Vytautas Bruveris. Prieš koronavirusą apkasus kasančiai Vyriausybei – ir G.Nausėdos spyriai

Lietuva – tarsi sovietinių statybų aikštelė, kur vienas kasa tranšėją, o penki stoviniuoja aplinkui ir jam vadovauja. Būtent tokį vaizdelį šią savaitę nupiešė šalies vadovas G.Nausėda.

S.Skverneliui smarkiai kliuvo nuo prezidento G.Nausėdos ir jo kariaunos.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skverneliui smarkiai kliuvo nuo prezidento G.Nausėdos ir jo kariaunos.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Bruveris: „Ironiška, kad paaiškėjus apie užsikrėtusią moterį, prezidentas irgi ėmė oriai visus raminti.“
V.Bruveris: „Ironiška, kad paaiškėjus apie užsikrėtusią moterį, prezidentas irgi ėmė oriai visus raminti.“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2020, 12:50 PM

Taip prezidentas atsikirto savo pirmtakei D.Grybauskaitei, kuri supliekė jį dėl esą nepagrįstų pasigyrimų kažkokiomis pergalėmis derybose dėl Europos Sąjungos biudžeto, nes tos derybos esą tiesiog „žlugo“.

Šiuo atveju galima tik pagirti prezidentą už tai, kad jis taikliai apibūdino pastarųjų dienų padėtį šalyje apskritai.

Tik patys tingiausi šiomis dienomis nebandė murdyti Vyriausybės, kasančios apkasus prieš pasaulį vis labiau užplūstantį koronavirusą.

Konservatoriai, socialdemokratai, liberalai, sostinės meras R.Šimašius spardė valdančiuosiuos už tai, kad jie esą nepasirengę viruso antpuoliui, netgi klaidina tautą.

Spardytojų gretose buvo ir prezidentas G.Nausėda su patarėjais.

Prezidentūra jau savaitės pradžioje pradėjo samprotauti apie „tam tikrą neveikimą“, nepasirengimą ir padėties nevaldymą šalyje, į kurios duris tuoj pasibels visą pasaulį vis labiau gąsdinanti šmėkla.

Labiausiai nuo prezidento kariaunos kliuvo į komandiruotę JAV išvykusiam sveikatos apsaugos ministrui A.Verygai ir premjerui S.Skverneliui, kuris anksčiau išėjo dviejų savaičių atostogų.

Nors S.Skvernelis nutraukė atostogas, A.Veryga per Atlantą atskriejo namo, o Vyriausybė paskelbė ekstremalią padėtį šalyje, G.Nausėdos patarėjas P.Mačiulis vis dar svarstė, kad neveikimo padariniai gali būti labai rimti.

Bet valdžia, pasirodo, nemiegojo. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, trečią valandą, Vyriausybėje buvo surengta speciali spaudos konferencija. Šeši valdžios atstovai penkiems naktinėjantiems, bet savo pareigos nepamiršusiems žurnalistams (jie atsitiktinai buvo aptikti netoliese esančiame sostinės bare ir iškart prisistatė į Vyriausybės rūmus), pranešė, kad pirmasis koronaviruso atvejis užfiksuotas Šiauliuose.

Po kurio laiko, jau išaušus, A.Veryga paskelbė, kad šalis yra pasiruošusi atremti pavojų, o virusą bus siekiama užsmaugti gynybos linijose.

Pastaroji frazė – ne vien metafora. Juk į pagalbą kovoje su virusu pasitelkta net kariuomenė.

Netgi komiškai atrodanti naktinė spaudos konferencija rodo, jog šį kartą valdžia nusprendė imti viešųjų ryšių vadžias į savo rankas nuo pirmųjų akimirkų, nes jau yra pasimokiusi – kuo ilgiau delsi, tuo kaltesnis liksi dėl visko.

Ironiška, kad paaiškėjus apie užsikrėtusią moterį, prezidentas irgi ėmė oriai visus raminti, gink Dieve, nepasiduoti panikai, be to, esą svarbu pasitikėti ekstremalią padėtį gerai valdančiomis institucijomis ir specialistais.

