Saulius Skvernelis: „Šiandien židinys yra visa Lietuva“ Atkirto ir R. Šimašiui

Koronavirusui Lietuvoje plintant toliau ir per dieną nustatant po kelias dešimtis naujų koronaviruso (COVID-19) atvejų, apie situaciją šalyje su premjeru Sauliumi Skverneliu penktadienį išskirtiniame interviu „Lietuvos ryto“ televizijai, kalbėjosi žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė.

Saulius Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ukmergės ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Lietuvą ketvirtadienio vakarą pristatyta 300 tūkst. reagentų siunta.<br>SAM nuotr.
Į Lietuvą ketvirtadienio vakarą pristatyta 300 tūkst. reagentų siunta.<br>SAM nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 27, 2020, 11:51 AM, atnaujinta Mar 27, 2020, 5:11 PM

Penktadienį ryte taip pat patvirtintas ir penktasis atvejis, kuomet mirė žmogus, užsikrėtęs koronavirusu.

Ketvirtadienį Vyriausybėje buvo svarstoma, kokių priemonių imtis dėl Ukmergės miesto ir ligoninės, kur situacija – neeilinė. Ketvirtadienį buvo izoliuojamas paskutinis ligoninės medikas, o nuo koronaviruso mirė jau trys žmonės iš Ukmergės.

Tačiau Vyriausybės posėdyje ketvirtadienį buvo nuspręsta miesto dar neizoliuoti, o tik praplėsti priemones – pirmiausia atlikti tyrimus visiems medikams. Premjeras penktadienį dar kartą patikino, kad kol kas nėra poreikio Ukmergę izoliuoti nuo visos Lietuvos.

„Šiandien židinys visa Lietuva, protrūkis kai kur didesnis, kai kur mažesnis. (...) reikia aiškintis, kaip pasklido tame regione. Priimtos yra išplėstos priemonės dėl Ukmergės, ir dėl masinio testavimo medikų ir kitos. (..) Dar ne ta situacija, kad jau reikėtų izoliuoti“, – interviu sakė S.Skvernelis. Primename, kad S.Skverneliui praėjusią savaitę taip pat buvo atliktas koronaviruso testas

Visą pokalbį su premjeru galite žiūrėti žemiau vaizdo įraše:

Masinis testavimas neapsaugo nuo viruso plitimo šalies viduje, jeigu nesilaikoma saviizoliacijos ir karantino, problemą išryškino S.Skvernelis. Ne testavimo apimtys, o rėžimo nesilaikymas, pasak premjero, labiau prisidėjo prie viruso plitimo, kadangi absoliuti dauguma atvejų – įvežtiniai.

Ne kartą keltas klausimas, kodėl medikams nebuvo atliekami testai, kodėl testavimą apsunkino priemonių trūkumas, nors iki viruso išplitimo buvo skelbiama, kad rezervuose pakanka tiek apsaugos, tiek testavimo priemonių.

„Testavimo apimtys didės, priklausomai nuo to ko, kiek mūsų žmonių pirmose fronto linijose yra. Mes perėjome prie naujo dar modelio, kada visi įvažiuojantys yra testuojami, medikai, tarnautojai bus savivaldybių, tame tarpe – ir tie, kurie dirba sveikatos centruose, policininkai ir kiti bus masiškai testuojami pagal tam tikrą periodiškumą, kurį pasakys gydytojai, specialistai“, – sakė premjeras.

Esmė ne testų kiekyje, nes jis kažkada baigiasi, nes vėliau (pasikeitus situacijai, – red. past.), sunkiai galėjom įsivaizduoti, kas bus toliau. Pamatėm laukinių vakarų konkurenciją tarp valstybių dėl poreikio (priemonių,- red.past.), sutriko tiekimo grandinė. (..) Dabar kaupiamas rezervas keliems mėnesiams į priekį.

