Savaitės įvykiai: į baseiną nuleista Kalėdų eglutė ir apiplėšta bažnyčia

Klaipėda

V.Gedvilo ir „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
V.Gedvilo ir „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
V.Gedvilo nuotr.
V.Gedvilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 8, 2019, 11:09 PM, atnaujinta Dec 8, 2019, 11:41 PM

Baseine į devynių metrų gylį nuleista papuošimais ir girliandomis padabinta Kalėdų eglė. Šalia jos stovi maišas dovanų. Dovanų gaus tie, kurie nepabūgs nerti į vandenį ir pasiekti šachtos dugną. Čia stovi ir krėslas, ant kurio retkarčiais prisės Kalėdų Senelis.

Pusantro metro aukščio dirbtinė eglutė tarnauja antrus metus. Ir eglutė, ir puošmenos puikiai atlaikė praėjusių metų kalėdinį metą, todėl šiemet naujos nereikėjo ieškoti.

Eglutė pastatyta nardymo šachtoje – vienintelėje tokioje Baltijos šalyse. Baseino lankytojai ją gali apžiūrėti pro šachtos iliuminatorius.

Narai jau seniai puošia eglutes vandenyje. Nardymo centro „Oktopusas“ nariai į Platelių ežero (Plungės r.) dugną eglutes leido jau daugiau kaip dešimt kartų. Šiemet nuspręsta eglės į ežerą nebenardinti – ten ja paprastai pasidžiaugdavo tiktai narai.

Kuršėnai

Šiaulių rajono garbės piliečių gretas papildys kuršėniškė 88 metų Eugenija Dragūnienė. Pokariu moteris buvo ištremta į lagerį, o sugrįžusi į gimtinę išgarsino gimtuosius Kuršėnus sukūrusi „Kuršėnų“ vyniotinio receptą.

Jis yra tapęs viso Šiaulių rajono vizitine kortele.

Garbės piliečio regalijos aktyviai moteriai bus įteiktos ne dėl šio skanėsto recepto, o už aktyvią visuomeninę veiklą.

Kuršėniškė buvo aktyvi sąjūdietė, apdovanota Sausio 13-osios medaliu už parlamento gynimą.

Anykščiai

Policijos pareigūnai sulaikė 22 metų rajono gyventoją, kuris prieš dvi savaites vėlai vakare Tilto gatvėje, apsimetęs picos užsakovu, užpuolė, apipurškė dujomis ir iš picą atvežusios jaunos moters pagrobė 100 eurų.

Paaiškėjo, kad tas pats jaunuolis prieš kurį laiką plėšikavo Gėlių gatvėje. Tą kartą jis iš dujomis atakuotos moters atėmė pinigus.

J.Biliūno gimnazijoje veikiančioje „1 kūrinio galerijoje“ vyko neįprasta paroda.

Istorija besidomintis gimnazistas Jonas Pipiras mokyklos bendruomenę nustebino paties padarytais grandininiais šarvais.

Marškiniai, pagaminti iš vielos žiedelių, sveria 5 kg. Gimnazistas triūsė 3 mėnesius. Moksleiviai sužinojo, kad XIV a. ne kiekvienas lietuvis karys galėjo įsigyti tokius marškinius – mat jie tais laikais kainavo tiek, kiek 20 karvių.

Šiauliai

„Aušros“ muziejus pasipildė išskirtine kolekcija: buvo įsigytas grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus (1852–1935) fotografijų rinkinys. Šis didikas laikomas pirmuoju Lietuvos keliautoju fotografu ir vienu meninės fotografijos pradininkų.

Manyta, kad beveik visą archyvą pražudė gaisrai didiko dvaruose Baltarusijoje ir Prancūzijoje, bet praėjusiais metais buvo atrasta ir į Lietuvą sugrąžinta dalis B.H.Tiškevičiaus darbų. Muziejui pavyko įsigyti 27 kartono lakštus su 93 įvairaus formato nuotraukomis.

Kurkliai I

Anykščių rajone lengvosios mašinos partrenktas 35 metų Jonavos rajono gyventojas gyveno tik parą. Jis mirė ligoninėje.

Avarija įvyko kelyje Kaunas–Zarasai. Vairuodamas mašiną 40-metis Plungės rajono gyventojas nepastebėjo pėsčiojo ir jį partrenkė.

Kaip vėliau pareigūnams teisinosi vairuotojas, pėsčiasis į kelią įėjo staiga.

Panevėžys

Ilgus metus dviejų daugiabučių namų gyventojai nekreipė dėmesio, kad kaupiamojoje sąskaitoje mažėja pinigų. Kai susigriebė, jau buvo per vėlu. Kur dingo per 45,5 tūkst. eurų, aiškinasi tyrimą pradėję policininkai.

