Koronaviruso pavojus neaplenkė nuteistųjų Lietuvoje: papasakojo, kas vyksta pataisos namuose

„Marijampolės pataisos namuose yra sergančių kalinių, jų ten niekas negydo, kratas pareigūnai atlieka be apsauginių kaukių“, – tokią informaciją apie situaciją pataisos namuose perdavė į redakciją paskambinęs skaitytojas.

Pranešta apie galimą koronaviruso prevencijos nebuvimą Marijampolės pataisos namuose.<br>Lrytas.lt montažas.
Pranešta apie galimą koronaviruso prevencijos nebuvimą Marijampolės pataisos namuose.<br>Lrytas.lt montažas.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 3:00 PM, atnaujinta Mar 29, 2020, 3:25 PM

Marijampolės pataisos namų vadovas Regimantas Kavaliauskas portalą lrytas.lt patikino, kad karantino laikotarpiu pataisos namuose įgyvendinamos visos reikiamos kompleksinės prevencinės priemonės, o galimai sergančių koronavirusu šiuo metu nėra.

Nesisaugo koronaviruso?

Anonimu išlikti norėjęs skaitytojas pasakojo, kad sergantys kaliniai pataisos namuose negauna jokių vaistų. Maža to, pasak į redakciją skambinusio vyriškio, kalbama, kad vienas Marijampolės pataisos namų darbuotojas darbo vietoje nualpo.

„Neaišku, kas kuo serga, vaistų sergantys negauna. Nieko netiria. Jokių kaukių ar kitų apsaugos priemonių nėra. Kratas daro be kaukių.

Gali būti, kad darbo vietoje nugriuvo, nualpo vienas žmogus. Niekas nieko niekam nesako ir nesisaugo“, – taip situaciją Marijampolės pataisos namuose apibrėžė vyras.

Anot jo, įstaigoje nesilaikoma jokių koronaviruso plitimo prevencijos priemonių.

Serga tik peršalimo ligomis

Pasak Marijampolės pataisos namų direktoriaus R.Kavaliausko, kiekvieną dieną vykdoma visų įstaigose esančių asmenų stebėsena. O Marijampolės pataisos namuose, kaip ir kitose pataisos įstaigose, yra peršalimo ligomis sergančių (ne daugiau nei ankstesniais metais šiuo metų laikotarpiu) ir pagal simptomatiką gydomų nuteistųjų.

Jų sveikatos priežiūra, įstaigos vadovo teigimu, užtikrinama, atliekami būtini tyrimai.

„Prevenciškai, vykdant galimos infekcijos plitimo užkardymą, taikoma profilaktinių priemonių visuma. Nuteistųjų gyvenamosiose zonose vykdoma dezinfekcija, jie aprūpinami higienos priemonėmis ir yra supažindinti, kokių prevencinių priemonių turi laikytis, papildoma informacija yra skelbiama būriuose.

Marijampolės pataisos namuose darbuotojams išduodamos kaukės, vienkartinės pirštinės, dezinfekcinės priemonės. Matuojama visų, įeinančių į įstaigą, temperatūra, nuolat naudojamos dezinfekcinės priemonės.

Iš darbuotojų reikalaujama, kad kratų ar patikrinimų metu ir pan., kontaktuodami su nuteistaisiais, jie dėvėtų kaukes ir pirštines“, – taip apie situaciją įstaigoje kalbėjo R.Kavaliauskas.

Darbuotojas nenualpo

Marijampolės pataisos namų direktorius pabrėžė, kad nei nuteistųjų, nei darbuotojų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, įstaigose nenustatyta.

„Informacija apie įstaigoje neva nualpusį darbuotoją – netiesa. Darbuotojai, pajutę sveikatos pokyčius, turi nedarbingumo pažymėjimus, į darbą neina“, – teigė jis.

