V. Pranckietis – apie vieningų sprendimų net krizės metu nepriimančius seimūnus: „Čia nėra ką kaltinti“

Seimo nariai praėjusią savaitę nesugebėjo susitarti dėl priedų mokėjimo medikams ir kitiems medicinos įstaigų darbuotojams, kurie susiduria su koronaviruso grėsme.

Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-04-07 22:20

Tai iššaukė kritiką tiek iš prezidento Gitano Nausėdos, tiek pačios visuomenės.

Šiandien į posėdį susirinkę parlamentarai savo klaidą ištaisė ir vienbalsiai nusprendė priimti įstatymą, numatantį priedus medikams ir kitiems medicinos įstaigų darbuotojams, tame tarpe ir rezidentams. Kodėl net ir tokiu krizės metu Seimo nariai nesugeba vieningai priimti sprendimų?

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Mindaugas Vasiliauskas kalbėjosi su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

– Pirmininke, kaip įvertintumėte chaosą, kuris prasidėjo praėjusią savaitę ir, panašu, tik šiandien buvo išspręstas, ir prezidento kritiką, kai jis apie parlamentarų darbą išsireiškė, kad tai buvo politikavimas pačia blogiausia to žodžio prasme. Koks jūsų požiūris į šią situaciją?

– Manau, kad ta situacija išėjo geriausiu variantu, kadangi dabartinis sprendimas yra daug pažengęs į priekį, lyginant su tuo, kuris buvo praėjusią savaitę svarstomas.

Buvo susitarta dėl tų sprendimų, kurie yra nepakeliami arba nepakeltini mūsų biudžetui. Tai tam, kad „nesusprogdintume“ biudžeto, reikėjo susitarti dėl tų galimybių, kokios yra.

Šiandien tas sprendimas priimtas ir labai džiaugiuosi, kad tarptautinę sveikatos dieną mes galime pasakyti, kad šis įstatymas priimtas ir problemos lyg artimiausiu metu nesimato.

– Kodėl iš karto nepavyksta parengti kokybiško, išdiskutuoto, visko aprėpiančio įstatymo projekto? Ir šiandien matėme, kad Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė teigė, kad rezidentams nebus mokami papildomi priedai, po kelių minučių jau premjeras sako, kad šis įstatymas leis tą daryti. Ar kokybės, ar kompetencijos, ar laiko trūksta?

– Turbūt visi nesitikėjome tos krizės, susijusios su COVID-19. Ir dabar, kai reikia viską labai staigiai parengti, natūralu, kad ne viskas iš karto visiems vienodai gerai atrodo ir prireikė papildomos savaitės, kad dabar būtų priimtas šis sprendimas.

Čia nėra ką kaltinti, kas buvo anksčiau, reikia džiaugtis tuo, kas įvyko šiandien.

– Ar pritariate prezidento pozicijai, kad praėjusią savaitę sprendimas buvo visiškas Seimo fiasko? Ar prezidentas šiek tiek pasikarščiavo?

– Karščiavimasis dabar yra būdingas šiam periodui, turbūt reikėtų palikti Seimui save labiau įvertinti arba leisti atlikti darbą, nes negali būti vieningos nuomonės ar liepta kam nors, pasakyta, kad turite padaryti tik taip.

Manau, kad tie vertinimai yra įvairiai vertinami, iš Seimo pusės vertinimai irgi yra labai įvairūs į kitą aplinką.

– Ar įmanoma pasiekti darbo ir vienybės ypatingos situacijomis, kaip yra dabar, lygį, kuomet visos diskusijos, ginčai ir nesutarimai pasiliktų komitetuose? Tai, ką visuomenė mato Seimo plenarinių posėdžių salėje, dažnai pykdo ir kiršina pačią visuomenę. Galų gale, medikų bendruomenę įžeidė praėjusios savaitės kalbos ir veiksmai.

– Neatsakingi pareiškimai kartais įžeidžia, bet turbūt negalėtume sakyti, kad visos diskusijos turėtų pasibaigti komitetuose, nors komitetai dabar taip pat yra transliuojami ir visuomenė gali juos laisvai matyti.

Ar tie ginčai vyktų ten, ar vyksta čia, plenarinių posėdžių salėje, nėra turbūt vienas kitam prieštaraujantys dalykai. Ir turbūt gerai, kad vyksta ginčai, nes ginčai ir yra reikalingi tam, kad turėtume pačių geriausių, optimaliausių sprendimų Lietuvos žmonėms.

– Kaip įvertintumėte kito valstiečio Dainiaus Gaižausko elgesį? Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad jis buvo patikrintas dėl koronaviruso, tačiau testo atlikimo aplinkybės kelia tam tikrų klausimų. Vėliau D.Gaižauskas nesilaikė saviizoliacijos, pareiškė, kad jam tą asmeniškai telefono skambučiu leido pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

– Manau, kad taisyklės visiems Lietuvos žmonėms yra tos pačios. Ir turėtume visi vienodai taisyklių būti prižiūrimi ir elgtis pagal tas taisykles.

