Užkulisių manevrai kursto spėliones: ką reiškia mįslingi vizitai Prezidentūroje?

Pašlijus prezidento ir valdančiosios daugumos santykiams Gitano Nausėdos komanda bando ręsti savo politinę atramą. Tai leidžia spėti mįslingi kai kurių veikėjų apsilankymai Prezidentūroje.

lrytas.lt montažas
lrytas.lt montažas
Prezidentūra, debesys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūra, debesys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ar tiktai vien sutapimu galima paaiškinti R.Dagio (kairėje) ir R.Masiulio susitikimą Prezidentūros rūmuose?
Ar tiktai vien sutapimu galima paaiškinti R.Dagio (kairėje) ir R.Masiulio susitikimą Prezidentūros rūmuose?
Rokas Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
Rokas Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-01-28 06:12, atnaujinta 2020-01-28 16:20

Valdančiajai koalicijai nusprendus susisiekimo ministro poste palikti G.Nausėdos pasitikėjimą praradusį Jaroslavą Narkevičių, jis tapo nepageidaujamas ir Prezidentūroje.

Užtat prezidento komanda plačiai atveria duris J.Narkevičiaus pirmtakui Rokui Masiuliui. Negana to, pastarasis Prezidentūroje pastebėtas draugiškai šnekučiuojantis su krikščioniškos pakraipos partiją kuriančiu Seimo nariu Rimantu Dagiu.

Gana dažni buvusio konservatoriaus R.Dagio apsilankymai S.Daukanto aikštės rūmuose užkulisiuose kursto kalbas, kad už šio politiko lipdomos partijos gali kyšoti ne tik Bažnyčios, bet ir Prezidentūros ausys.

Paklausti apie R.Dagio vizitus į Prezidentūrą šalies vadovo atstovai išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, o pats politikas, pasiteiravus, ar G.Nausėdos komanda dalyvauja naujos partijos kūrime, tik gudriai šypsojosi.

Į politiką stūmė ir G.Nausėda

Praėjusią vasarą su R.Masiuliu itin nenoriai atsisveikinęs G.Nausėda jam piešė puikią politinę ateitį. Prezidentas viešai kalbėjo, jog nenustebtų, jei atsirastų naujas politinis darinys, kurio lyderiu būtų pasirinktas šis eksministras.

Tiesa, manoma, kad socialdemokratų bei valstiečių Vyriausybėse dirbusį, buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės globotiniu laikytą ministrą norėtų priglausti ir konservatoriai.

Pats R.Masiulis apie savo ateitį vis dar kalba gana miglotai. Prieš kurį laiką jis aiškino nenorįs padėti taško politinei karjerai, bet metus joje esą neketina dalyvauti ir ieškos galimybių versle – privačiame ar valstybiniame.

Susirūpinę dėl žvyrkelių?

Ar eksministro apsilankymai Prezidentūroje reiškia, kad jis suka ne į verslą, bet renkasi politiką?

G.Nausėdos patarėjas Antanas Bubnelis „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad R.Masiulis neseniai lankėsi Prezidentūroje, tačiau neatsakė, ar čia svečiuojasi dažnai.

„Prezidento patarėjai su įvairiais ekspertais, tarp jų ir su R.Masiuliu, nuolat bendrauja ir palaiko ryšį, renka informaciją įvairiais jiems rūpimais klausimais“, – aiškino A.Bubnelis.

Vis dėlto susidaro įspūdis, kad būtent R.Masiulį, o ne J.Narkevičių, Prezidentūra tebelaiko tikruoju Susisiekimo ministerijos vadovu.

„Susitikimo su R.Masiuliu metu prezidento patarėjai domėjosi įvairiais Susisiekimo ministerijos kuruojamų sričių klausimais, vienas jų – kelių asfaltavimo problematika.

Šiems metams buvo numatytas daug mažesnis finansavimas. Patarėjai domėjosi, kokios galimos to pasekmės“, – „Lietuvos rytui“ dėstė A.Bubnelis.

Bet patarėjas nesutiko pateikti daugiau detalių apie eksministro vizitus Prezidentūroje. Paklaustas, ar R.Masiulis lankėsi susisiekimo sektorių kuruojančio patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus, o gal ir už vidaus politiką atsakingo Povilo Mačiulio kabinete, A.Bubnelis nukirto: „Nenorėčiau patikslinti. Kodėl? Tiesiog.“

Prezidento atstovas spaudai taip pat nesileido į kalbas, kodėl būtent R.Masiulis konsultuoja patarėjus, bet pripažino, kad kelių asfaltavimo reikalai buvo aptariami tik su juo vienu.

G.Nausėdos patarėjas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad su Susisiekimo ministerijos atstovais bendraujama įvairiais klausimais, bet konkrečiai neatsakė, ar su jais aptarta ir Vyriausybės darbotvarkėje esanti daug aistrų pastaruoju metu kelianti kelių asfaltavimo programa.

Vienas tyli, kitas raukosi

Išgirdęs klausimą, ar Susisiekimo ministerijos atstovai yra į Prezidentūrą kviečiami aptarti asfaltavimo problemų, J.Narkevičius atsiduso: „Kiek man yra žinoma, ne.“

Kodėl prezidento patarėjai žvyrkelių asfaltavimo reikalus aptaria su buvusiu ministru, bet aplenkia ministeriją ir jos vadovybę?

„Nenorėčiau šito komentuoti. Ar ne keista? Keistenybių yra daug, bet stengiamės į jas nekreipti dėmesio“, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ atsargiai žodžius rinko J.Narkevičius.

