Kalvarijoje neįgalios merginos būstą nuolat besilankantys girtuokliai pavertė lindyne

Jei Kalvarijos centre, senamiestyje, daugiabučio pirmame aukšte gyvenanti moteris vieną pavakarę būtų nebuvusi namuose, bute antrame aukšte, matyt, kas nors būtų aptikęs dviejų vyrų ir neįgalios merginos lavonus. Trijulė galėjo mirtinai apsinuodyti aitriais dūmais.

 Nevaikštanti ir sunkiai kalbanti mergina priversta gyventi alkoholio ir rūkalų smarvėje. <br> R.Pasiliausko nuotr.
 Nevaikštanti ir sunkiai kalbanti mergina priversta gyventi alkoholio ir rūkalų smarvėje. <br> R.Pasiliausko nuotr.
 Kalvarijos centre esančio namo antrame aukšte dažnai renkasi asocialūs asmenys. <br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Kalvarijos centre esančio namo antrame aukšte dažnai renkasi asocialūs asmenys. <br> L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 4:47 PM, atnaujinta Jan 18, 2020, 4:49 PM

Kalvarijos ugniagesių komanda, gavusi moters pranešimą apie dūmais užtvindytą laiptinę ir degėsių dvoką, bute, kuriame, įtariama, kilo gaisras aptiko tris žmones.

Vos kelių kvadratų virtuvėje besikūrenanti krosnelė buvo prikišta plastmasių, skudurų bei kitokių atliekų.

Šalia virtuvės ankštame ir netvarkingame kambarėlyje miegojo du vyrai bei neįgali mergina. Juos pažadino tik kilęs triukšmas.

Krosnį užgesinę ugniagesiai teigė, jog šioji bei dūmtraukis yra kritinės būklės, užsikimšę, todėl visi nuodingi dūmai skverbėsi į butą.

Dėl neįgalumo nevaikštanti mergina negalėjo užkurti krosnies. Tikėtina, jog taip būstą pašildyti nusprendė kuris nors iš dviejų įkaušėlių. Vyrai negyvena šiame bute, buvo užsukę išgerti.

„Šis būstas yra tikra skylė. Kas nori išgerti, tas ir glaudžiasi. Bute nuolat renkasi asocialūs asmenys.

Kaimynė jau kelis kartus skundėsi savivaldybei, tačiau niekas nesikeičia, – pasakojo gretimame name gyvenanti kalvarijietė. – Ši nelaimė nėra pirma. Ir, ko gero, ne paskutinė. Maždaug prieš savaitę iš šio buto jau išnešė lavoną“.

Kai kitą dieną po vos neįvykusios tragedijos neįgaliąją aplankė žurnalistai, ankštame būste vyko išgertuvės.

Ant lovos sėdėjo patalais apklostyta beveik nejudanti bei sunkiai kalbanti mergina, gyvenanti šiame bute. Šalia ligonės sėdinti jauna moteris rūkė, prie stalelio įsitaisęs vyras buvo aiškiai sutrikęs.

Ant stalo stovėjo skaidraus skysčio pilna stiklinė, butelį neįgaliosios svečiai, matyt, jau buvo spėję paslėpti, išgirdę, jog atėjo žurnalistai.

Virtuvėje prie besikūrenančios krosnelės besisukiojantis vyras prisistatė esąs neįgaliosios patėvis, užeinantis pasirūpinti mergina.

Kitas kauštelėjęs vyriškis, įleidęs žurnalistus į butą, pasiskubino išeiti į kiemą.

Patėvis, paklaustas apie išvakarėse sukeltą nelaimę, sureagavo gan nervingai, tvirtino, jog nieko neįvyko, esą žurnalistai išsigalvoja nebūtų dalykų.

Jo neįtikino net tai, jog iškvietimą įregistravę ugniagesiai detaliai aprašė, kas vyko bute, ką jame rado.

Neįgaliosios patėvis dievagojosi, jog jie turi malkų, nedegina jokių plastmasių, ir iš už krosnelės ištraukė du nedidelius apdailos lentgalius.

