Arūnas Dumalakas. Galima rinkti ir seniūnaičius, ir marsiečius – rezultatas toks pat

Rūpesčiuose paskendusiam vilniečiui vien susierzinimą turėtų kelti klausimas apie seniūnaičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-30 07:00

Turbūt vos vienas kitas žino, kad dabar vyksta seniūnaičių rinkimai, pasibaigsiantys kitą savaitę. Nelabai kas pasakytų, kaip už tuos seniūnaičius balsuoti, tad nenuostabu, jei vyks pakartotiniai rinkimai.

Popieriniai seniūnaičiai egzistavo ir anksčiau, o tarp jų nuopelnų įvardijama keitimosi knygomis akcija ir vadinamųjų inkilėlių įrengimas Žvėryne bei priešinimasis statyboms Užupyje.

Tačiau jau anksčiau tų inkilėlių pridygo ne tik Žvėryne, jų pradininkai – šiaip aktyvūs vilniečiai. O rašyti skundus dėl statybų Užupyje ir Senamiestyje – tai jau klasika.

Dar seniūnaičių pavardės buvo minimos išsikvėpusios akcijos „Darom“ metu – šie asmenys parinkdavo vietas talkininkams darbuotis, išdalydavo maišus.

Balsuoti už seniūnaičius galima elektroninio ryšio priemonėmis rinkimams skirtoje svetainėje. Bet čia reikia patvirtinti savo tapatybę. Ar daug kas norės gaišti laiką klaidžiodami painios svetainės labirintuose? Nebent kandidato artimieji.

Seniūnaičiai taip pat renkami rengiant mistinę apklausą. Esą ateina ar gatvėje tave sutinka kandidatas į seniūnaičius ar jo atstovas ir prašo pasirašyti.

Apklausoje gali dalyvauti tik seniūnaitijos gyventojas, kuris anketoje pats privalo įrašyti savo vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, datą ir pasirašyti. Ar daug atsiras norinčių terliotis gatvėje?

Beje, dar reikia žinoti seniūnaitijos ribas, kurias galima rasti savivaldybės svetainėje. Tačiau išknebinėti tą interaktyviuoju vadinamą žemėlapį taip pat prireiks nemažų pastangų.

Sako, kad seniūnaitis yra tarpinė grandis tarp seniūnijos ir savivaldybės.

„Jo užduotis – perduoti seniūnijai gyventojų nusiskundimus bei norus ir atsakyti gyventojams į klausimus, ką galima padaryti, kad situacija būtų išspręsta.

Netiesa, kad paprastam gyventojui kreipiantis tiesiogiai į savivaldybę žmogaus skundas bus pastebėtas greičiau. Neretai jis pasimeta tarp daugybės kitų, o kreipiantis į seniūnaitį atsakymas gali būti gautas čia ir dabar. Bėda ta, kad mažai žmonių tai žino. Tikiuosi, kad po rinkimų situacija bus geresnė“, – aiškino Naujamiesčio seniūnas M.Mikšta.

Palaukite, jeigu seniūnaitis gali būti toks reikšmingas tarpininkas tarp savivaldybės ir seniūnijos, ar dažnai varstėte pastarosios duris? Nebent tam, kad išgirstumėte seniūno rypavimus, jog trūksta pinigų, pamatytumėte, kaip jis skėsčioja rankomis apgailestaudamas, kad negali padėti.

Tad gal bent čia teisybė, kad seniūnaičiai yra seniūnų akys ir ausys. Apkerpėję seniūnai, nuo ryto iki vakaro užsidarę savo seniūnijose, iš tiesų nedaug ką žino.

Kaip ir mes apie seniūnaičių rinkimus. Net jei savivaldybė rengtų marsiečių rinkimus, turbūt nė šuo nesulotų. Bet darbas savivaldybėje vyksta, ataskaitos rašomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.