– Galime prisiminti, kad taisyklių nesilaikė ir D.Gaižausko bei dar kelių Seimo narių padėjėja, kuri užsikrėtė koronavirusu, tačiau visuomenės sveikatos centro specialistams net atsisakė pateikti asmenų sąrašą, su kuriais kontaktavo. Atrodo, gėdinga situacija. Pirmininke, kodėl taip yra?

– Aš šiandien kreipiausi į Seimą ir vienas iš sakinių buvo toks: gerbiami Seimo nariai, būkite malonūs ir kuo anksčiau informuokite, kai sužinote informaciją, kad būtų įmanoma atrinkti kontaktus, stebėti tuos žmones, kad jaustų didesnę pareigą.

Mes esame susidūrę su problema, kurios nepažįstame ir dar tik susipažįstame su ja. Ir mes ją per daug dar lengvai vertiname.

Manau, kad gyvenimas mus išmokys ir parodys, kokia tai sudėtinga problema ir kaip atsakingai turime elgtis, kalbėdami apie ją, stebėdami ją ar matydami jos požymius.

Todėl kviečiau ir Seimo narius, tas pats liečia visus žmones, kad visi žmonės, turėdami kažkokios informacijos, suprasdami, kad ta liga palietė vieną ar kitą žmogų, suteikti informaciją visuomenės sveikatos specialistams ir kad nebūtų užgniaužta informacija.

O priešingai, būtų informuojama, kad būtų galima įvertinti ir kovoti su ta problema.

– Tačiau tiek Seimo kai kurių narių elgesys, tiek jų padėjėjų, kelia dvejonių visuomenėje. Jūs kadaise sulaukėte šiokio tokio juoko iš visuomenės, kad nesate skaitęs George Orwell knygos „Gyvulių ūkis“, tikiuosi perskaitėte. Ar neprimena jums tam tikrų seimūnų ir jų padėjėjų elgesys situacijų, aprašytų toje knygoje?

– Ten apie ligas nerašė nieko, ten tik persistengti labai vienas arklys norėjo dirbdamas. Manau, kad persistengusiems arkliams reikėtų irgi pailsėti.

O dėl to, kad Seimo nariai yra atspindys visuomenės, turbūt mes neabejojam. Kaip elgiamasi visuomenėje, taip elgiamasi ir Seime.

Prašau visų ir Seimo narių, ir visų žmonių elgtis atsakingai šioje problemos akivaizdoje. Nenukrypkime niekur, tai neatpažinta problema, dar tik susipažįstama.

– Šiandien Seimas nusprendė nepritarti prezidento siūlymui atleisti iš pareigų kadenciją baigiantį valstybės kontrolierių Arūną Dulkį. Ar tai nėra išlauktas valdančiųjų metas, kuomet galima atkeršyti prezidentui? Kad ir už tai, kad jis neskyrė Luko Savicko į ekonomikos ir inovacijų ministrus?

– Nematyčiau čia jokio keršto, tai buvo tiesiog po kai kurių žmonių pareiškimo atgarsis į tai. Mes jau esame matę tokį žaidimą, jis yra nereikalingas.

Atleidimas yra pasibaigus kadencijai, o šiaip esame taręsi ir reikėtų pataisyti kai kuriuos įstatymus, kad jeigu pasibaigia kadencija, kad kažkokio papildomo atleidimo net neturėtų būti.

Jeigu žmogus yra įdarbintas terminuotai, tame tarpe kaip ir Seimo narys, jo kadencija pasibaigia pasibaigus kadencijai. Niekas jo neatleidinėja iš naujo ir nerenka iš naujo.

Lygiai taip pat ir su valstybės tarnautojais turėtų būti daromos pataisos įstatymų, esame jau apie tai diskutavę, kad pasibaigus kadencijai tokio atleidimo, formalizavimo atleidimo neturėtų būti.

O šiuo metu, taip jau yra buvę, kad Aukščiausiojo teismo pirmininkas yra metus laiko ilgiau dirbęs vien dėl to, kad Seimas nesutiko jo atleisti. Tai yra neatitikimas, kuris, manau, ateityje bus išgyvendintas pataisant teisėkūrą.

– Jūs pats teiksite šias pataisas?

– Aš nenoriu niekada čiupti vėliavos ir bėgti priekyje. Aš noriu, kad tai būtų bendras sprendimas, logiškas ir visus siūlymus, kuriuos iki šiol teikiau, visada ieškodavau sąjungininkų, prašydavau frakcijų vadovų pasirašymo, kad tai būtų labiau bendras teikiamas sprendimas.

Tada jis yra priimtinesnis ir daug lengviau praeina sunkiuosius kelius.

– Ar tokiose krizinėse situacijose Seimo nariai gali dirbti vieningai, pasiekti vienybę ir priimti valstybei reikalingus ir svarbius sprendimus be didesnių ginčų, nukėlinėjimų ar politinių žaidimų?

– Niekur nepasislėpsime, rinkimai artėja. Rinkimų atspindys Seimo darbe visada būdavo, yra ir šį kartą.

Turbūt neapsieisime ir be tų diskusijų, kartais atrodytų ne visiškai netuščiažodžiavimo.

Manau, kad mes turėsime normalų Seimą, normaliai dirbantį, normaliai besiginčijantį ir pasitinkantį šventes, kaip ir visa Lietuva.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 19 val. 30 min. ir 23 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.