Kauno valdžia ruošia atsaką lėtapėdžiams turkams

Finansinių sunkumų slegiamos Turkijos įmonės „Kayi Construction“ vadovai parengė planą, kaip išgelbėti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją. Tačiau jeigu jis žlugs, įkurtuvės gali nusikelti net metams.

Kaune dirbantys ir atlyginimų negaunantys Turkijos įmonės darbuotojai rengia protesto akcijas, o darbai S.Dariaus ir S.Girėno stadione yra apmirę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune dirbantys ir atlyginimų negaunantys Turkijos įmonės darbuotojai rengia protesto akcijas, o darbai S.Dariaus ir S.Girėno stadione yra apmirę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2020, 2:38 PM

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijai atlikti pasamdyta „Kayi Construction“ nori pasitelkti vieną Lietuvos statybų bendrovę, kuri taptų pagrindiniu darbų vykdytoju.

Toks planas paaiškėjo po to, kai penktadienį Kaune apsilankė du aukštas pareigas užimantys Turkijos įmonės darbuotojai.

„Su viena Lietuvos įmone vyksta sutarties derinimo darbai“, – pranešė „Kayi Construction“ advokatė Laura Daumantaitė ir pridūrė, kad derybos nebus lengvos.

Lietuvos įmonė taptų dar vienu projekto subrangovu, tačiau jai iš esmės būtų perduoda visa projekto priežiūra ir vykdymas.

Kauno savivaldybė taip išvengtų sutarties nutraukimo su Turkijos įmone, taip pat ilgai trunkančių naujo konkurso rengimo procedūrų. Toks scenarijus būtų naudingas ir turkams – jie išvengtų skausmingų finansinių sankcijų už sutarties nevykdymą.

„Jeigu vis dėlto tektų skelbti naują konkursą, stadiono atidarymo iškilmės nusikeltų maždaug metams“, – „Lietuvos rytui“ teigė šaltinis savivaldybėje.

Iš pradžių planuota, kad stadiono rekonstrukcija galėtų būti baigta 2020-ųjų gegužę, bet dabar ši data jau neatrodo tikroviška. Kol kas atlikta tik kiek daugiau kaip ketvirtadalis numatytų darbų.

Tuo metu jau devynis mėnesius algų nesulaukiantys Kauno stadioną statantys turkų darbuotojai ėmėsi aktyvių protesto veiksmų – miesto sode, priešais savivaldybės pastatą, paskutinę praėjusių metų dieną pradėjo bado streiką.

Sausio 1-ąją streikas buvo nutrauktas, o ketvirtadienį vėl atnaujintas. Prie savivaldybės įsitaisė 15 protestuotojų, bet dirbti atsisako daugiau kaip pusšimtis Turkijos bendrovės darbuotojų.

Stadione dirba tik Lietuvoje samdyti subrangovai – su jais savivaldybė atsiskaito tiesiogiai.

Kaune dirbantys turkai dalį atlyginimo gauna iš Lietuvoje registruotos įmonės, o dalį – iš „Kayi Construction“, veikiančios Turkijoje. Būtent pastaroji ir neatsiskaito su statybininkais.

Darbininkams siūloma grįžti į Turkiją ir ten spręsti ginčą dėl atlyginimo, tačiau jiems toks pasiūlymas netinka.

„Kayi Construction“ finansiniai sunkumai užgriuvo dėl bendro Turkijos ekonomikos nuosmukio, kuris daugiausia susijęs su muitų karais tarp Turkijos ir JAV.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Tado Metelionio teigimu, savivaldybė yra visiškai atsiskaičiusi už atliktus darbus. Pernai sumokėta daugiau kaip 6 mln. eurų. Bendra projekto sąmata siekia 35 mln. eurų.

Bet T.Metelionis pripažino, kad sutartis dėl stadiono rekonstrukcijos gali būti nutraukta, jeigu situacija taps nevaldoma ir kils grėsmė, kad darbai numatytu laiku nebus atlikti.

„Atidžiai stebime situaciją ir matome, kad darbai vyksta ne taip sparčiai, kaip norėtume. Sutarties sąlygos labai griežtos, numatytos didelės baudos už įsipareigojimų nevykdymą“, – perspėjo savivaldybės valdininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.