Seime stumiama pertvarka atsidūrė kryžminėje ugnyje: pasigirdo pikantiškų spėlionių

Kodėl premjeras Saulius Skvernelis, anksčiau griežtai prieštaravęs Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pertvarkai, dabar karštai ją remia? Politikos užkulisiuose pasigirdo pikantiškų spėlionių.

 Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br> Lrytas.lt koliažas
Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Mockevičius: „Premjeras S.Skvernelis, pats tapęs saugomu asmeniu, iš arti pamatė ir ėmė suprasti mūsų padėtį.“
R.Mockevičius: „Premjeras S.Skvernelis, pats tapęs saugomu asmeniu, iš arti pamatė ir ėmė suprasti mūsų padėtį.“
 Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
 Aistrų keliantį įstatymo projektą įregistravusi A.Širinskienė buvo užsimojusi apsaugininkus atimti iš Seimo pirmininko V.Pranckiečio, bet šią savaitę tokį siūlymą atsiėmė.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 12:55 PM, atnaujinta Dec 12, 2019, 5:10 PM

Vienas projektų, ėmusių skelti nesantaikos kibirkštis valdžios viršūnėse, – Vyriausybės remiama ir stumiama VAD reforma.

Užmojams Vidaus reikalų ministerijai pavaldų departamentą paversti savarankiška Vadovybės apsaugos tarnyba, taip sustiprinant aukštų pareigūnų pozicijas bei gerovę, ėmė priešintis ne tik Seimo opozicijos atstovai, bet ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Panašią pertvarką dar 2015 metais yra siūliusi tuometė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kuri projektą esą buvo suderinusi su kitais aukščiausiais šalies pareigūnais.

Tačiau tuometis vidaus reikalų ministras S.Skvernelis tokią reformą vadino politinio cinizmo pavyzdžiu, vidaus tarnybos sistemos griovimu, nepasitikėjimu juo asmeniškai ir net grasino atsistatydinti. Dabar Vyriausybės vadovas šią pertvarką remia. Kodėl?

Verslininko šešėlis

Viena sklandančių versijų – reforma naudinga ne tik VAD vadovybei, bet ir su premjeru ryšius palaikančio verslininko Darijaus Vilčinsko broliui Giedriui Vilčinskui, dirbančiam Vadovybės apsaugos departamente.

Šis pareigūnas daugelį metų dirbo eiliniu VAD apsaugininku, o dabar vadovauja Vyriausybės apsaugai. G.Vilčinskas šį postą užėmė kone iškart po to, kai premjeru tapo S.Skvernelis.

Tuo metu D.Vilčinskas viešojoje erdvėje yra siejamas su Vyriausybės vadovu – pats verslininkas yra patvirtinęs, jog seniai yra geras S.Skvernelio pažįstamas, buvo jo vestuvių liudininkas.

Esą būtent šis ryšys lėmė, jog Vyriausybė aktyviai spaudė kitas institucijas ir Vilniaus savivaldybę, kad pagaliau būtų išpirkti buvę profsąjungų rūmai ant sostinės Tauro kalno.

Šiuos rūmus ilgai valdė viena D.Vilčinsko bendrovių.

Nuogąstauja dėl supriešinimo

Naujos redakcijos įstatymo projektą parengė pats VAD ir Vyriausybė, o Seime įregistravo viena įtakingiausių valdančiųjų valstiečių atstovių, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Iš pradžių projektas nesukėlė didesnių bangų. Dokumentas plenarinių posėdžių salėje buvo palaimintas po pateikimo, o Seimo komitetai jam iš esmės irgi pritarė, nors audringų diskusijų netrūko.

Dalis opozicijos atstovų, ypač konservatorių, atakavo tiek VAD vadovus, tiek valdančiuosius, priekaištaudami dėl esą betikslio lėšų švaistymo, taip pat galimo institucijų supriešinimo.

Mat, pavyzdžiui, vadovybės apsaugos tarnybos aukšti pareigūnai gautų didesnius atlyginimus nei dirbantieji Valstybės saugumo departamente ar Specialiųjų tyrimų tarnyboje.

Tarp aršiausių kritikų – vienas artimų S.Skverneliui žmonių, buvęs jo prezidento rinkimų štabo vadovas Vytautas Bakas.

„Lietuvos ryto“ pakalbintam parlamentarui labiausiai užkliuvo tai, kad būtų sukuriamas blogas precedentas – esą įkandin VAD autonomijos bei geresnių finansavimo sąlygų imtų reikalauti ir kitos institucijos, be to, taip būtų išbalansuota visa teisėsaugos sistema.

Numatomai VAD pertvarkai atvirai prieštarauja ir Prezidentūra. G.Nausėdos patarėjų teigimu, finansavimas apsaugininkams ir taip didėja, o siaurą funkciją atliekančią instituciją netikslinga išskirti iš visos reformuojamos vidaus tarnybos sistemos.

Projekto kritikams taip pat nerimą kelia, kad esą gali įsivyrauti socialinė neteisybė – naujoje tarnyboje algos padidės ir sąlygos pagerės tik jos vadovams, o žemesnio rango pareigūnams tokių garantijų nenumatyta.

Taip pat nuogąstaujama, jog ilgai dirbantys VAD pareigūnai gali netekti užsitarnautų socialinių garantijų, nes pertvarkytoje institucijoje pradės dirbti nuo „balto lapo“ ir juos bus galima lengvai atleisti iš tarnybos.

Tuo metu vadovai esą galės toliau sėdėti savo postuose, nes jų kadencijos prasidės iš naujo.

Nepatenkintų – nedaug?

Tačiau, VAD vadovybės teigimu, labiausiai nepasitenkinimo bangas kelia tie pareigūnai, kurie nenori, kad būtų uždraustas papildomas darbas, atsisakyta butpinigių ir kompensacijų už degalus.

Panašiai „Lietuvos rytui“ kalbėjo ir A.Širinskienė: „Tiems, kurie galbūt uždirbdavo milijonus kur nors iš šalies saugodami kitus objektus ar dirbdami sporto instruktoriais, sąlygos gal ir pablogės.“

Įstatymo projektą buvo numatyta svarstyti antradienį Seimo plenariniame posėdyje. Bet jis buvo išbrauktas iš darbotvarkės, nes opozicija pareikalavo nepriklausomo ekspertinio vertinimo.

Direktorius neigė įtarimus

VAD direktorius Rymantas Mockevičius, kurį pakalbino „Lietuvos rytas“, tvirtino, jog pertvarka būtų naudinga ne tik vadovybei, taip pat neigė, jog projekto pagreitį galėjo paskatinti asmenys, palaikantys asmeninius ryšius su Vyriausybės vadovu.

„Pagrindinis rūpestis – kad pagaliau būtų sutvarkyti mūsų tarnybos, turinčios savą specifiką, išskiriančią ją iš visos vidaus tarnybos, reikalai. To mes prašome jau daugelį metų“, – teigė R.Mockevičius.

VAD direktoriaus tikinimu, Vyriausybės apsauga besirūpinančios VAD valdybos vadovu G.Vilčinskas tapo po atviro konkurso, kuriame dalyvavo ir daugiau pretendentų, o tai, kad tai įvyko S.Skverneliui esant premjeru, – sutapimas.

„O dėl to, kad premjeras esą pakeitė savo požiūrį į mūsų reikalus, pasakysiu taip: jis pats, tapęs saugomu asmeniu, iš arti pamatė ir ėmė suprasti mūsų padėtį“, – sakė R.Mockevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.