V. Pranckietis apie koronaviruso keliamą pavojų: „Pažiūrėkite, kas darosi Lenkijoje, Vokietijoje“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia palaikantis komisijos įkūrimo idėją, jeigu ši atsakytų į visus kilusius klausimus Valstybės saugumo departamento (VSD) skandale. V.Pranckietis teigia pasitikintis VSD, tačiau lygiai taip pat sako nematantis, kad šioje istorijoje Vytautas Bakas turėtų kokių nors asmeninių interesų.

Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2020, 2:33 PM

Žurnalisto Mindaugo Vasiliausko ir V.Pranckiečio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pirmininke, Europą, net ir pasaulį kamuoja koronaviruso grėsmė, Lietuvoje taip pat esame šiek tiek įsitempę ir Seimas jau ėmėsi veiksmų. Atšaukti Kovo 11-osios renginiai uždaroje erdvėje, sprendimai priimti neišleisti Seimo narių į komandiruotes. Jeigu situacija šiek tiek pablogėtų, kokių dar priemonių esate numatę imtis, apsaugant Seimo narius, lankytojus?

– Atsižvelgdami į situaciją, mes visą laiką reagavome ir reaguosime. Seimo valdyba, pasibaigus plenariniam posėdžiui, priėmė sprendimą uždrausti vykti į komandiruotes. Prieš tai buvo rekomenduojama nevykti į komandiruotes, o dabar tiesiog uždraudėme. Tam, kad nebūtų jokio pavojaus ir ten vykstančiam Seimo nariui, ir kad jis nebūtų nešėjas, neparvežtų ligos ar dar kokios kitokios problemos.

Manau, kad visą laiką taip spręsdami reaguosime. Tariamės valdyboje, kaip galima būtų padaryti, patarimus gauname iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Į juos reaguodami sprendimus priiminėjome ir praeitą savaitę, ir antradienį, ir, manau, kad nenustosime. Kalbamės su visais Seimo nariais, reakcijų yra labai liūdnų dėl Kovo 11-osios. Ir aš neabejoju, tai mūsų šventė, kurios negalime švęsti, bet mes per tuos 30 laisvės metų neturėjome niekada jokios tokios patirties – grėsmės epidemijos ar gal net pandemijos.

Taigi nereaguoti negalime. Ir mūsų pavyzdys rodo ir kitoms šalims, kad mūsų iš anksto prisiimta atsakomybė ar tie veiksmai, kurie buvo padaryti, galbūt sustabdė šiek tiek plitimą, kad mes neturime naujų atvejų. Pažiūrėkite, kas darosi Lenkijoje, Vokietijoje, kai stabdo visus susitikimus, susibūrimus, stabdo mokyklų, universitetų veiklą. Manau, kad turėsime reaguoti, bet visada turėtume atsižvelgti į specialistų rekomendacijas, ką turime daryti. Bet padarykime viską, kad žmonės būtų apsaugoti.

– Prireikus gali būti atšaukiami plenariniai posėdžiai, komitetų posėdžiai?

– Neabejoju. Ir mes esame apie tai diskutavę, kaip reikėtų elgtis. Antradienį seniūnų sueigoje ryte sutarėme, kad reaguodami į situaciją priiminėkime sprendimus operatyviai. Ir visi tam pritarė, visi supranta, kad tai sveikatos apsauga, biologija, nuo kurios negali nutarimais gintis. Reikia gintis tiesiog priemonėmis, kurios veikia juos.

– Kaip jūs vertinate prezidento Gitano Nausėdos elgesį? Kuomet medikai rekomenduoja vengti masinių renginių, prezidentas buvo užfiksuotas tiek krepšinio varžybose, tiek operoje. Ar neturėtų valstybės vadovas rodyti tam tikro pavyzdžio visuomenei?

– Aš norėčiau būti atsakingas už Seimo veiklą ir tą, ką mes darome Seime. Mūsų pavyzdys galėtų būti priimtinas ir kitoms organizacijoms. Aš atsakau už mūsų veiklos organizavimą. Mes ėmėmės tokių priemonių ir pagal rekomendacijas uždarose patalpose renginius atšaukėme.

– Jums pačiam teko atsisakyti kvietimų dėl tokios grėsmės?

– Taip, artimiausias kvietimas buvo vykti į Rygą, į mūsų Kovo 11-osios, trisdešimtmečio minėjimą Rygoje. Kada tik buvo paskelbta, kad ten yra virusas, pasakiau viskas, mes ten nebevykstame. Ne tik kokiu nors asmeniniu pavyzdžiu, bet tiesiog, kad nevažiuotume į tą vietą, iš kur galėtume parvežti virusą.

