Po 30 metų iš JAV į Šiaulius panorusiam grįžti vyrui – akibrokštas: nepadeda net „Sodros“ pažymėjimas

„Šiauliuose gimiau, užaugau, baigiau mokslus ir dirbau, čia tebegyvena mano tėvas, o dabar iš Lietuvos galiu būti išvytas kaip nelegalas“, – nuoskaudą liejo Sigitas Bielaglovis, norintis iš JAV sugrįžti į tėvynę.

S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>R.Vitkaus nuotr.
S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>R.Vitkaus nuotr.
S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Bielaglovis turi ir JAV pilietybę patvirtinantį dokumentą, ir Lietuvoje „Sodros“ išduotą pensininko pažymėjimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 6:06 AM, atnaujinta Jan 29, 2020, 1:33 PM

Dokumentus dėl grįžimo į Lietuvą 67 metų S.Bielaglovis pradėjo tvarkytis dar pernai pavasarį.

Todėl praėjusių metų pabaigoje grįžęs į Šiaulius aplankyti 87 metų tėvo vyras tikėjosi, jog dokumentai, kad jis galėtų legaliai gyventi tėvynėje, jau bus sutvarkyti.

Vėl užsukęs į Migracijos departamento skyrių S.Bielaglovis nemaloniai nustebo, kai sužinojo, kad nuo pavasario jo reikalai nepasistūmėjo nė per nago juodymą, o jam reikia teikti prašymą dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje.

Dirbo ir Lietuvoje, ir JAV

Šiauliuose gimęs, užaugęs, profesinę mokyklą baigęs S.Bielaglovis dažytoju čia dirbo beveik 20 metų.

Ieškoti geresnio gyvenimo vyras į užsienį patraukė Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę.

„Į JAV emigravau 1991 metais. Iš pradžių ten gyvenau ir dirbau nelegaliai. Vėliau susituokiau su JAV piliete, 1999 metais gavau žaliąją kortelę, o 2008-ųjų liepos 6 dieną tapau JAV piliečiu.

Iš pradžių gyvenau ir dirbau Čikagoje, bet po 14 metų, praleistų šiame didmiestyje, persikrausčiau į netoli Kanados esantį Meino valstijos miestelį. Dirbau dažytoju, o neseniai išėjau į pensiją“, – savo gyvenimo istoriją papasakojo S.Bielaglovis.

Ketino grįžti į Lietuvą

Lietuvoje likusių artimųjų emigrantas atvykdavęs aplankyti kasmet. Pas našliu likusį, sveikata jau skųstis ėmusį 87 metų tėvą Alfonsą šiaulietis pernai apsilankė du kartus.

Jau seniai apie grįžimą į Lietuvą galvojęs S.Bielaglovis sakė galutinai apsisprendęs, kai išėjo į pensiją: „Kam man ten toliau gyventi? Norisi likusį laiką praleisti ten, kur gimiau ir užaugau.

Šiauliuose turiu kur gyventi. O pardavęs JAV užgyventą namą parsivežčiau daugiau nei ketvirtį milijono eurų.

Tokiems planams pritarė ir mano gyvenimo draugė.“

Todėl pernai pavasarį į Lietuvą aplankyti tėvo grįžęs S.Bielaglovis iškart nuėjo į Migracijos departamento skyrių.

Pateko į nepavydėtiną padėtį

„Kovo 30 dieną užpildžiau prašymą dėl Lietuvos pilietybės netekimo įgijus kitos valstybės pilietybę. Dokumentą priėmusi darbuotoja dar paprašė atsiųsti mano JAV pilietybę patvirtinančio dokumento kopiją. Ją pasiunčiau elektroniniu paštu.

Tikrai nemaniau, kad man grįžus į Lietuvą kils tokių problemų.

Pernai vėl į Lietuvą sugrįžau gruodžio 9-ąją ir jau kitą dieną kreipiausi į Migracijos departamentą. Man paaiškino, kad turiu pateikti prašymą dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje.

