų ar kitos neigiamos informacijos, susijusios su V.Polzunovaite ar jos gyvenimo draugu, neturi ir Vidaus reikalų ministerija.

„Jokios papildomai naujos informacijos, susijusios su Panevėžio mieste susiklosčiusia situacija, ministerija neturi. Vidaus reikalų ministerija taip pat nėra gavusi skundų dėl V.Polzunovaitės ar A.Vidžiūno“, – tokią informaciją pateikė ministerijos atstovai.

Lietuvos kariuomenės atstovai per daugiau nei savaitę laiko į užduotus klausimus apie A.Vidžiūnas portalui lrytas.lt taip ir neatsakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.