Užtat premjeras Saulius Skvernelis buvo kategoriškas: „Tai nenormali ir netoleruotina praktika. Jeigu Prezidentūrai rūpi Vyriausybėje svarstomi projektai, juos turėtų paaiškinti veikiantys pareigūnai, o ne buvę.“

Beje, „Lietuvos ryto“ klausimas apie R.Masiulio apsilankymą Prezidentūroje rūmuose premjerui nebuvo netikėtas. Jis prisipažino girdėjęs, kad buvęs ministras ten buvo ne vienas, o su R.Dagiu.

„Manau, kad lipdoma kokia nors politinė partija“, – svarstė S.Skvernelis.

Pateikė skirtingas versijas

R.Dagio vaikščiojimas į Prezidentūrą dar labiau nei R.Masiulio vizitai apaugęs spėlionėmis.

G.Nausėdos atstovas spaudai „Lietuvos rytui“ teigė, kad prezidento patarėjai su R.Dagiu, kaip esą ir su kitais Seimo nariais, reguliariai bendrauja įvairiais parlamente svarstomais klausimais.

Papildomai paklausus, ar R.Masiulio ir R.Dagio apsilankymai Prezidentūroje gali būti susiję su pastarojo bandymais kurti partiją, A.Bubnelis nedaugžodžiavo: „Aš jau atsakiau, apie ką buvo kalbama.“

Ar R.Dagio ir R.Masiulio apsilankymas Prezidentūroje vienu metu yra atsitiktinumas?

„Prezidentūroje vyksta daug susitikimų, lankosi daug žmonių, todėl viską galima susieti į vieną vietą ir pasakyti, kad sutapimas“, – išsisukinėjo A.Bubnelis.

Susitiko koridoriuje?

– Prezidentūroje buvau susitikęs su prezidento patarėju P.Mačiuliu. Tai buvo seniai suplanuotas susitikimas dėl mokslininkų reikalų. Jie nori išsakyti savo problemas, tai aš tarpininkauju. Bet čia dar niekas neaišku, pamatysime, – „Lietuvos rytui“ aiškino R.Dagys, paklaustas apie jo apsilankymus Prezidentūroje.

– Jūs, R.Masiulis, P.Mačiulis ir mokslininkų problemos. Kaip tai galima susieti?

– R.Masiulio šiame susitikime nebuvo.

– Bet jis tądien irgi lankėsi Prezidentūroje.

– Mes susitikome koridoriuje, bet nebuvome kartu. (Juokiasi.)

– Pasigirdo kalbų, kad tai gali būti susiję su naujos partijos steigimu, o šiame procese minimas ir R.Masiulis.

– Prezidentūra, jei dalyvaus, tai ir pamatysite. (Šypsosi.) Bet mano atsitiktinis susitikimas su buvusiu ministru neturi nieko bendra su tuo procesu.

– Ar R.Masiulis kaip nors dalyvauja jūsų partijos kūrime?

– Dabar nedalyvauja.

– Kodėl sakote – dabar? Neatmetate galimybės, kad gali dalyvauti vėliau?

– Ir jūs galite dalyvauti, jeigu tik norėsite. Bet šis susitikimas su R.Masiuliu koridoriuje nėra susijęs su partijos kūrimu.

Nustebino keistas elgesys

Tačiau R.Dagio bandymus kurti krikščionišką partiją stebintys politikai mato ir kitokių sąsajų. Daugelį jų ypač nustebino buvusio konservatoriaus elgesys balsuojant dėl prezidento veto.

Tada valdantiesiems pritrūko vos vieno balso, kad būtų įteisintos pataisos, leidžiančios partijoms lengviau patekti į Seimą. Šios pataisos būtų buvusios naudingos ir naują politinę jėgą telkiančiam R.Dagiui.

Todėl priimant įstatymo pataisas gruodį šis parlamentaras pritarė valdančiųjų siūlymui, o vėliau, neoficialiomis žiniomis, netgi agitavo kitus Mišrios Seimo narių grupės atstovus pasekti jo pavyzdžiu.

Bet kai kurių šios grupės narių nuostabai, per lemiamą balsavimą R.Dagys pakilo iš savo vietos ir nuėjo atokiau kalbėti telefonu. Į savo kėdę politikas grįžo tik baigiantis balsavimui ir ėmė aiškinti, esą nesuveikė jo kortelė.

Iš karto po šio įvykio pasigirdo svarstymų, jog R.Dagys taip mėgino nušauti du zuikius – tikėjosi, kad ir be jo užteks balsų atmesti G.Nausėdos veto, todėl nerizikavo netekti Prezidentūros palankumo.

Bet „Lietuvos rytui“ politikas savo elgesį aiškino kitaip: „Aš bet kuriuo atveju būčiau susilaikęs, nes toks buvo mūsų komandos sprendimas.“

Bendrauja su arkivyskupu

Tuo metu gerai informuotų „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, R.Dagys buvo įspėtas nerizikuoti prarasti prezidento paramą ir taip elgtis politiką paprotino ne kas kitas, o esą nemažą įtaką G.Nausėdai turintis Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

R.Dagys „Lietuvos rytui“ tvirtino balsavimo išvakarėse su G.Grušu nekalbėjęs, tačiau neneigė, kad su Lietuvos katalikų bažnyčios vadovu bendrauja dažnai.

Tačiau išgirdęs klausimą, ar iš tiesų su arkivyskupu visiškai nekalbėjo apie prezidento vetuotas įstatymo pataisas, R.Dagys sutriko: „Pasakyti, kad iš viso kada nors apie tai nesu kalbėjęs, būtų netiesa.

Bet nemanau, kad šitie klausimai arkivyskupui yra aktualūs. Kodėl? Todėl, kad mums bendraujant šis klausimas nebuvo raktinis ar sulaukdavęs specialaus dėmesio. Ir tikrai jis nieko neprašė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.