Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai šnipinėjimu pareikšti dviem Lietuvos Respublikos piliečiams Algirdui Paleckiui ir Deimantui Bertauskui.

Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuratūra baigė tirti ir teismui perduoda Algirdo Paleckio bylą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Jakubauskas, BNS

Mar 3, 2020, 3:03 PM, atnaujinta Mar 3, 2020, 3:23 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminis tyrimas dėl galimo šnipinėjimo buvo pradėtas iš Valstybės saugumo departamento gavus Žvalgybos įstatyme numatytomis priemonėmis surinktą medžiagą.

Itin sudėtingą ir didelės apimties ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, o tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Bendromis Valstybės saugumo departamento, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų ir Generalinės prokuratūros prokurorų pastangomis buvo išaiškintas šis Lietuvos valstybės saugumui pavojingas sunkus nusikaltimas.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad nusikalstama veika galimai vyko nuo 2017 m. vasario mėnesio iki 2018 m. spalio mėnesio. Kaltinamieji A.Paleckis ir D.Bertauskui, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos Federacijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos Federacijos piliečiais, kurių vienas iš jų teismo pripažintas kaltu sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį (pagalbą užmezgant kontaktus su Rusijos Federacijos politinės partijos atstovais siekiant vienos iš Lietuvos Respublikoje registruotų partijų finansavimo bei pagalbą užmezgant verslo kontaktus) galimai rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Nusikalstamos veikos padarymu kaltinamiems asmenims, tyrimo duomenimis, buvo suformuotos dvi užduotys – pagal pateiktus sąrašus surinkti duomenis apie teisėjų, prokurorų bei kitų asmenų, susijusių su baudžiamosios bylos dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 str., 101 str., 103 str. 1 d., 111 str. 1 d. ir 112 str. (dėl neteisėtų TSRS kariškių ir kitų asmenų veiksmų 1991 m. sausio mėnesį) ir kitų baudžiamųjų bylų, susijusių su TSRS agresija prieš Lietuvos Respubliką 1990-1991 m. laikotarpiu, tyrimu ir nagrinėjimu gyvenamąsias vietas.

Anksčiau antradienį apie praėjusią savaitę baigtą ikiteisminį tyrimą BNS patvirtino A. Paleckio advokatas Adomas Liutvinskas.

„Tyrimas baigtas praėjusią savaitę, vasario pabaigoje (...) Ikiteisminis tyrimas baigtas, dabar, kiek man žinoma, rašomas kaltinamasis aktas“, – BNS antradienį sakė advokatas.

Pasak A. Liutvinsko, artimiausiu metu prokurorai turėtų kreiptis į Lietuvos apeliacinį teismą, kad šis nustatytų, kuris teismas nagrinės A. Paleckio bylą, kadangi Vilniaus apygardos teismas yra nusišalinęs.

„Kai bus surašytas kaltinamasis aktas, tai, pagal mane, prokuratūra turėtų kreiptis į Apeliacinį teismą, kad nustatytų, kuriam teismui perduot, kadangi Vilniaus apygardos teismas yra nusišalinęs“, – sakė advokatas.

Jis taip pat teigė, kad kovo 26 dieną baigiasi A. Paleckio suėmimo terminas, todėl artimiausiu metu turėtų būti sprendžiama ir dėl kardomosios priemonės.

„Jau byla turėtų būti teisme, tai tas teismas, tas teisėjas, kuris nagrinėja bylą, dažniausiai sprendžia dėl kardomosios priemonės“, – teigė A. Liutvinskas.

Taip pat kaltinamųjų buvo prašoma surasti Lietuvos Respublikos valstybės institucijose dirbančius asmenis, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteistojo Jurijaus Melio sveikatos būklę. Buvo siekiama, kad šie duomenys turėtų įtakos J.Meliui skirtos kardomosios priemonės – suėmimo – pakeitimui į švelnesnę ar kitaip palengvinant šio asmens kalinimo sąlygas.

Baudžiamoji byla perduota Lietuvos apeliaciniam teismui teismingumo nustatymui.

Tikisi atvirų posėdžių

Sulaikytojo tėvas, buvęs europarlamentaras Justas Vincas Paleckis teigė pirmadienį su sūnumi kalbėjęs telefonu.

„Dėl koronaviruso negalim lankyt, bet jis paskambina telefonu ir mes vakar kalbėjome“, – BNS sakė J. V. Paleckis.

Jis teigė, kad A. Paleckis netekęs daug svorio, taip pat tikisi atvirų teismo posėdžių.

„Jis laikosi palyginus gerai, kiek galima po 500 dienų vienutėje ir praradus svorio tiek, kad jam sunku. Aišku, jis tikisi, kad vis dėlto nebus uždaras teismas ir daug kas išaiškės“, – teigė buvęs europarlamentaras.

„O jeigu bus uždaras, tai bus žymiai lengviau tiems, kas visa tai pradėjo, paslėpti tai, ką jie norėjo paslėpt“, – pridūrė jis.

A. Paleckis suimtas laikomas nuo 2018 metų spalio, jis savo kaltės nepripažįsta.

Kauno apygardos teismas praėjusių metų gruodį suėmimą A. Paleckiui pratęsė dar trims mėnesiams, o Apeliacinis teismas skundą dėl šio suėmimo atmetė.

Prokurorė Vilma Vidugirienė pernai gruodį sakė, jog ikiteisminį tyrimą, kuriame A. Paleckiui pateikti įtarimai, baigti tikimasi iki pavasario.

Anot jos, tyrimas užsitęsė dėl didelės apimties: jame tiriamos elektroninės laikmenos, tūkstančiai laiškų. Byloje taip pat buvo paskirtos kelios ekspertizės.

A. Paleckis kartu su neįvardijamų „tinklu asmenų“ įtariamas neteisėtai rinkęs informaciją Rusijai apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, kitus duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.