Buvau šokiruotas, kai sužinojau, kad valdininkų atsakymo aš turėsiu laukti nuo dviejų iki keturių mėnesių“, – sakė S.Bielaglovis.

Po tokios žinios šiaulietis sunerimo ne juokais.

„Į Lietuvą atvykau turėdamas 90 dienų galiojančią vizą. Tikrai nemaniau, kad Lietuvoje gimusio, čia didelę dalį gyvenimo praleidusio žmogaus prašymą grįžti į tėvynę reikia svarstyti keturis mėnesius.

Todėl nutariau per šį apsilankymą daugiau laiko praleisti su pasiligojusiu tėvu ir bilietus grįžti į JAV užsisakiau tik kovo 30 dienai.

Tad dabar gyvenu lyg ant adatų. Jei per vizos galiojimo laikotarpį negausiu leidimo laikinai gyventi Lietuvoje, turėsiu apsispręsti: ar ieškoti bilietų ankstesniam reisui ir tokiu būdu prarasti pinigus už jau įsigytus lėktuvo bilietus, ar pasibaigus vizos galiojimo laikui staiga tapti nelegalu savo tėvynėje ir rizikuoti, kad būsiu iš jos išsiųstas“, – svarstė S.Bielaglovis.

Žodžiai skiriasi nuo darbų

Dėl savo problemų S.Bielaglovis kreipėsi ir į Seimo pirmininko pavaduotoją Rimą Baškienę.

„Vos ne kasdien žiniasklaidoje galima rasti Lietuvos politikų pareiškimų apie būtinybę susigrąžinti emigrantus. O iš tikrųjų viskas daroma priešingai – niekam nei mūsų, nei mūsų pinigų čia nereikia“, – liūdnai konstatavo S.Bielaglovis.

Vyras sakė, kad pastaruoju metu jį aplanko mintis į viską spjauti ir sugrįžti gyventi į JAV: „Bet negaliu taip lengvai numoti ranka į pasiligojusį tėvą, kaip lengvai į mane numojo mano gimtinės valdininkai.

Aš iš tikrųjų noriu gyventi ten, kur gimiau, augiau, mokiausi ir dirbau. Dalį gyvenimo pradirbęs Lietuvoje užsidirbau ir pensiją, prieš dvejus metus gavau „Sodros“ man išduotą pensininko pažymėjimą. Bet kartu nenoriu prarasti JAV pilietybės, nes ten dirbau ir užsidirbau pensiją, kuri už lietuvišką yra keturis kartus didesnė“, – sakė S.Bielaglovis.

Valdininkai remiasi įstatymu

Kodėl tiek laiko trunka leidimo laikinai gyventi Lietuvoje išdavimas buvusiam mūsų šalies piliečiui, „Lietuvos rytas“ paklausė Migracijos departamento Administravimo skyriaus vyresniosios specialistės Loretos Tumalavičienės.

Pareigūnė paaiškino, kad užsieniečių teisinę padėtį Lietuvoje reglamentuoja įstatymas „Dėl užsieniečių teisinės padėties“.

Šiame įstatyme įtvirtintos nuostatos, kad užsieniečio prašymas išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje tuo pagrindu, jog jis turi teisę atkurti pilietybę arba jis yra lietuvių kilmės asmuo, turi būti išnagrinėtas ir leidimas laikinai gyventi išduotas arba atsisakyta jį išduoti ne vėliau kaip per keturis mėnesius nuo prašymo Migracijos departamente pateikimo dienos.

„Migracijos departamentas, nagrinėdamas užsieniečio prašymą, išsiunčia paklausimus įvairioms institucijoms ir laukia atsakymų, tikrina užsieniečio asmens duomenis valstybiniuose registruose, kartais prašo pateikti papildomų duomenų.

Kiekvienas atvejis yra skirtingas, nagrinėjimo baigtis priklauso nuo pateikiamų duomenų turinio ir termino, tačiau Migracijos departamentas stengiasi atitinkamus sprendimus priimti laiku“, – tvirtino L.Tumalavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.