Tiesa, G.Nausėda dar pasiūlė ir Prezidentūros specialistų pagalbą Vyriausybei. Beliko spėlioti, ar šalies vadovas turėjo omenyje viešųjų ryšių specialistus, kurių jo komandoje gausybė, ar Prezidentūros medikus.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad valdantiesiems, ko gero, reikėjo viešųjų ryšių profesionalų patarimų.

Bene labiausiai – valstiečių lyderiui R.Karbauskiui. Mat jis savaitę pradėjo pasiūlymu visoms partijoms pasirašyti nacionalinį susitarimą, kitaip sakant, pasižadėjimą nekurstyti politiniais sumetimais panikos dėl koronaviruso.

Nieko keista, kad viešojoje erdvėje buvo išsijuokta iš R.Karbauskio, pasipylė ir patarimų valdantiesiems, kad jie, pavyzdžiui, galėtų uždrausti koronavirusui patekti į Lietuvą specialiu Vyriausybės nutarimu.

Po tokių R.Karbauskio išsišokimų valdančiosios koalicijos viršūnėms neliko nieko kita, kaip penktadienį skubiai sušaukti posėdį ir paskelbti, jog valdžia pasiruošusi kovai su virusu, o dabar svarbiausia – nepolitikuoti ir nekurstyti panikos.

Bet, nepaisant nei išskirtinį uolumą demonstruojančių valdančiųjų raminimo, nei juos pliekiančių oponentų kritikos, tos augančios didelės dalies žmonių panikos taip lengvai nesuvaldysi. Tai natūralus procesas, kuris atspindi ir tendencijas visame pasaulyje.

Juk buvo tiktai laiko klausimas, kada visoje Europoje, pirmiausia žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose siaučianti karštligė dėl koronaviruso grėsmės atsiris ir į Lietuvą. Taip ir atsitiko.

Todėl prekybos tinklų lentynos, kuriose guli ilgo galiojimo maisto produktai, ar vaistinės greičiausiai bus šluojamos dar intensyviau nei pastarosiomis dienomis. Gyvenimas šalyje gali imti rimtai buksuoti ir dėl karantino bei atšaukiamų renginių, vienokių ar kitokių nuostolių patirs ir šalies ekonomika.

Matyt, neįmanoma nuspėti, kuo ir kada baigsis šio vadinamojo kiniško viruso atakos.

Lengviau prognozuoti tai, kad prie to atoslūgio politikai vargu ar prisidės. Ypač dėl to, kad dalį jų jau neša kita banga – būsimųjų Seimo rinkimų.

Šios savaitės įvykiai priminė, kad kai kurie veikėjai puikiausiai sugeba sukelti sumaištį ir kone visiškai lygioje vietoje.

Į specialų posėdį susirinkęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) paskelbė vėl nieko nesužinojęs, ką turėjo galvoje buvęs komiteto pirmininkas V.Bakas, kuris pranešė Seimo valdybai apie vienos nacionalinį saugumą turinčių užtikrinti institucijų mėginimus kištis į politinius procesus.

NSGK pirmininkas D.Gaižauskas pareiškė, kad jo pirmtako pranešimai subliūško, o V.Bakas tvirtino, kad jo informacija apie mįslingą kišimąsi į žmonių privatų gyvenimą tik dar labiau pasitvirtino, bet tai esą mėginama nuslėpti.

Kitiems politikams beliko skėsčioti rankomis, o G.Nausėda ragino V.Baką nekelti panikos lygioje vietoje.

Bet S.Skvernelis staiga prisiminė, kad buvęs jo prezidento rinkimų štabo vadovas V.Bakas tarsi ir yra kažką jam pasakojęs.

Nežinia, ar dar blykstelės kokia nors kibirkštis iš po šių dūmų.

Bet kokiu atveju, ko jau ko, o dūmijimo specialistų nestokojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.