– VSD skandalas – kaip jūs žiūrite į šią situaciją? Esate minėjęs, kad reikėtų parlamentinio tyrimo. Kodėl?

– Aš esu minėjęs, kad reikėtų atsakyti į klausimus, rūpimus žmonėms. Dabar atrodo, kad jau žiniasklaidoje ir visuomenėje tokia yra lyg tai nežinomybė, kas čia vyksta. Tas tyrimas galėtų atsakyti į tuos klausimus. Ir kalbėjau su Vytautu Baku, jeigu vyktų toks tyrimas, ar jis gali būti padarytas labai greitai.

Jis sako taip, mes esame tyrimą atlikę per mėnesį. Tai sakau, būtų labai gerai, kad tai nebūtų politizavimui skirtas tyrimas, o kad tyrimas, atsakant į visus iškeltus arba rūpimus klausimus.

– Jums pačiam yra klausimų, į kuriuos dar nesulaukėt atsakymų?

– Aš neturiu tiek informacijos, kadangi perėmė iniciatyvą NSGK, jiems yra pateikta daugiau informacijos. Aš matau tik tai, kas yra viešoje erdvėje, kaip kiekvienas lietuviškai skaitantis žmogus gali susipažinti su ta informacija.

– Ar jūs pasitikite V.Baku, ką jis kalba? Prezidentas aiškiai VSD išreiškė pasitikėjimą, premjeras pareiškė, kad ir VSD pasitiki, ir V.Baku.

– Aš pritarčiau premjerui ir mano nuomonė visada buvo: aš visada V.Baką charakterizuodavau ir viešai, ir jam asmeniškai esu sakęs, kad jis man yra valstybininko pavyzdys. Jis tikrai neturi asmeninio intereso, o jeigu turėtų asmeninį interesą, turbūt būtų negerai, o dabar aš jį matau tokį. O dėl VSD aš neturėjau niekada kokių nors nepasitikėjimo net galimybės.

Manau, kad tos tarnybos yra tokios ir tam sukurtos, kad valstybė turėtų kuo nors pasitikėti ir atrodo, kad jos atliepdavo iki šiol šitą lūkestį valstybės puikiai. Ir turbūt ir toliau jų veikla turėtų būti tęsiama kokybiškai. Galbūt čia buvo kokia nors informacinė klaida padaryta, gal kažkas prasprūdo. Bet tai ir galėtų atsakyti komisija, kas čia yra įvykę. Visi apie tai kalba, bet ką reikia kalbėti konkrečiai, lyg ir nežinom.

– Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama šią situaciją, pareiškė, kad VSD, akivaizdu, turi problemų, kad kyla tokios situacijos. Jūs pritartumėte tokiai nuomonei?

– Turbūt informacinė situacija yra tokia, kad jeigu iškyla tokios problemos, yra negerai. Turėtų jos būti suvaldomos viduje ir visada lyg ir neiškildavo iš ten tokia nežinomybė. Bet manau, kad laikas parodys, kad ta institucija dirba valstybei, ji yra mums reikalinga, kad mes ja pasitikime ir kad tą veiklą galėtų tęsti sėkmingai ir ateityje.

– Kaip jūs apskritai vertinate VSD pranešėjo pateiktą informaciją? Tikrinti kandidatus ir jų aplinkos narius turbūt logiška, mes to ir tikimės iš VSD. Bet tas atvejis, kuomet užsiminta ir apie konservatorių partijos vidines batalijas. Juo labiau, Žygimantas Pavilionis prisipažino, kad kontaktavo su VSD, siuntė tam tikrą informaciją apie Vygaudą Ušacką.

– Nežinau visų detalių smulkiai ir turbūt tam ir būtų kuriama ta komisija, kad galėtų tas detales išsiaiškinti ir paaiškinti.

– Bet komisija irgi yra politizuota. Ar manote, kad tai padėtų išsklaidyti visuomenėje klaustukus?

– Nebūtinai komisija turėtų būti politizuota. Manau, kad komisija turėtų būti dalykiška ir dėl to kalbu, kad ji neturėtų užsiimti politikavimu, bet turėtų užsiimti sprendimų priėmimu, reikalingu šiai situacijai suvaldyti.

– Jūs dabar ko daugiau matote – blaivių sprendimų ar politikavimo?

– Žinoma, kad rinkimų akivaizdoje politikavimo bus. Manau, kad visada galima atsirinkti, kas yra kas ir kas politikuoja, o kas tiesiog kalba, kas yra tiesa.

– Pakalbėkime apie antradienį prasidėjusią naują Seimo sesiją. Pirmininke, kokius jūs pagrindinius darbus, įstatymų projektus išskirtumėte, kurie per šią sesiją bus svarbiausi ir daugiausia dėmesio sulauks?

