Apie J. Narkevičiaus likimą prakalbęs V. Pranckietis užminė mįslę

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį paskelbė, kad sausio pradžioje turėtų būti šaukiama koalicinė taryba aptarti susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus klausimo. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis apie J.Narkevičiaus ateitį prakalbo dviprasmiškai.

 Apie J. Narkevičiaus likimą prakalbęs V. Pranckietis užminė mįslę.<br> lrytas.lt koliažas
 Apie J. Narkevičiaus likimą prakalbęs V. Pranckietis užminė mįslę.<br> lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslav Narkevič Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslav Narkevič Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 8:41 AM, atnaujinta Dec 18, 2019, 9:09 AM

„Anksčiau ar vėliau – visada bus, visi ministrai yra laikini“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ trečiadienio rytą teigė V.Pranckietis.

Pasak Seimo pirmininko, tai yra ir koalicijos klausimas, todėl negalima vienareikšmiškai pasakyti ir padaryti.

„Turi susitarti koalicija, kaip toliau gyvuos Vyriausybė. Buvo labai svarbu išsaugoti koaliciją iki dabar – kai biudžetas priimtas. O kaip toliau elgsis du aktyviausi asmenys – prezidentas ir premjeras – jų sprendimai turės būti priimti atsižvelgiant į kitus koalicijos narius“, – teigė V.Pranckietis.

Paklausus, ar J.Narkevičius turėtų pasitraukti, V.Pranckietis teigė, kad yra problemų.

„Problemų su moraline puse yra. Kaip premjeras sako, teisinių argumentų nėra, bet ta kita pusė ji egzistuoja ir yra svarstoma. Visuomenė ne be reikalo čia įsiaudrino“, – sakė V.Pranckietis.

Seimo pirmininkas pasisakė ir apie galimą mažumos Vyriausybę. Pasak jo, Seime tokia Vyriausybė sulauktų palaikymo. „Tikrai niekas negalvoja ir negirdėjau pasakymų, kad ji turėtų griūti. Jei ji taptų mažumos, galbūt būtų sunkiau priimti sprendimus nepriimtinus Seimo daugumai“, – sakė V.Pranckietis.

Prezidentas davė savaitę, bet vėliau dar nukėlė

Premjeras pirmadienį Prezidentūroje susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ateities klausimui išspręsti premjerui bus duota dar savaitė. Antradienį paaiškėjo, kad klausimo svarstymas nukeliamas po Naujųjų metų.

Pirmadienį prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis pranešė, kad prezidentas dar kartą priminė, jog ministras yra praradęs pasitikėjimą.

„Prezidentas susitikimo metu dar kartą pabrėžė, kad visuomenės ir vadovo pasitikėjimą praradęs susisiekimo ministras yra tapęs Vyriausybės problema, o užsitęsęs šios problemos sprendimas menkina Vyriausybės ir valstybės institucijų autoritetą. Premjeras šią savaitę paprašė galimybės koncentruotis į svarbiausią šių metų įstatymą – 2020 metų biudžetą. Sprendimą dėl ministro premjeras žadėjo priimti kitą savaitę“, – žurnalistams sakė P.Mačiulis.

Po susitikimo pirmadienį S.Skvernelis aiškino, kad su šiuo sprendimu skubėti nenori, nes nuo jo esą gali priklausyti ir Vyriausybės ateitis.

Tai gali būti susiję ir su ministro pakeitimu, ir su Vyriausybės pasitraukimu. Dėl to tai negali būti vieno mano sprendimas, sprendimą noriu priimti koalicinėje taryboje ir įvertinti pasekmes, kas bus, jeigu bus priimti vienokie ar kitokie sprendimai“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad sprendimą jau turi, tik laukia kitos savaitės jį paskelbti, premjeras tai paneigė.

„Laukiu kitos savaitės, prezidentą informavau, jis puikiai žino, kad bus susitikimas su koalicine taryba. Partijų lyderiai ir mes kalbėsimės apie Vyriausybės ateitį esant vienam ar kitam sprendimui. Čia nėra mano vieno sprendimas, kad aš sugalvojau ir taip padariau. Pasekmės gali būti labai įvairios, dėl to pasakyta, kad baikime sesiją, po to aš surinksiu išplėstinę koalicijos tarybą ir po jos paskelbsiu savo sprendimą“, – aiškino premjeras.

S.Skvernelis galiausiai pripažino, jog moralinis ministro poelgių aspektas taip pat svarbus: „Iš pradžių vertinau teisinį aspektą, dabar ir moralę imam. Ministras pateikė raštiškus paaiškinimus dėl tų priekaištų, kurie buvo išsakyti“. „(...) tai aš kol kas konstatuoju tik tokius faktus, o ar yra dar kažkas įmanoma, turint tokius prezidento pareiškimus, nusistatymus, tai, kaip ir minėjau, (sprendimą, – aut.past.) mes priimsime vėliau“, – pirmadienį pridūrė premjeras.

V.Pranckietis nemato argumentų, kodėl prezidentas turėtų vetuoti biudžetą

Seimo pirmininkas teigė, kad nėra argumentų, kodėl prezidentas turėtų vetuoti Seimo priimtą 2020 metų valstybės biudžetą.

Pasak jo, šalies vadovas greičiausiai nenorėtų stabdyti NATO įsipareigojimų ir pensijų kėlimo finansavimo didinimo, kuris numatomas biudžete.

„Nematau argumentų, kodėl prezidentas turėtų vetuoti, juolab, kad tai yra įsipareigojimai tiems patiems žmonėms“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė V.Pranckietis. Seimo pirmininkas paaiškino, kad prezidentui vetavus biudžetą gali pritrūkti laiko atmesti veto.

„Atsižvelgta į prezidento siūlymus ir toliau tokių rimtų priežasčių nėra, o tolimesnė diskusija visada gali būti keliama ir tegul ji bus keliama, ir kiti metai parodys mūsų galimybes ir gebėjimus eiti į tą gerovės valstybę arba į tą darnią Lietuvą“, – teigė Seimo pirmininkas.

Pasak jo, valstybės biudžetas negali atliepti visų norus ir lūkesčius: „Galima kritikuoti visada, kadangi norima išleisti daugiau, o surinkti mažiau, tačiau reikia daryti subalansuotai, todėl visiškai, kad visi būtų patenkinti. Opozicijos darbas yra kritikuoti, kas yra padaryta, bet bendras bruožas, kad visos sritys yra finansuojamos“, – teigė V.Pranckietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.