Teismai vėl tildo purvą drabstantį Seimo narį

Bylą dėl viešų Seimo nario pareiškimų išnagrinėję du teismai buvo vieningi: politikai negali švaistytis nepagrįstais faktais. Bet koncernu „MG Baltic“ visuomenę gąsdinęs Vytautas Bakas nežada prikąsti liežuvio.

Seimo narys V.Bakas pralaimėjo dar vieną teismą dėl verslui padarytos žalos.
Seimo narys V.Bakas pralaimėjo dar vieną teismą dėl verslui padarytos žalos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 7:34 AM

Beveik aštuoniasdešimt įmonių valdantį koncerną „MG Baltic“ organizuota nusikalstama grupe vadinęs ir apie valstybei padarytą žalą aktyviai aiškinęs Seimo narys V.Bakas prisidarė nemalonumų.

Dar vadovaudamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komitetui pernai birželį V.Bakas pristatė šio komiteto parengtas išvadas ir paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius.

Be to, koncernas valstybei esą padarė apytiksliai 500 mln. eurų žalą.

Koncernas „MG Baltic“ kreipėsi į teismą. Vilniaus apygardos teismas (VAT) nusprendė, jog tokiais teiginiais V.Bakas padarė žalą „MG Baltic“ reputacijai.

Kalbas reikia pagrįsti

Dar metų pradžioje tokį pat sprendimą buvo priėmęs ir Vilniaus miesto apylinkės teismas. V.Bakas jį buvo apskundęs VAT, tačiau sulaukė tik įspėjimo, kad „visuomenei pateikiama informacija apie tam tikrus įvykius turi būti teisinga ir pagrįsta faktais“.

Teismo teigimu, nors V.Bako pernai išsakyti teiginiai laikomi jo nuomone, politikas turėjo juos pagrįsti faktais ir visuomenei pateikti teisingą informaciją.

„Tarptautinėje ir nacionalinėje praktikoje asmens garbė ir orumas ginami ne tik nuo žeminančių, tikrovės neatitinkančių žinių skleidimo, bet ir nuo nesąžiningos, neturinčios objektyvaus faktinio pagrindo kritikos, nuomonės ar vertinimo“, – teigiama VAT nutartyje.

Iš kur atsirado skaičiai?

Bylą dėl viešų Seimo nario pareiškimų pirmą kartą nagrinėję teismai nusprendė, jog įrodymais nepagrįstą informaciją paskleidęs V.Bakas koncernui „MG Baltic“ neturės atlyginti neturtinės žalos, kurią verslininkai buvo įvertinę 20 tūkstančių eurų.

Politikui reikės atlyginti tik koncerno patirtas bylinėjimosi išlaidas, kurios siekia 1,5 tūkst. eurų.

„Demagogija ir melas pagaliau sulaukė teisingo ir principingo įvertinimo“, – po teismo sprendimo sakė „MG Baltic“ advokatas Romanas Raulynaitis.

Jo tvirtinimu, tai, ką Seimo nariams ir žurnalistams tuomet kalbėjo V.Bakas, yra akivaizdi netiesa: „Visiškai nesuprantama, iš kur jis paėmė tuos skaičius.

Galbūt norėdamas padaryti įspūdį būsimiems rinkėjams tuos skaičius padaugino iš šimtų ar iš tūkstančių.“

Advokato nuomone, tokiomis kalbomis tuometis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas siekė tik populiarumo.

Kartojo daugybę kartų

Dar nagrinėjant bylą Vilniaus miesto apylinkės teisme V.Bako advokatas bandė įtikinti teisėjus, kad Seimo narį nuo persekiojimo už pareigų vykdymą saugo parlamentaro teisinė neliečiamybė.

Tačiau teismas nurodė, jog teiginius, dėl kurių buvo pateiktas ieškinys, V.Bakas pasakė ne tik Seimo salėje, bet ir duodamas interviu žiniasklaidai.

Prieš nagrinėjant bylą žiniasklaidos tyrimo specialistai teismui pateikė išvadą, jog apie koncerną „MG Baltic“ kaip apie nusikalstamą grupę V.Bakas kalbėjo 48 kartus, o apie jo padarytą žalą valstybei – 84 kartus.

Už žodžius susimokės pats

„Šio ieškinio esmė – pasiekti, kad žmonės nemeluotų. Tik apmaudu, kad už niekuo nepagrįstas kalbas mokės ne pats politikas, o mokesčių mokėtojai.

Jei žmogus sąmoningai meluoja, jis pats turėtų už tai ir sumokėti.

Tai turėtų būti taikoma vienodai visiems, nesvarbu, ar jis politikas, ar žurnalistas, ar advokatas“, – kalbėjo R.Raulynaitis.

V.Bakas „Lietuvos rytui“ tvirtino bylinėjimosi išlaidas koncernui sumokėsiąs iš savo lėšų: „Manau, kad šio tyrimo ir jo viešinimo nauda yra didesnė nei mano patirti nuostoliai.“

Seimo narys VAT sprendimą planuoja skųsti Aukščiausiajam teismui – ne tik tam, kad apsigintų pats, bet kad nebūtų suformuota ydinga teismų praktika: „Mes ištyrėme ir atskleidėme informaciją apie nusikalstamą elgesį, o pagal šį teismo sprendimą turėjome tylėti.

Po šio teismo sprendimo Seimo nariai turės pasirinkti, kas yra svarbiau – visuomenės teisė žinoti ar privataus asmens interesai.“

Paskatino keisti įstatymus

V.Bakas stebėjosi, kad atsakomybė dėl paviešintos informacijos tenka jam vienam, nors komiteto išvadoms pritarė 88 Seimo nariai: „Tyrimas vyko ne todėl, kad vienas asmuo patenkintų savo ambicijas, o kad būtų išformuoti tokie galios centrai.“

Nors to, kas buvo tvirtinama NSGK išvadose, nėra patvirtinęs nė vienas teismas, V.Bako teigimu, po parlamentinio tyrimo buvo priimti arba pakeisti svarbūs įstatymai – partijų finansavimo, lobistinės veiklos, civilinio turto konfiskavimo.

„Mes tuo tyrimu valstybei padarėme labai svarbų darbą. O teismo sprendimas yra toks, koks yra, – kai eini į rimtą kovą, sunku tikėtis, kad grįši nesužeistas“, – kalbėjo V.Bakas.

V.Bako kova su koncernu „MG Baltic“ teismuose dar nesibaigė. Jis, kaip ir Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis, laikomi atsakovais byloje dėl žvalgybos duomenų paviešinimo.

Koncernas pateikė 800 tūkst. eurų ieškinį, dar po 4 tūkst. eurų – jo prezidentas Darius Mockus, LNK televizijos generalinė direktorė Zita Sarakienė, koncerne dirbantis buvęs Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius, advokatai R.Raulynaitis ir Inga Žemkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.