Užvirė diskusijos dėl posėdžių organizavimo: opozicija klausė, pagal kieno dūdelę šoka Seimas

Diskusijos iš Seimo seniūnų sueigos, kur antradienį buvo pritarta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio siūlymui dviejų dienų darbotvarkę sujungti ir posėdžiauti tik antradienį, persikėlė į plenarinių posėdžių salę.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Benas Brunalas, ELTA

Apr 21, 2020, 11:36 AM, atnaujinta Apr 21, 2020, 11:38 AM

Liberalas Eugenijus Gentvilas pratęsė opozicijos lyderių raginimus Seimo posėdžius organizuoti ne vieną, bet, kaip ir yra numatyta, – dvi dienas per savaitę. Liberalo teigimu, seniūnų sueigos sprendimas šiuo atveju tėra rekomendacinio pobūdžio, tad parlamentas balsavimu turėtų nuspręsti dėl posėdžių organizavimo tvarkos pakeitimų.

„Jei kurie nors darbotvarkės punktai priimami balsų dauguma, prieštaraujant daugiau nei trečdaliui seniūnų sueigos narių, Seimui jie pateikiami kaip rekomendacijos. Kadangi prieštaravo daugiau kaip trečdalis seniūnų sueigos narių – tai šis sprendimas dar nėra įsigaliojęs. Prašau teikti šią seniūnų sueigos rekomendaciją Seime balsuoti, ar pakeisti valdybos priimtus sprendimus“, – Seimo posėdžių salėje kalbėjo E. Gentvilas.

Jo teigimu, seniūnų sueigoje pritarimo sulaukęs R. Karbauskio siūlymas iš opozicijos atima dalyvavimo politikoje galimybę.

„Ketvirtadienį turėjo būti Vyriausybės valanda ir liberalų opozicinė darbotvarkė. Rengiant Seimo posėdžius tik antradieniais yra atimama iš opozicijos galimybė ketvirtadieniais teikti opozicines darbotvarkes ir rengti Vyriausybės valandą“, – tęsė E. Gentvilas.

Tačiau surengus parlamente balsavimą, opozicijos raginimai nebuvo išgirsti. Dauguma Seimo narių pritarė sprendimui į posėdžius rinktis tik kartą per savaitę.

Kritika V. Pranckiečiui: teiravosi, pagal kieno dūdelę šoka Seimas

Iškart po balsavimo į Seimo pirmininką kreipėsi liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Praėjusią savaitę po valdybos sprendimo jūs informavote mane, kaip frakcijos seniūnę, kad šios savaitės ketvirtadienį bus rengiama Liberalų sąjūdžio darbotvarkė. Ši darbotvarkė buvo ir oficialiame Seimo puslapyje dar šį rytą. Mano klausimas: pagal kieno dūdelę ir kodėl šoka šis Seimas“, – apeliavo į priimtus sprendimus liberalė.

V. Pranckietis jai atsakydamas pabrėžė, kad opozicijos klausimai iš ketvirtadienio yra perkelti į antradienio posėdžių darbotvarkę, tuo tarpu, kodėl buvo nuspręsta valdyboje priimtą sprendimą keisti, reikėtų klausti „dirigento“.

„O dėl dūdelių, aš norėčiau klausti atsakymo dirigento“, – galvoje, ko gero, turėdamas „valstiečių“ lyderį R. Karbauskį, sakė V. Pranckietis.

Prakalbo apie neeilinį posėdį

Gabrielius Landsbergis kartojo dar seniūnų sueigoje išsakytus savo teiginius, kad yra absurdiška nesirinkti į posėdžius, kaip numatyta, du kartus per savaitę. Kartu jis pažymėjo, kad inicijuos neeilinį posėdį, kuriame ir bus pristatyta opozicinė darbotvarkė bei Vyriausybės valanda.

„Noriu priminti, kad ketvirtadienio darbotvarkės panaikinimas panaikina ne tik opozicinę darbotvarkę, bet panaikina labai svarbų institutą – Vyriausybės valandą. Todėl mes prašome išimti iš šios dienos darbotvarkės visus bent jau mūsų frakcijos registruotus projektus ir informuojame kolegas, kad ketvirtadienį bus rengiamas neeilinis posėdis, kurio metu bus pristatoma opozicinė darbotvarkė bei Vyriausybės valanda“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Savo ruožtu liberalų lyderė taip pat paprašė išimti visus jos frakcijos registruotus projektus iš antradienį numatyto posėdžio.

Reaguodamas į opozicijos prašymus, Seimo pirmininkas surengė balsavimą dėl to, ar gali būti opozicijos projektai išbraukti iš antradienio darbotvarkės. Tačiau tai sukėlė dar didesnį opozicijos susierzinimą.

„Dėl ko jūs balsuojate, dėl ko jūs teikiate balsavimą? Autoriai neteikia šių projektų, tas balsavimas, kurį jūs pateikėte, yra nelogiškas ir nereikalingas“, – teigė G. Landsbergis.

„Patys sau pasidarėme juokingi“, – tęsė konservatorė ir buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji kreipėsi į V. Pranckietį, pabrėždama, kad šis padarė didelę klaidą.

„Gerbiamas pirmininke, jūs padarėte didžiausią klaidą. Jei frakcijos vardu seniūnas (G. Landsbergis – ELTA) pasako ir prašo išimti iš šiandien dienos darbotvarkės klausimus – lygiai tą patį pasako Čmilytė. Tai ką jūs duodate balsuoti, kai autoriai atsisako pateikti šiuos klausimus. Šis balsavimas yra absoliučiai negaliojantis“, – reaguodama į įvykusį balsavimą dėl konservatorių klausimų išbraukimo iš darbotvarkės kalbėjo I. Degutienė.

ELTA primena, kad Seimas, šią savaitę planavęs į plenarinius posėdžius rinktis antradienį ir ketvirtadienį, pakeitė šį planą. Seimo seniūnų sueiga antradienį pritarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno R. Karbauskio siūlymui dviejų dienų darbotvarkę sujungti ir posėdžiauti tik antradienį.

Už tai balsavo 11 posėdžio dalyvių, už tai, kad Seimas į plenarinius posėdžius rinktųsi antradienį ir ketvirtadienį, buvo 9 frakcijų atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.