Sukilo valdantieji: G. Nausėda negalvoja apie pasekmes

Prezidentui Gitanui Nausėdai toliau raginant trauktis Jaroslavą Narkevičių iš pareigų ir tvirtinant, kad to nenori Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis, šis pareiškė, kad nedera įžeidinėti. Pasak jo, prezidento žodžiai netinkamai pasirinkti.

 G.Nausėda, G.Kirkilas ir V.Tomaševskis.<br> lrytas.lt koliažas
 G.Nausėda, G.Kirkilas ir V.Tomaševskis.<br> lrytas.lt koliažas
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemar Tomaševski<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės nariai prezidentūroje Vyriausybė ministrai Jaroslav Narkevič<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės nariai prezidentūroje Vyriausybė ministrai Jaroslav Narkevič<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 4, 2019, 8:34 AM, atnaujinta Dec 4, 2019, 9:04 AM

„Sunkiai suvokiamas pasisakymas. Iškart patarėjai kalbėjo prezidento vardu. Vakarykštis pasisakymas – kaip čia diplomatiškai pasakyti – yra nesuprantamas.

Nedera įžeidinėti kitus. Toks įžeidimas nėra geras stilius. Tai netinkami pasirinkti žodžiai. Įžeisti kiekvienas gali, bet aš to nedarysiu. Tegul būna.

Dėl vieno žmogaus. Čia jau yra nesusipratimas. Puikiai žinote, kad po patarėjo žodžių, kas pirmas prabilo – tai valdančiųjų partijų lyderiai kaip Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis, kurie vienareikšmiškai paramą suteikė ministrui. Aš kalbėjau tik po to.

Pirmadienį tą pasakė premjeras, tiesioginis ministrų kabineto vadovas. Jis pasakė labai aiškiai, kad nemato jokių priežasčių trauktis ministrui J.Narkevičiui. Premjeras anksčiau dar pasakė, kad jis dirba gerai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo V.Tomaševskis.

Prezidento trečią kartą paminėtas siūlymas ministrui trauktis. Ar bus svarstoma dėl jo keitimo?

„Po patarėjo pasisakymo niekas nepasikeitė. Realijos liko tos pačios. Tas pats įvertinimas tiesioginio vadovo premjero. Naujų faktų ar argumentų nėra.

Pareikšti priekaištai – laužti iš piršto. Kai kurie buvo, tiesiog melas, kaip brakonieriavimas, kai kurie jų – smulkmenos, o kiti – apskritai nesusiję su ministro darbu. Niekas nesikeičia“, – atsakė V.Tomaševskis.

G. Kirkilas: prezidentas turi įvertinti pasekmes

Prezidentas G.Nausėda pasirinko keistą būdą kritikuoti susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių, LRT radijui sakė valdančiųjų „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas. Jo teigimu, ne laiku (išsakytas – ELTA) ir su premjeru asmeniškai neaptartas prezidento pareiškimas dėl nepasitikėjimo ministru ir yra kilusios politinės įtampos priežastis.

„Prezidento reikalavimas suprantamas, bet forma, kurią jis pasirinko – keistoka. Būtent ji ir sukėlė diskusiją, ministro pirmininko tuomet nebuvo. Tiesiog jiems reikia susitikti, aptarti šią situaciją, išsiaiškinti visus aspektus“, – radijui sakė G. Kirkilas.

Politiko teigimu, prezidentas, įvertinęs politines aplinkybes, tokias kaip biudžeto priėmimas, trapi valdančioji dauguma, turėjo pagalvoti ir apie savo pareiškimo pasekmes.

„Valdančioji dauguma šiuo metu yra nedidelė, yra biudžeto priėmimas, yra daugybė niuansų, tad darant kokį nors žingsnį reikia galvoti apie pasekmes“, – pabrėžė jis. Todėl, samprotavo „socialdarbietis“, prezidentas, kaip daug atsakomybių turintis politikas, galėjo pasisakyti ir vėliau.

