G. Nausėdos patarėjas sukritikavo biudžetą: priimtas chaotiškai ir be ilgalaikės vizijos

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta ketvirtadienio rytą teigė, kad pagrindinis prezidento siūlymas buvo sparčiau didinti pensijas, kad sumažintų didžiulį pensininkų skurdą. Šis dalykas buvo išklausytas, tačiau kai kurie prezidento siūlymai atgulė į stalčių.

 Prezidento patarėjas atskleidė, ko trūksta biudžete: „Gaila, kai kurie Prezidentūros siūlymai atgulė į stalčių“.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Prezidento patarėjas atskleidė, ko trūksta biudžete: „Gaila, kai kurie Prezidentūros siūlymai atgulė į stalčių“.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 8:46 AM, atnaujinta Dec 19, 2019, 9:18 AM

Artimiausiu metu prezidentas turėtų priimti sprendimą, ar vetuos, ar ne kitų metų biudžetą. Prezidento patarėjas S.Krėpšta ketvirtadienio rytą LRT radijuje „Ryto garsai“ ragino palaukti, kol Seimas apsispręs dėl visų biudžeto dalių, tik tuomet paaiškės sprendimas.

„Neperšokus griovio nesakykime op – juolab, kad tas griovys yra 2,5 milijardo pločio. Reikia sulaukti viso biudžeto, nuodugniai įvertinti ir tada priimsime sprendimus“, – sakė patarėjas.

Prezidento siūlymai – padėti į stalčių

Pasak G.Nausėdos patarėjo, pagrindinis prezidento siūlymas buvo sparčiau didinti pensijas, kad sumažintų didžiulį pensininkų skurdą.

„Pagrindinis tikslas buvo, kad išspręstume aktualią problemą senjorams. Dėl mokestinių pasiūlymų ir mes buvome atsakingai ir teikėme pasiūlymą didinti išlaidas, bet ir pajamas biudžetą.

Teikėme mokestinius pasiūlymus ne tik dėl išlaidų didinimo, bet ir pajamų, kurie buvo labiausiai susiję su įvairių lengvatų mažinimu, skirtingų tarifų mokestinės sistemos sulyginimu, tuo vadinamo lygesnių už lygiais principo mažinimo, kurio tikrai netrūksta mūsų mokestinėje sistemoje ir tai tikrai neprideda teisingumo ir noro mokėti tuos mokesčius.

Gaila, šie pasiūlymai kol kas yra padėti į stalčių. Seimas rado kitų resursų finansuoti spartesnį pensijų didinimą.

Mes siūlėme savo pasiūlymus, kurie nukreipti į teisingesnę mokesčių sistemą. Galvojame, kad tai būtų buvusi teisingesnė alternatyva.

Žvelgiant į tolimesnę perspektyvą, mes neišvengiamai turėsime taisyti savo mokestinę sistemą, nes yra nemažai skylių ir tarptautinės organizacijos tą aiškiai“, – sakė S.Krėpšta.

Pritrūko dialogo

Pasak patarėjo, Seimo priimtas 2020 metų valstybės biudžetas atrodo tvarus, tačiau pritrūko dialogo su visuomene ir ilgalaikės vizijos.

„Prezidentas buvo įvardinęs du svarbius principus, pirmoji raudonoji linija, be abejo, buvo fiskalinė drausmė – esame smarkiai nusvilę nagus prieš 10 metų. Džiugu, kad iki šio momento šio principo laikomasi, fiskalinės drausmės kultūra tikrai yra gana stipri ir šiuo atžvilgiu biudžetas atrodo tvarus“, – teigė S.Krėpšta.

Pasak jo, biudžete taip pat padėti pirmieji žingsniai lėšų socialinėms reikmėms padidinimui:„Žinome, kad mūsų biudžetas yra labai mažas, palyginti su mūsų ekonomika, lėšos skiriamos socialinėms reikmėms yra bene yra du kartus mažesnės nei Europos Sąjungos vidurkis. Tai priešaky ilgas kelias, bet pirmieji žingsniai šiuo atžvilgiu taip pat yra padėti“, – sakė prezidento patarėjas.

Biudžetas priimtas chaotiškai

S.Krėpta pažymėjo, kad biudžetas buvo priimamas chaotiškai, o duotų pažadų laikomasi tik iš dalies.

„Pažadų klausimas – jų laikomasi iš dalies, tai tikrai nėra gerai. Apskritai, tas chaotiškas priėmimas, nauji pasiūlymai, pokyčiai paskutinę minutę – tai tikrai negali būti vertintina gerai ir ateityje teiksime siūlymus, kaip pagerinti biudžeto valdyseną, kad tas biudžetas kaip sniegas neužkluptų netikėtai“, – sakė S.Krėpšta.

Jo teigimu, pritrūko dialogo, nes nei medikai, nei mokytojai negalėtų tiksliai atsakyti kiek ir nuo kada jiems algos didės, nors tam tikri didėjimai biudžete yra numatyti.

„Pritrūko ilgalaikės vizijos, nes, prisiminkime, kai kurie sprendimai susiję su mokesčiais, su biudžetu, buvo priimti prieš metus, pusantrų, dabar dalis tų sprendimų yra keičiami. Tokio strateginio, vizionieriško sprendimo trūkumas iš dalies irgi nulemia chaosą, kuris įvyko pastarosiomis savaitėmis“, – sakė S.Krėpšta.

Seimas turėtų patvirtinti PSDF biudžetą

Ketvirtadienį Seimas turėtų patvirtinti dar vieną svarbią biudžeto dalį – 2020 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą.

PSDF įplaukos ir išlaidos turėtų siekti beveik 2,305 mlrd. eurų ir bus 240 mln. eurų didesnės nei šiemet.

200,8 mln. eurų ketinama atidėti į rezervą, kuris 2020 metų pabaigose sudarys 570,382 mln. eurų.

PSDF biudžetas turėjo būti priimtas antradienį, tačiau pritrūkus parlamentarų balsų, to padaryti nepavyko.

Biudžete numatytos lėšos 75 metų ir vyresnių bei mažas pajamas gaunančių gyventojų kompensuojamųjų vaistų priemokoms. Papildomos lėšos numatytos ir sveikatos priežiūrai, reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui bei sveikatos programoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.