– Yra daug tokių iniciatyvų, kurios yra bendros visam Seimui ir jos tiesiog nėra priešpastatytos vieni kitiems – tai yra pozicija, opozicija. Bet aš išskirčiau vieną svarbią ir man asmeniškai, ir manau, kad visiems Seimo nariams, kurie norėtų įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimus – tai yra Seimo narių teisių, pareigų įstatymas, kuris žmonėms labai rūpi, kad mes savo darbą, pareigas kažkaip apiformintume, o ne tik jaustumėmės visiškai laisvai.

Žinau, kad tuo klausimu yra labai nevienodos nuomonės, tos nevienodos nuomonės bus pareikštos, kada bus iš Teisės ir teisėtvarkos komiteto tas įstatymas pakeltas į plenarinių posėdžių salę.

– Prognozuojate, kad aistrų netrūks ir šioje sesijoje?

– Aistrų netrūks ne tiek dėl projektų, kiek dėl rinkiminio laikotarpio. Balandžio 11 d. prezidentas dekretu paskelbs naujuosius Seimo rinkimus. Tai žinoma, kad kiekvienas stengsis, galbūt ne kiekvienas, bet bus daug norinčių būti matomais, gerais arba labai gerais. Aš tikiuosi, kad jie visi taip norės ir darbą atlikti.

– Kaip prognozuojate, gal jau girdėjote tam tikrų kalbų, ar gali būti šioje sesijoje grįžtama prie jūsų pareigų klausimo?

– Ne, negirdėjau. Tai neturiu, ką svarstyti.

– Pažįstate Ramūną Karbauskį, vis tiek buvote bendražygis. Kaip prognozuotumėte jo elgesį? Imsis šio reikalo iš naujo?

– Tikiuosi, kad R.Karbauskis ruošiasi rinkimams. Tai tada ir apsispręs, kas yra naudingiausia rinkimams.

– Tai tikėtina, kad grįš?

– Nežinau, ar Valstiečių ir žaliųjų sąjungai rinkimams būtų naudinga grįžti prie šio klausimo.

– Kaip jums atrodo, būtų daugiau naudos ar žalos, jeigu būtų grįžtama?

– Iki šiol kokia buvo ta veikla, ji visada prisidėdavo prie reitingų neigiamai. Kitaip sakant, tų reitingų nepapuošdavau. Manau partijos žmonės, jie gi pažįsta mane, reitingus ir susigaudo puikiai, ko reikia ir ko nereikia. Aš gi nesu kažkoks priešas Valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Esu jų dalis ir su tai žmonėmis nuolat palaikau ryšį, dirbu ir žinau, kas tokie ir mes daug metų kartų buvome. Ir staiga aš negaliu tapti kitoks jiems, negu buvau iki tol.

– 2016 m. į rinkimus ėję valstiečiai, kartu ir jūs su jais, gyventojams pažėrė nemažai pažadų, nemažus lūkesčius sukėlė. Ar artėjant kadencijai prie pabaigos, galėtumėte pasakyti, kurie pažadai bus neįgyvendinti ir žmonių lūkesčiai nepatenkinti?

– Aš galėčiau pasakyti, kurie pažadai buvo įgyvendinti.

– O kurie neįgyvendinti?

– Neatsimenu tokių. Vis tiek man norėtųsi kalbėti apie tai, kas buvo įgyvendinta. Tarkime, švietimo reforma galbūt nebuvo įveikta iki galo. Dabar yra geras laikas, kada žmonės, švietimo visuomenė turėtų susitelkę stengtis dirbti su partijomis, kad partijos į savo darbų programą įsitrauktų ir pateiktų siūlymus nacionaliniam susitarimui po rinkimų. Jis toks galėtų įvykti ir naujo Seimo pradžioje tai yra labai akivaizdžiai įmanoma.

Todėl turėtų galbūt ta linkme ir dirbti. O toliau, kitos reformos – yra pasiekta tikrai nemažai. Yra pensijų reforma, vaiko piniguose, kurie tiesiog nebuvo numatyti netgi programoje, bet tie atsiradimai yra labai naudingi Lietuvos vaikams, vyresniems žmonėms. Manau, kad tai yra pasiekimai, tik kaip apie juos yra pakalbama arba kaip jie interpretuojama – visada įvairiai. Visada atsiranda kritikų, kad yra gerai, bet galėjo būti dar geriau. Žinoma, reikia siekti, kad būtų dar geriau, bet tai galėtų būti ir kitos kadencijos uždaviniai.

– Jūs pats buvote išsikėlęs tikslą – pagerinti per šią kadenciją Seimo prestižą. Kaip jums atrodo, ar pavyko?