„Reikėjo tuos klausimus kelti šiek tiek vėliau. Labai lengva tokiais pareiškimais demonstruoti savo kažkokį principingumą ir panašiai, bet vis tiek reikia galvoti apie pasekmes. Kuo aukštesnis politikas, tuo daugiau atsakomybės jis turi“, – LRT radijui teigė G. Kirkilas.

Kartu jis įvertino ir G. Nausėdos raginimus J. Narkevičiaus veiksmus vertinti ne teisiniame, bet moraliniame kontekste. G. Kirkilo manymu, visi moralės ir reputacijos klausimai yra ministrą delegavusios partijos atsakomybė.

„Jeigu ministrą delegavusi partija prisiima atsakomybę, o ji atrodo prisiima, tai yra jos reikalas“, – teigė jis, pridurdamas, kad politikoje tenka daryti ir išlygas šiuo klausimu.

„Ne visada nuo tavęs priklauso matyti tuos Ministrų Kabineto narius, kuriuos tu norėtum matyti“, – apibendrino jis.

G.Nausėda: „Ministras yra lengvai tampomas už virvučių“

„Turime kalbėti apie J.Narkevičių kaip apie problemą ir pagaliau nuimti tą miglą, kuri dabar yra viešojoje erdvėje pučiama apie tai, kad čia kažkokia koalicija gali sugriūti, ar panašiai.

Iš esmės, kalbame apie vieno žmogaus, Valdemaro Tomaševskio, nenorą pakeisti šitą ministrą, nes šitas ministras yra lengvai tampomas už virvučių, labai patogus“, – žurnalistams Londone antradienį kalbėjo G.Nausėda.

Prezidentas sako, jog „visa bėda yra tada, kada žinai, kad šitas ministras gali būti ir yra tampomas taip pat ir kitų žmonių, kitų politikų“.

„Leisti sau turėti tokią prabangą, tokį ministrą, tiesiog neturime. Ir aš manau, kad jis turi būti keičiamas“, – pabrėžė G.Nausėda.

Jau praėjusią savaitę ragino trauktis

Prezidentas J.Narkevičių paragino trauktis iš pareigų praėjusią savaitę, po kritikos lavinos šiam politikui dėl valstybinių įmonių apmokėtų pietų komandiruotėse, sprendimų atleisti „Lietuvos pašto“ valdybą, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, lėšų skirstymą kelių asfaltavimui.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė nematantis teisinio pagrindo ministrui trauktis, žadėjo nedaryti skubotų sprendimų, kurie galėtų griauti koaliciją. Partietį palaiko ir pats V.Tomaševskis, viešai pareiškęs, kad kaltinimai ministrui „yra jerunda“ (rus.k. – niekai).

„Pasakysiu taip: jerunda , vsio zakonno (viskas teisėta) – tai yra argumentai, kurie, galbūt, tiko 1996-aisiais metais, jie nebetinka 2019-aisiais metais.

Mes turime kalbėti apie moralinę atsakomybę ministro. Ir jeigu vadovaujasi Vyriausybė tiktai teisiniais argumentais ir reikalauja dar juos įrodyti, reiškia, jos vertybės yra atitinkamos“, – antradienį teigė G.Nausėda.

Dėl ko kritikuojamas?

Primename, kad J.Narkevičius kritikuojamas dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, vizito Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pietų valstybės įmonių sąskaita Dubajuje ir Minske, lėšų skyrimo asfaltuoti gatves savo rinkimų apygardoje ir prie premjero namų, taip pat dėl Seimo viešbučio nuomos aplinkybių.

Pats J.Narkevičius pažeidimų neįžvelgia, sako butą Seimo viešbutyje gavęs vadovaujantis įstatymais, sąskaitas valstybės įmonėms apmokėjęs, ketinantis keisti tokias situacijas numatančią tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.