Seimas – lyg pasiutusios juodos katės tamsiame kambaryje

Seimas – neregėtame dugne, aklavietėje, todėl vienintelė išeitis – pirmalaikiai rinkimai. Šią savaitę tokios kalbos ėmė vis garsiau skambėti ir iš politologų, ir iš pačių politikų lūpų.

V.Bruveris.
V.Bruveris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2019, 2:47 PM, atnaujinta Oct 20, 2019, 2:55 PM

Vieni ragino skelbti pirmalaikius rinkimus jau dabar, nes Seimas esą nebefunkcionuoja. Kiti tvirtino, kad tokie rinkimai – netolimos ateities neišvengiamybė, nes Seimas vis dar sugeba atlikti kai kurias funkcijas, nors esą matyti, kas jį ištiks paralyžius.

Visas šias kalbas vainikavo konservatorių vedlio G.Landsbergio formaliai pateiktas pasiūlymas dėl rinkimų balsuoti Seimo salėje.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios aidėjo tokie raginimai, – šią savaitę vykusi Seimo pirmininko V.Pranckiečio vertimo iš posto tragikomedijos kulminacija.

Tačiau ar tai tikrai pakankamas argumentas, kad Seimas turi nedelsiant išsivaikščioti?

Be abejo, padėtis, kurioje dėl šios tragikomedijos atsidūrė parlamentas, – neregėta per visą jo istoriją. Jau dabar teisinė ir politinė kebeknė primena juodų pasiutusių kačių peštynes aklinai tamsiame kambaryje.

Tikėtina, kad R.Karbauskis ir jam lojalūs valdantieji vis dėlto gali nusverti padėtį į savo pusę grynai politiškai.

Juk antradienį pralaimėjęs netikėtai užklupusiems ir balsavimą dėl Seimo pirmininko surengusiems V.Pranckiečiui ir opozicijai, R.Karbauskis jau pasiekė, kad šio sprendimo teisėtumą svarstytų etikos sargai, o Seimas, nelaukdamas pastarųjų sprendimo, numatytų pakartotinį balsavimą kitą antradienį.

Gali būti, kad išvysime dar absurdiškesnių mizanscenų. Pavyzdžiui, jei pralaimės, V.Pranckietis atsisakys išeiti iš pirmininko kabineto, o prieš tai, nesitraukdamas iš Seimo posėdžio pirmininko kėdės, neleis pradėti jokių balsavimų.

Juk V.Pranckietis jau dabar kalba, kad bet koks balsavimas bus neteisėtas ir jis kreipsis į Konstitucinį teismą.

Ką turės daryti R.Karbauskis? Skambinti į artimiausią policijos nuovadą, kurios teritorijai priklauso Seimo rūmai?

Panašius absurdiškus šios epopėjos tęsinius galima įsivaizduoti ir tuo atveju, jei R.Karbauskiui antradienį nepavyks sugraibyti pakankamai balsų Seimo pirmininkui nuversti.

Neabejotina, kad padedamas ištikimų sekėjų valstiečių vedlys toliau mėgins krapštyti buvusį dėstytoją iš posto visais įmanomais ir neįmanomais būdais.

Dėl šių absurdiškų peštynių, dominuojančių ir viešojoje erdvėje, ir politinėje darbotvarkėje, nekaip atrodo ne tik Seimas, bet ir visa valstybė.

Ir nieko keista, kad prezidentas G.Nausėda atsisakė vertinti šią situaciją, ironiškai pareikšdamas, jog žaidimus geriau moka komentuoti sporto komentatoriai.

Suprantama, šalies vadovą galbūt galėjo šiek tiek suerzinti tai, kad jo pirmojo šimtadienio šventę beveik visiškai užgožė Seimo skandalai.

Kita vertus, tokio farso fone prezidentas atrodo tikras išminčius.

Vis dėlto ar tie skandalai išties yra taip sukaustę parlamentą ir jo valdančiąją daugumą, kad vienintelis vaistas nuo paralyžiaus – pirmalaikiai rinkimai?

Ko gero, ne.

Tai, kad įstrigta ties pirmininko kėde, tikrai dar nėra ta priežastis, dėl kurios privalo išsivaikščioti visas Seimas likus metams iki kitų rinkimų. Juolab kad svarstant kitus klausimus valdantieji sugeba surinkti daugiau nei 71 balsą. Greičiausiai tiek gali būti ir per svarbiausią balsavimą – laiminant kitų metų biudžetą.

Žinoma, pagrindinė atsakomybė dėl šios absurdo istorijos tenka abiem ožiaragiams satyrams – R.Karbauskiui ir V.Pranckiečiui. Po to – ir visai žaliajai valstietijai.

Bet dėl naujausių tragikomedijos vingių kaltę turėtų prisiimti ir opozicija, R.Karbauskio „patrolinimui“ ir politiniam chuliganizmui panaudojusi V.Pranckietį, kuris nuo emocijų ir ambicijų, regis, prarado sveiką nuovoką.

Beje, vis garsiau skambant kalboms apie Seimo paleidimą labai abejotina, kad už tai balsuotų visi opozicijos atstovai.

Suprantama, negalima atmesti ir niūriausio scenarijaus, apie ką kalba ir dalis politikų: Seimas netrukus gali atsidurti aklavietėje ir panirti į komą.

Tačiau tai gali įvykti vieninteliu atveju – jeigu pakrikus ar net skilus patiems valstiečiams nebūtų patvirtintas kitų metų biudžetas, o po to ore pakibtų ar net nuvirstų Vyriausybė.

Užkulisiuose tai svarstoma vis garsiau – esą biudžetą ši dauguma vis dėlto patvirtins, tačiau vėliau ims galutinai byrėti. Galbūt net susiformuos nauja dauguma, o ją burs premjeras S.Skvernelis, V.Pranckietis, jų šalininkai valstiečių gretose ir opoziciniai socialdemokratai.

Pastarosios kalbos turi pagrindo. Takoskyra tarp Seimo valstiečių, susibūrusių aplink R.Karbauskį, ir S.Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės didėja.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, šią savaitę valstiečių frakcijoje, sulaukusioje kitų metų biudžeto projekto, kilo neregėta pasipiktinimo banga. Kai kurie valdantieji ėmė aiškinti, kad tokią Vyriausybę, kuri ne tik neskiria pinigų partijai dalyvauti rinkimuose, bet net jai ir kenkia, reikia versti.

Frakcijos seniūnas R.Karbauskis lyg ir mėgino laviruoti, bet vargu ar tai atgrasys valstiečius taršyti biudžeto projektą ir mėginti jį perlopyti pagal savo norus.

O tai sukeltų rimtą Seimo ir Vyriausybės kaktomušą, po kurios premjeras netgi gali iššokti iš valstiečių vežimo.

Tačiau net tuo atveju, jei dabartinė dauguma griūtų, o naujos nepavyktų suformuoti, greičiausiai, kaip teigė G.Nausėda, pirmalaikių rinkimų Seimas vis vien nepaskelbtų.

Todėl visos kalbos apie tai kol kas primena tuščią oro virpinimą. Tai kas laukia?

Ogi sumaištis iki pat kadencijos pabaigos. Nesvarbu, ar su V.Pranckiečiu kėdėje, ar be jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.