– Labai svyruojantis tas Seimo prestižas, labai keistai – nuo 7 iki 11 proc. Tai pakyla, nusileidžia, priežastingumo sunku būtų ieškoti. Gal aš, kalbėdamas apie Seimo prestižą, labiausiai turėjau savo asmenyje kažkokį lūkestį. Nežinau, kaip man tai pavyko asmeniškai, bet paties Seimo prestižas susideda iš kiekvieno atskiro žmogaus sumos arba minusų sumos.

Labiausiai yra ryšku tai, kas yra neigiama – tai labiausiai parodoma. Kas yra teigiami darbai – dabar, kada važiuodavau į susitikimus prieš visą viruso atsiradimo istoriją, žmonėms pasakodavau iki valandos laiko, kas yra gero padaryta ir apie ką jie jau pamiršo ar dar net negirdėjo. Tarkime, individualus skundas konstitucinis. Jis buvo neįgyvendintas daugelį metų, jis atsirado, bet visiems taip yra praėję, nors tai yra Konstitucijos pakeitimas.

Paprastai reaguojame į Konstitucijos pakeitimus labai aštriai, kaip čia Konstituciją keičiame. Yra tų naudingų darbų padaryta, apie kuriuos verta kalbėti. Galbūt dar daugiau, ko galima bus padaryti – reikia sulaukti ir kitos kadencijos.

– Jūsų manymu, valstiečių frakcija šioje kadencijoje buvo kažkuo geresnė moraline ir etine prasme, negu ankstesni Seimai?

– Neabejoju, kad buvo padaryta ir klaidų. Ir komunikacinių klaidų daug, bet ir tiesiog sprendimuose klaidų. Bet šiaip tai, kas buvo programoje, buvo balsuojama gana nuosekliai ir tuos programinius rodiklius buvo įmanoma pasiekti, turint tokią stiprią jėgą.

– Kalbant apie artėjančius Seimo rinkimus, jūs skelbėte, kad kandidatuosite vienmandatėje apygardoje, pats asmeniškai. Kodėl be jokio politinio užnugario? Net neabejoju, kad kvietimų buvote sulaukęs.

– Taip, ir džiaugiuosi, didžiuojuosi tuo, kad kvietimų buvau sulaukęs. Be politinio užnugario – turbūt šiuo metu man yra gera dirbti savo darbą, nesitapatinant su viena jėga. Jeigu tik pasiskelbčiau kurios nors jėgos atstovu, kitos jėgos tuo tikrai nesidžiaugtų. Aš dabar esu turbūt laisviausias iki šiol tarp Seimo pirmininkų buvusių, užimantis šias pareigas, kadangi nesu įsipareigojęs nė vienai partijai.

– Iš ko kvietimų esate sulaukęs?

– Iš visų parlamentinių partijų.

– Net ir valstiečiai kvietė grįžti?

– Žinote, iš žmonių taip.

– Ar jums pakaks asmeninių resursų vykdyti rinkiminę kampaniją, jeigu esate be partijos politinio užnugario?

– Man praeiti rinkimai kainavo labai brangiai.

– Dabar bus dar brangiau ar pigiau?

– Didžiausią paramos dalį praeituose rinkimuose man teko susimokėti.

– Ar jūs jau nusprendęs, kurioje vienmandatėje kandidatuosite? Jūs buvote užsiminęs apie pasvarstymus, kad galėtumėte suremti jėgas su R.Karbauskiu vienmandatėje. Ar dar neatsisakėte šio plano?

– Galėčiau, bet nesigirdi, kad skelbtų kažkokią vienmandatę apygardą. Aš turiu įsipareigojimus ir prieš tuos žmones, kur buvau rinktas. Jeigu jis ateitų konkuruoti į tą apygardą, tai jo valia rinktis.

– Bet jūs pats nekeisite apygardos?

– Aš esu Raudondvario apygardoje. Tiesiog važiuodavau į susitikimus į klausdavau, ar man eiti į kitus rinkimus. Sakydavo – eikit. Tai sakau, tada turėsiu eiti su tais žmonėmis, kurie už mane anksčiau balsavo.

– Po rinkimų, jeigu būsite išrinktas, svarstote ar dirbsite vienas Mišrioje grupėje, ar jungsitės prie kokios nors frakcijos, partijos?

– Pozityvi koalicija ir vėl turės galimybę susiformuoti. Aš jungčiausi prie pozityvios koalicijos.

– Kas yra pozityvi koalicija?

– Ta, kuri dirba Lietuvai.

– Konkrečiai gal galite įvardinti? Paklausius jos visos sako, kad dirba Lietuvai.

– Tik tai kitą kartą vieni sako, kad mes tą darom Lietuvai, kiti sako, kad priešingai, nedarykit to Lietuvai. Palaukime rinkimų ir matysime, kas bus, jeigu bus.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 23.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.