Štai kas keisis Lietuvoje nuo lapkričio 1-osios: palies kiekvieną

Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja nauji posūkį į dešinę reguliuojantys šviesoforų deriniai, o parduotuvėse nelieka vaikiško šampano. Tačiau tai nėra vieninteliai nuo lapkričio mėnesio pradžios mūsų šalyje įsigaliojantys pokyčiai ir ribojimai.

Štai kas keisis Lietuvoje nuo lapkričio 1-osios: palies kiekvieną.<br>Lrytas.lt montažas.
Štai kas keisis Lietuvoje nuo lapkričio 1-osios: palies kiekvieną.<br>Lrytas.lt montažas.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Parduotuvėse nuo šio penktadienio nebelieka vaikiško šampano.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Parduotuvėse nuo šio penktadienio nebelieka vaikiško šampano.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja nauji posūkį į dešinę reguliuojantys šviesoforų deriniai.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja nauji posūkį į dešinę reguliuojantys šviesoforų deriniai.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Jungtinę Karalystę nebegalimą siųsti jokių aštrių daiktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į Jungtinę Karalystę nebegalimą siųsti jokių aštrių daiktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 1, 2019, 9:18 AM, atnaujinta Nov 1, 2019, 11:12 AM

Nauji posūkio į dešinę deriniai ir greičio ribojimai

Nuo šiol sankryžose galima sukti į dešinę, nedegant papildomai sekcijai su rodykle, jei tuo metu dega žalias skritulio formos šviesoforo signalas be rodyklių, praleidžiant pėsčiuosius.

Jei pagrindinis žalias signalas yra su juodomis rodyklėmis, privaloma paisyti rodyklių krypčių.

Taip pat primename, kad nuo penktadienio automagistralėse mažėja maksimalus leistinas greitis. Šiltuoju metų laiku leistinas greitis automagistralėse buvo 130 kilometrų per valandą. Nuo lapkričio 1-osios leistinas greitis mažinimas iki 110 kilometrų per valandą.

Parduotuvių lentynose nelieka vaikiško šampano

Parduotuvėse nuo šio penktadienio nebebus galima įsigyti ir vaikiško šampano. Ruošdamiesi įstatymo įsigaliojimui, kai kurie didieji prekybos centrai vaikišką šampaną iš apyvartos išėmė jau anksčiau.

Seimas šį draudimą priėmė birželio mėnesį, tačiau įsigaliojimo data buvo nukelta, atsižvelgiant į verslo interesus. Įstatymas įtvirtino draudimą gaminti ir parduoti „maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą“. Už draudimą balsavo 53 parlamentarai, septyni buvo prieš, o 13 susilaikė.

Draudimo iniciatoriai sako, kad alkoholinius gėrimus imituojantys produktai ugdo nepilnamečių įproti vartoti alkoholį. „Manau, kad nereikia vaikams nuo pirmų gyvenimo metų švenčių susieti su gėrimu“, – priimant įstatymą Seime kalbėjo sveikatos apsaugos ministras valstiečių atstovas Aurelijus Veryga.

Kritikai sako, kad alkoholio problemą reikia spręsti ne draudimais, o švietimu. „Nueiname į kraštutinumus ir, užuot kalbėję apie tai, kad vaikų sąmonė yra labiausiai veikiama aplinkos, suaugusiųjų elgesio, ir švietimu, kitomis priemonėmis sprendę tuos užsibrėžtus tikslus, kurie yra kilnūs, jūs jų siekiate priemonėmis, kurias galiu apibrėžti tik kaip parodiją“, – sakė liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Maiste ribojami transriebalai

Nuo lapkričio pradžios Lietuvoje įsigalioja ir dar vienas reikalavimas. Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų.

Šis ribojimas galios ne tik parduotuvių lentynose esantiems gaminiams, bet ir viešojo maitinimo įmonėse tiekiamam maistui. Išimtis numatyta gyvūninės kilmės riebalams ir maisto produktams, kuriuose transriebalai susidaro natūraliai.

Transriebalai susidaro ilgai kaitinant aliejus arba hidrinant augalinius riebalus – prie nesočiųjų riebalų jungčių juose prisijungia vandenilio atomai. Transriebalai naudojami konditerijos produktų gamyboje, gaminant gruzdintas bulvytes, pūstus kukurūzus ir kitus gruzdintus ar spragintus gaminius.

Šios rūšies riebalai nurodomi ant produktų etikečių ir įvardijami „iš dalies hidrintų riebalų“ sąvoka. Transriebalai naudojami tam, kad prailgintų produkto tinkamumo vartoti terminą, sulėtintų jo senėjimą, oksidaciją ir apkartimą.

Į Jungtinę Karalystę – jokių aštrių daiktų

Lapkričio 1-ąją Jungtinėje Karalystėje įsigalioja įstatymas „Offensive Weapons Act 2019“. Šio įstatymo teks paisyti ir Lietuvoje.

Įstatymas griežtina cheminių medžiagų ir ginklų įsigijimą, todėl į šią šalį bus draudžiama siųsti daiktus su ašmenimis: peilius, kirvius, jų ašmenis ir panašius daiktus.

Vadovaujantis oficialia „Lietuvos pašto“ pozicija, siuntos su tokiais daiktais bus laikomos neteisėtomis ir grąžinamos siuntėjui. Chemines medžiagas siųsti paštu yra draudžiama ir dabar.

Prijungiant vartotojų energetinius įrenginius nereikės patikrinimų ir pažymų

Penktadienį įsigalioja energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno įsakymas, numatantis, kad, prijungiant vartotojų elektros energijos ir gamtinių dujų įrenginius prie skirstomųjų tinklų, nebereikės techninės būklės patikrinimų bei pažymų.

Energetikos ministerijos teigimu, tokie patikrinimai bei pažymų išdavimas neteko prasmės, nes visi Lietuvoje veikiantys vartotojų energetinius įrenginius prijungiantys rangovai privalo turėti elektros ar gamtinių dujų įrenginių įrengimo veiklos atestatus. Taip pat visi tokia veikla užsiimantys rangovai yra įpareigoti turėti galiojančius profesinės civilinės atsakomybės draudimus.

Pakeitimai, anot ministerijos, leis sumažinti administracinę naštą elektros energijos ir gamtinių dujų vartotojams, o jų įrenginių prijungimo procesas truks trumpiau bei kainuos pigiau, tuo pačiu išlaikant būtiną saugumo lygį.

Iki šiol tokius techninės būklės patikrinimus atlikdavo bei pažymas išduodavo Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Įsigalioja ir azartinių lošimų reklamos ribojimai

Nuo penktadienio Lietuvoje įsigaliojo ir azartinių lošimų reklamos ribojimai. Gegužę priimtame įstatyme įtvirtinta, jog nuo lapkričio 1-osios dienos draudžiama reklamuoti azartinius lošimus, išskyrus juos organizuojančių bendrovių pavadinimus, prekės ženklus ir organizuojamų lošimų rūšis.

Įstatymas taip pat uždraudžia nepilnamečiams skirtose interneto svetainėse skelbti bet kokią su azartiniais lošimais susijusią informaciją. Tokiomis laikomos interneto svetainės, kuriose ne mažiau kaip 80 proc. turinio yra skirta vaikams ir paaugliams.

Dėl šių ribojimų naudos nesutariama. Ribojimų iniciatoriai pabrėžė, kad azartiniai lošimai gali sukelti priklausomybę ir didelę socialinę žalą. Tuo tarpu Lietuvos lošimų verslo asociacija tikino, kad ribojimai bus naudingi šešėliniams lošimų organizatoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?