Šeimą pažįstantys kalvarijiečiai pasakojo, jog jiems skauda širdį dėl neįgalios merginos.

„Jos mama ir brolis stipriai girtavo. Abu jau mirę. Gyvena ji toje palėpėje lyg kokiame pereinamame kieme, – eina ir eina visokie girtuokliai. Jiems labai patogu, neįgalioji jų neišvarys, nes įkalinta lovoje, be to, labai sunkiai kalba.

Kurį laiką jos bute gyveno tokia 62 metų R. Neva prižiūrėjo ligonę. Prieš savaitę R. tame bute rado nebegyvą“, – pasakojo kalvarijiečiai. Jie tikino, jog neįgalioji esą jau daug metų nebuvo lauke.

Į senovinio namo antrą aukštą siauroje tamsioje laiptinėje veda statūs mediniai laiptai. Išdubusių pakopų kraštai apkalti metalo juostelėmis, todėl net blaiviam ir sveikam gan pavojinga patamsyje lipti, o ką jau bekalbėti apie neįgalų žmogų.

Kieme sutiktas vyras, išsmukęs iš buto, kai atėjo žurnalistai, niekaip negalėjo pasakyti, kas jį sieja su neįgaliąja. Giminė? Kaimynas?

Alkoholiu dvelkiantis kalvarijietis tik gudriai šypsojosi ir tikino, jog merginai jis esą padeda iš geros širdies: atneša maisto, malkų.

„Ją prižiūrėjusi R. praeitą savaitę numirė, nes per daug migdomųjų išgėrė. Vis skųsdavosi, jog prastai miega“, – kalbėjo vyras, nepaneigęs, jog neoficiali globėja irgi nevengdavo alkoholio.

Jis prisipažino, jog į šį butą dažnai užklystantys svečiai alkoholiu vaišina ir neįgaliąją. Į klausimą, kodėl mergina neapgyvendinama socialinės globos namuose, kur ja deramai pasirūpintų, jai nereikėtų per dienų dienas sėdėti rūkalais pridvisusiame kambarėlyje, vyriškis rimtu veidu atsakė: „Jos sunkus charakteris“.

Toks argumentas prajuokino ir papiktino ne vieną kalvarijietį: „Jūs matėte tą merginą? Žiūri vaikiškai naiviomis akimis ir vos vieną kitą žodį tegali ištarti, iš lovos nepakyla. Apie kokį sunkų charakterį jie skiedžia?

Alkoholikai prarastų gerą prieglaudą, tegu taip ir sako. Jie naudojasi ta neįgaliąja ir jos būstu be sąžinės graužimo“.

Kalvarijos neįgaliųjų draugijai vadovaujanti Daiva Rentelytė sakė pažįstanti šią merginą, tačiau jau labai seniai jos nematė.

„Jai skirtų Maisto banko produktų ateina paimti vienas vyriškis. Kaip tik šiomis dienomis ketinu išsiaiškinti, ar neįgalią merginą lanko kokia nors socialinė darbuotoja“, – teigė D.Rentelytė, kuriai neramu dėl merginos gyvenimo sąlygų.

Lindyne paverstas būstas, kuriame gyvena neįgali mergina, yra niekieno. Šį butą Kalvarijos komunalininkai 2004 metais perdavė į savivaldybės apskaitą, tačiau jis neturi šeimininko.

Praėjusių metų birželį savivaldybė nusprendė kreiptis į teismą dėl 11-os būstų, kurie neturi savininkų, pripažinimo bešeimininkiais ir jų perdavimo savivaldybės nuosavybėn. Savivaldybės atstovai teigė, jog dar nesikreipė į teismą, nes teberuošiami dokumentai.

„Gaila neįgalios merginos, kuri turi kęsti nuolatines išgertuves. Ji nesuvokia, jog yra begėdiškai išnaudojama. Šiame bute apsilanko policijos pareigūnai. Išvaiko girtuoklius, tačiau šie vėl sušliaužia atgalios“, – kalbėjo kalvarijiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.