Parko gatvės gyventojai įtaria, kad pinigus pradangino dabar jau buvęs namo pirmininkas. Jis turėjo bendrijos sąskaitos banko kortelę. Bendrijos buhalterės žiniomis, vyras per mėnesį paimdavo apie 200–500 eurų. Jos teigimu, pirmininkas nieko neaiškinęs ir tik žadėjęs, kad viską sutvarkys.

Virbalis

Ketvirtadienio naktį Vilkaviškio miestelio pakraštyje žmonės pastebėjo liepsnojantį automobilį ir iškvietė ugniagesius.

Marijampoliečiui priklausantis „Ford Focus Caravan“ griovyje šalia kelio buvo paliktas po beveik prieš savaitę įvykusios avarijos.

Įtariama, kad mašina padegta.

Marijampolė

Dieną nerakinamoje Šv.Arkangelo Mykolo bazilikoje buvo aptikta išplėšta aukų dėžutė. Vagis galėjo pasisavinti beveik 200 eurų.

Šiuose maldos namuose aukų dėžutė nebe pirmą kartą atsidūrė piktavalių akiratyje.

Apie 3 val. nakties pataisos namų pareigūnai ant prie pat kalėjimo teritorijos esančio daugiabučio stogo pastebėjo šmėžuojančius siluetus.

Kilo įtarimas, kad bus ketinama į pataisos namų kiemą permesti draudžiamų daiktų.

Pareigūnai nuskubėjo ant gyvenamojo namo stogo ir aptiko du jaunuolius. Jie turėjo spiningą ir krepšį, kuriame buvo kaliniams skirti daiktai: 16 telefonų, 3 mobiliojo ryšio modemai, 30 SIM kortelių ir laisvųjų rankų įranga.

Alytus

Dviejose miesto gatvėse nuo šiol atminimo lentos primins faktus iš Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago gyvenimo.

Prie Dzūkų gatvės 3-iojo namo esanti lenta informuoja, kad pastate partizanas gyveno 1942–1945 m., o prie Vaižganto gatvės 6-ojo namo – kad jame A.Ramanauskas-Vanagas 1955–1956 m. slapstėsi su savo šeima.

Neringa

Miesto garbės piliete tapo pedagogė, rašytoja, visuomenės veikėja Aldona Balsevičienė. Ji daugiau kaip šešis dešimtmečius gyvena Juodkrantėje, dirbo mokykloje, vienuolika metų buvo miestelio seniūnė.

A.Balsevičienė – Juodkrantės metraštininkė. Miestelio istorija nugulė jos knygose „Juodojo kranto žmonės“ (2008 m.) ir „Juodojo kranto žvejai“ (2014 m.). Moters dėka išliko Raganų kalno skulptūrų legendos.

Tai jau aštuntasis žmogus, kuriam yra suteiktas Neringos miesto garbės piliečio vardas. Šiemet pavasarį šis titulas atiteko prezidentui Valdui Adamkui.

Panevėžys 

Skaudi nelaimė nutiko prie vieno Klaipėdos gatvėje renovuojamo daugiabučio namo. Žuvo nuo pastolių nukritęs 61 metų darbininkas. Nelaimė nutiko iškart po vidurdienio. Darbininkai tuo metu ruošėsi pietauti.

Kolegos teigimu, vyras sumanė užlipti ant palei daugiabutį namą pastatytų pastolių. Nė vienas darbininkas nematė krintančio kolegos, tik išgirdo smūgio į žemę garsą. Atskubėję medikai ilgai gaivino vyrą, bet galiausiai turėjo pripažinti mirtį.

Panevėžys

Ilgus metus dviejų daugiabučių namų gyventojai nekreipė dėmesio, kad kaupiamojoje sąskaitoje mažėja pinigų, o kai susigriebė, jau buvo per vėlu. Kur dingo per 45,5 tūkst. eurų, aiškinasi tyrimą pradėję policininkai.

Parko gatvės gyventojai įtaria, kad pinigus pradangino dabar jau buvęs namo pirmininkas. Jis turėjo bendrijos sąskaitos banko kortelę. Bendrijos buhalterės žiniomis, vyras per mėnesį paimdavo apie 200–500 eurų. Jos teigimu, pirmininkas nieko neaiškinęs ir tik žadėjęs, kad viską sutvarkys.

Klaipėda 

Ruošiamasi rekonstruoti Ferdinando skverą miesto centre.Prieš tai čia atliekant archeologinius tyrimus specialistai aptiko detalių, kurios liudija, kad tai – seniausia Klaipėdos teritorijoje gyvenvietė.

Pagal rastas keramikos, titnago relikvijas galima spręsti, kad tai – vėlyvojo neolito laikotarpio dirbiniai. Manoma, kad gyvenvietė gyvavo apie 2400-1600 metų prieš Kristų. Ieškodami miesto kultūrinio sluoksnio archeologai visai nesitikėjo, kad čia bus tokių vertingų radinių. Pernai aptikus pirmąsias relikvijas nuspręsta šiemet šį plotą ištyrinėti detaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.