Garsūs žurnalistai kreipėsi į G. Nausėdą dėl rinkimų kartelės: prašo apsvarstyti visas galimas pasekmes

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad rinkimų į Seimą kartelės nuleidimas jam atrodo kaip išskaičiavimas prieš parlamento rinkimus, tačiau kol kas neatskleidžia, ar vetuos priimtą pataisą. Kol laukiama prezidento sprendimo, žurnalistai, politologai, viešųjų ryšių ekspertai kreipėsi į prezidentą.

Garsūs žurnalistai kreipėsi į G. Nausėdą dėl rinkimų kartelės nuleidimo. <br> lrytas.lt koliažas
Garsūs žurnalistai kreipėsi į G. Nausėdą dėl rinkimų kartelės nuleidimo. <br> lrytas.lt koliažas
G.Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė<br>kiti
Daiva Žeimytė-Bilienė<br>kiti
Andrius Tapinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Tapinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Seimas sumažino rinkimų kartelę.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Seimas sumažino rinkimų kartelę.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 11:06 AM

Antradienį Seimas priėmė Seimo rinkimų įstatymo Nr. I-2721 89 straipsnio pakeitimo įstatymą, pagal kurį patekimo į Seimą kartelė nuleidžiama iki 3 proc. partijoms ir iki 5 proc. koalicijoms.

„Šis pakeitimas priimtas skubiai, nebuvo jokios diskusijos su visuomene, absoliučiai neatsižvelgta į demokratijos procesus išmanančių savo srities profesionalų pastabas ir nuogąstavimus dėl pasekmių. Galimos tokio sprendimo pasekmės net nesvarstytos Seime. Akivaizdu, kad šis pakeitimas yra gerai apgalvotas ir labai savanaudiškas žingsnis, siekiant išlaikyti valdžią savo rankose bet kokiomis priemonėmis.

Taip pat kyla abejonių, ar tokia pataisa nėra savotiškas valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos „kyšis“ koalicijos partneriams, kad jiems atsirastų didesnės galimybės patekti į Seimą 2020-aisiais metais, mainais už sau palankių sprendimų priėmimą.

Už kartelės sumažinimą balsavę Seimo nariai demonstruoja savo egoistinį norą išsilaikyti poste bet kokiomis priemonėmis. Tai yra visiškas rinkėjo negerbimas.

Dauguma politologų ir politikos apžvalgininkų teigia, kad lengvesnis patekimas į Seimą turės neigiamų pasekmių: padidins politinį nestabilumą, smarkiai padidins politinę fragmentaciją, kuri, anot mokslininkų, Lietuvos Seime yra viena iš didesnių Europoje.

Stebint tai kas pastaruoju metu vyksta Lietuvos politikoje, akivaizdu, kad Seimas privalo „apsivalyti“, o ne įsileisti dar daugiau neaiškių veikėjų ir vienadienių politinių darinių, kurie demokratijos tikrai nesustiprins. Nebegalima leisti, kad Seimas taptų įvairiausių populistų ar su teisėsauga reikalų turėjusių asmenų užuovėja.

Gerbiamas Prezidente, labai raginame prieš priimant sprendimą dėl šio įstatymo, apsvarstyti visas galimas pasekmes ir atsižvelgti į visas išsakytas nuomones.

Gerbiami Seimo nariai, jeigu įstatymas būtų grąžintas Jums dar vienam svarstymui, labai kviečiame Jus būti sąžiningais ir garbingais. Jūsų mandatas yra ne Jūsų nuosavybė, tai privilegija, pasitikėjimo kreditas, kurį gavote iš rinkėjų vienai kadencijai.

Pasitikėjimą ateičiai reikia užsitarnauti. Nelaikykite mūsų, Jūsų rinkėjų kvailiais, verčiau dirbkite ir elkitės taip, kad už Jus norėtųsi balsuoti“, – tokiais žodžiais kreipėsi žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė, žurnalistas Andrius Tapinas, politologė Rima Urbonaitė, viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus ir viešųjų ryšių ekspertas Arijus Katauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.