Vakaris Deksnys. Savi ajatolos – be fantazijos

Jokios Amerikos pagalbos nepriimsime, nes šitą virusą sukūrė ji pati. Taip išaiškino vienos labiausiai nuo pandemijos kenčiančių pasaulio šalių – Irano – dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei.

Vakaris Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakaris Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 6:20 AM

Nieko naujo – panašią giesmę jau seniai traukia ir kinai, ir rusų interneto troliai. Neva virusą sukūrė JAV kariuomenė, todėl dabar pirkti vaistus ar bet ką iš šios valstybės labai pavojinga, nes jie gali kaip sykis paskatinti epidemiją.

Mūsiškiai ajatolos iki tokių pasaulinių sąmokslo teorijų nenusirito – matyt, vaizduotė per menka ar talento stinga. Užtat, kaip ir Irano dvasininkai, įrodė mokantys drausti ir mokyti.

Jau prieš mėnesį buvo aišku, kad koronavirusas tikrai nusiaubs ir Lietuvą. Jau tuomet verslininkai atakavo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad ji kuo skubiau duotų leidimus gaminti dezinfekcinį skystį.

Valdininkai atsišaudinėjo, neva tokia procedūra užtrunka kone pusę metų.

Tiktai Vyriausybei prispaudus pagaliau sugebėjo rasti kažkur nudaigotus įmonių laiškus ir teikėsi palaiminti jų planus.

Tiesa, ne visus – gaminkite, bet tik tiek, kiek reikia valstybei. O juk dabar tokio skysčio eksportas būtų tiesiog atgaiva biudžetui, kuriame skylės veriasi kiekvieną dieną ir kamšyti jas tenka milijardinėmis paskolomis.

Beveik tuo pat metu prabilo ir viešųjų pirkimų prievaizdai. Jie puolė aiškintis, kad biurokratiniai talmudai įsigyti apsaugos nuo koronaviruso priemones leidžia tik konkurso būdu.

Laimei, Seimas sugebėjo pašalinti šias kliūtis, tik ar ne per vėlai – juk per porą savaičių buvo galima nusipirkti labai daug kaukių ar respiratorių, kurių deficitas vėliau susidarė kone visame pasaulyje.

O yla išlindo iš maišo – neturime nei apsaugų, nei reagentų, todėl tenka skraidinti menkas jų partijas valstybiniu „Spartan“.

Tiesa, SAM dvasinis ir visoks kitoks lyderis visą praėjusią savaitę aiškino, kad tyrimai vykdomi pagal kažkokius algoritmus, niekas nestringa, viskas puikiai suplanuota. Tiktai buvęs žemės ūkio ministras G.Surplys, tapęs ajatolų ruporu, pagaliau išlemeno – „pražioplinome“.

Draudimų ministrą sunervino ir tai, kad kai kurie merai apie jų savivaldybėse nustatytus susirgimo atvejus praneša anksčiau nei jis pats. Kaip jie drįsta? Užsičiaupkite tuojau pat!

Lygiai taip pat sunervino SAM fariziejus sostinės savivaldybė, kurios iniciatyva savanoriai pradėjo gabenti maistą ar gėrimus mobiliuosiuose tyrimų punktuose dirbantiems ar ligoninėse tyrimų rezultatų laukiantiems žmonėms.

Neva čia tai jau visiška korupcija, kai verslas kažką maitina dykai, todėl tuojau pat būsite užsiundyti Specialiųjų tyrimų tarnybos ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos agentais!

Jėga! Bent jau šios išsikerojusios struktūros neliks be darbo ir galės už senkančius valstybės pinigus aiškintis, ar kotletas bei mineralinio vandens buteliukas išsekusiam medikui nėra užslėpta kyšio forma.

Puspročius, kurie, sugrįžę iš kitų šalių, toliau vaikštinėja į dar veikiančias parduotuves, iš tiesų derėtų izoliuoti prievarta. Tikrai galima sutikti ir su paliepimu nešioti apsaugines kaukes, tik ką daryti, jei jos tapo deficitu? „Naudoti šaliką arba skarelę“, – nurodė vyriausiasis ajatola.

O kas belieka? Parūpinti padorią veido uždangalų atsargą panašiems atvejams anksčiau niekam iš valdžios neatėjo į galvą, netgi kai virusas jau beldėsi į mūsų sienas.

Nes tuomet reikėjo toliau kurpti visokius alkoholio bei jo reklamos, cigarečių išdėstymo parduotuvėse draudimus, iš kurių naudos kol kas – kaip iš ožio pieno.

Kartais atrodo, kad mūsiškiai ajatolos geriau jau nusikalbėtų panašiai kaip iraniečiai, nei mėgintų nutylėti tiesą, kad karalius vis dėlto nuogut nuogutėlis.

Tačiau jų fantazija baigiasi ties patinkančiu įstatymo paragrafu ir žodžiu „draudžiama“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.