(..) Tas pats su apsaugos priemonėmis, rezervas nesibaigęs, nesibaigs niekada, nes bus kaupiamas ir toliau, pinigai irgi seniai pervesti. O su testavimo kiekiais – bus išspręsta problema, kaip sakė ir ministras A.Veryga bus algoritmas pakeistas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Paklaustas, ar sveikatos apsaugos sistema pajėgi atlaikyti šį pandemijos išplitimo smūgį, kuomet situacija su medikais kasdien blogėja, premjeras pabrėžė, kad viruso suvaldymas labai priklauso nuo kiekvieno žmogaus atsakingumo ir požiūrio į sveikatą bei kitus žmones.

S.Skvernelis atkirto R. Šimašiui: „Nei meras, nei aš nesame gydytojai“

Premjeras, komenduodamas ketvirtadienį išsakytą Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus pasisakymą, esą iš grįžtančių tautiečių paimti mėginiai tyrimams gali sugesti, nes yra vėluojami ištirti tris dienas, atkirto, kad nei jis pats, nei R.Šimašius nėra gydytojai ir spręsti tokius dalykus reikia ne jiems.

S.Skvernelis pabrėžė, kad net ir neigiamas testo rezultatas nereiškia, jog esame sveiki, o esminė mūsų išlikimo sąlyga – buvimas izoliacijoje nuo kitų.

„Nei meras, nei aš nesame gydytojai ir nežinome, per kiek laiko paimtas mėginys yra nebetinkamas testavimui. Kiek žinau, tai yra penkios paros, bet ne tame esmė.

Norisi, kad visi mėginiai būtų ištiriami kuo greičiau, kad nebūtų jokio laukimo, bet, net ir paėmus mėginį ir ištyrus bei gavus neigiamą atsakymą, tai nepakeičia mūsų elgsenos, nes vis tiek turėsime 14 dienų išbūti saviizoliacijoje. Tai yra esminė sąlyga mūsų išlikimui“, – pareiškė S.Skvernelis.

Lietuva jau galės ir skolinti

Premjeras skaičiavo, kad 300 tūkst. reagentų ir testų, kurie ketvirtadienį pasiekė Lietuvą, turėtų užtekti keliems mėnesiams. Jų esą turėsime tiek, kad galėsime skolinti net ir kitiems.

„Yra netgi variantas, kad, jeigu kažkuri valstybė atsidurs panašioje situacijoje, kaip ir mums buvo su trūkumu, galėsime netgi laikinai ir jiems paskolinti. Juo labiau, kad turime ir Lietuvoje veikiančių įmonių, kurios pradės gaminti ir teikti reagentus“, – tikino S.Skvernelis.

„Šiandien turime būti kumščiu. Tai yra galimybė tautai, visuomenei – būkime kumščiu ir įveikime šitą iššūkį. Po to galėsime ginčytis, ką kas padarė, ko nėpadarė. Šiandien turime šitą iššūkį – išgyvenkime ir įveikime šitą problemą“, – ragino S.Skvernelis.

Lietuvoje pratęstas karantinas

Karantinas visos valstybės mastu Vyriausybės sprendimu buvo įvestas nuo kovo 16 d. Pagal pirminį sprendimą karantinas turėjo tęstis iki kovo 30 d. Dėl šalyje įvesto karantino paskelbti ir atitinkami ribojimai, apimantys patekimo į šalį ir iš šalies galimybes, masinius žmonių susibūrimus, restoranų, kavinių, kai kurių parduotuvių, švietimo, laisvalaikio, grožio, kultūros, sporto ir kitų įstaigų darbą.

Kovo 24 d. įsigaliojo ir dar keturi nauji nurodymai, kurie liečia priverstinį iš užsienio grįžtančių tautiečių izoliavimą, apsipirkinėjimą parduotuvėse, dėvimas apsaugos priemones viešose vietose ir kiti. Vyriausybė trečiadienį pritarė ir siūlymui griežtinti bausmes karantino taisyklių pažeidėjams. Valdžios atstovai sako, kad griežtesnės sankcijos atgrasys nuo pažeidimų.

Jei Seimas priims įstatymą, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų, o teisę surašyti nusižengimų protokolus įgis policija. Dabar baudos fiziniams asmenims siekia iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų, o jas gali skirti visuomenės sveikatos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.