Geologas I. Šeštokas: neleiskime, kad mąstantį žmogų pakeistų žmogus – vartotojas

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Naftos paieškos, gavybos ir žvalgybos akcinės bendrovės „LOTOS Geonafta“ vyriausiasis geologas Igoris Šeštokas.<br>A.Kundroto nuotr.
Naftos paieškos, gavybos ir žvalgybos akcinės bendrovės „LOTOS Geonafta“ vyriausiasis geologas Igoris Šeštokas.<br>A.Kundroto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 8:30 AM

Į klausimus atsako naftos paieškos, gavybos ir žvalgybos akcinės bendrovės „LOTOS Geonafta“ vyriausiasis geologas Igoris Šeštokas.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Lūžinėjo istorija... Keitėsi sistemos, keitėsi istorijos vertinimai, keitėsi gyvenimo išoriniai atributai. Keitėsi technologijos, keitėsi požiūris į žmogų, išsilavinimą, darbą, tikslus.

Man pasisekė. Atrodo, aš vis lieku savo stabilioje saloje, kurią apeina tektoniniai lūžiai.

Šioje saloje vertinamas profesionalumas. Tai ne tik ir ne tiek žinios, kurias galima ir būtina gilinti, plėsti, atnaujinti; tai aprėpia ir profesinę etiką, atsakomybę prieš visuomenę už veiklą, kurią tu pasirinkai, kuria visuomenė tau patikėjo užsiimti.

Profesionalumas – tai ir įsipareigojimas būti sąžiningu kai susikerta asmeniniai ar grupiniai ir visuomenės interesai.

Tokį mane – laimingą – suformavo daugybė skirtingų žmonių, sutiktų kelyje ir perskaitytos knygos, kurios, manau, buvo pasirinktos teisingai...

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Lietuva aktualijų kontekste nėra išskirtinė. Joje vyksta labai ryškūs virsmai – tiek pozityvūs, tiek, mano supratimu, grėsmingi, nenuspėjamomis pasekmėmis.

Paradoksalu, bet aukšti technologiniai pasiekimai, išmanieji įrenginiai skatina didžiosios žmonijos dalies intelektualinį ribotumą.

Prie to prisideda ir bendrojo švietimo ir aukštojo mokslo sistemos, pragmatiškai nukreiptos į konkrečių įgūdžių lavinimą, orientuojantis į tam tikrų funkcijų atlikimą.

Tokiu būdu žmogui numatoma konkurencinė kova su robotais, kurios rezultatai lengvai nuspėjami. Žmonijos laukia sudėtingi egzistenciniai klausimai.

Kokiu keliu pasuksime? Ar ir toliau vadovausimės neriboto vartojimo postulatu, mano manymu, naudingu tik labai ribotam žmonių ratui? Ar bus siekiama tokios visuomenės struktūros, kurioje išties, ne deklaratyviai, harmoningas žmogus bus jos šerdis?

Šiandieninėje vartotojiškoje visuomenėje labai jau ryškiai konfliktuoja grupiniai, asmeniniai interesai su viešaisiais. Profesinė savigarba užgniaužiama finansiniais motyvais.

Neriboti materialiniai siekiai, dažnai neapibrėžti, užgniaužia žmogiškumą, teisingumą, užuojautą, iškreipia vertybes, skatina manipuliacijas, atvirą melą, provokuoja įtampas, kančias, diskomfortą ir, galų gale, yra nukreipti ne tik prieš silpnesnius, bet ir apskritai prieš žmogų ir harmoningą egzistenciją.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Būkime išmintingi. Nepraraskime džiaugsmo būti harmoningu žmogumi harmoningai besivystančioje visuomenėje.

Neleiskime, kad ekonominis efektyvumas taptų vieninteliu siekiu, neleiskime, kad mūsų žemėje Mąstantį Žmogų (dar ir Moralų) galutinai pakeistų Žmogus – Vartotojas.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Manau, mano pasirinkimas nebuvo blogas. Jis man leido patirti pažinimo, kūrybos, bendravimo džiaugsmus, pajusti išskirtinį pasitenkinimą iš profesionaliai atliekamo darbo rezultatų.

Ar tai būtų nafta Lietuvoje, ar vanduo Gobio dykumoje, tai tarnauja žmonėms ir leidžia jaustis sąžiningai atlikus savo įsipareigojimus prieš visuomenę.

Jeigu rinkčiausi savo veiklos sritį naujai, išliktų tie patys pasirinkimo kriterijai. Galbūt, kaip man jaučiasi, besivystant visuomenei, vykstant kokybiniams virsmams, keistųsi ir prioritetai.

Kokia veikla labiausiai reikalinga viename ar kitame istorijos etape, šiandien? Kartais man atrodo, kad kunigas, psichoterapeutas, o kartais – prokuroras…

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.