Kai kurie nuteistieji izoliuoti 14 dienų

Kaip portalą lrytas.lt informavo Kalėjimų departamento patarėja ryšiams su visuomene Simona Banėnienė, visose Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose laikomasi visų reikiamų apsaugos reikalavimų. O kai kuriems nuteistiesiems taikoma ir 14 dienų izoliacija.

Jos teigimu, pataisos įstaigose karantinas paskelbtas nuo 2020 m. vasario 28 d. iki ekstremalios situacijos Lietuvos Respublikoje atšaukimo.

Todėl Lietuvos pataisos įstaigose draudžiamas asmenų lankymasis (išskyrus susitikimus su gynėjais); nevyksta masiniai renginiai; maksimaliai apribotas nuteistųjų, kurie gyvena įstaigos viduje ir turi teisę išvykti be palydos ir be sargybos, judėjimas už įstaigos ribų; sustabdytos asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, trumpalaikės išvykos į namus; nevyksta ilgalaikiai ir trumpalaikiai pasimatymai.

„Nuteistieji, per pastarąsias savaites konvojuoti iš užsienio valstybių ir kurie bus perduoti į Lietuvą valstybės lygio ekstremalios situacijos metu, laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai 14 dienų. Nuteistieji ir suimtieji, naujai atvykę į įstaigas, valstybės lygio ekstremalios situacijos metu laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai 14 dienų.

Be neatidėliotinos būtinybės, neorganizuojamas nuteistųjų ir suimtųjų perkėlimas iš vienos įstaigos į kitą. Atidėtas nuteistųjų, kuriems paskirtas areštas ir kurie patys atvyko į pataisos įstaigą atlikti arešto bausmės arba iš anksto susisiekė su administracija dėl bausmės atlikimo, bausmės atlikimas trims mėnesiams.

Apribotos vykdomos resocializacijos programos, išskyrus tęstinumo reikalaujančias programas. Darbuotojai ir laisvės atėmimo vietose laikomi asmenys informuoti apie privalomas priemones, skirtas užkirsti kelią viruso plitimui (būtinybę laikytis asmens higienos, dezinfekuoti dažniausiai naudojamus paviršius, vėdinti patalpas, stebėti savo savijautą, apie jos pablogėjimą nedelsiant pranešti įstaigos darbuotojams arba tiesioginiam vadovui).

Laisvės atėmimo vietų įstaigoms nurodyta tarnybinėse patalpose, darbuotojams visą parą prieinamose saugiose vietose paruošti apsaugos priemones. Dalies darbuotojų, kurie nevykdo tiesioginio darbo su nuteistaisiais, darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas įstaigos uždavinių ir funkcijų vykdymas.

Atšaukti visi kvalifikacijos tobulinimo, sporto, kultūriniai renginiai, susitikimai, pasitarimai ar kiti susibūrimai įstaigų viduje, jei tai nesusiję su neatidėliotinu įstaigos uždavinių atlikimu ar nėra skiri viruso (COVID-19) rizikai ir pasekmėms suvaldyti.

Kalėjimų departamento Ekstremalių situacijų operacijų centras nuolat renka įstaigų teikiamą informaciją apie prevencines priemones ir esamą situaciją, susijusią su viruso (COVID-19) prevencija, analizuoja galimas grėsmes, rengia teisės aktus ir koordinuoja reagavimo veiksmus“, – informaciją pateikė Kalėjimų departamento atstovė.

Esant poreikiui, atidarytų ir Lukiškių kalėjimą

Ketvirtadienį Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius spaudos konferencijos metu norodė, kad, atsiradus dideliems viruso protrūkiams pataisos namuose, Vilniuje vėl būtų atidarytas Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas.

„Esant didžiuliam protrūkiui esame nusimatę ir šią situaciją, galime vėl atidaryti Lukiškes“, – sakė ministras.

E.Jankevičiaus teigimu, pataisos įstaigose paskelbus karantiną nuteistųjų rutina stipriai pasikeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.