Metusi kaltinimą Vyriausybei dėl Konstitucijos pažeidimo, opozicija klausė valdančiųjų – Seimo nebereikia?

Ketvirtadienį Seime opozicijos iniciatyva surengtas neeilinis posėdis sulaukė valdančiųjų boikoto – šie Seime nepasirodė. Ambicijų karas Seime: ar sulauksime darnaus darbo krizės akivaizdoje?

 Metusi kaltinimą Vyriausybei dėl Konstitucijos pažeidimo, opozicija klausė valdančiųjų – Seimo nebereikia?<br> Lrytas.lt montažas
 Metusi kaltinimą Vyriausybei dėl Konstitucijos pažeidimo, opozicija klausė valdančiųjų – Seimo nebereikia?<br> Lrytas.lt montažas
Gediminas Kirkilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos Respublikos Vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos Respublikos Vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.
Pustuštis Seimas.
Pustuštis Seimas.<br>P.Lileikio nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>P.Lileikio nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Pustuštis Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Apr 23, 2020, 8:15 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Rimvydas Paleckis kalbėjosi su Socialdemokratų darbo partijos pirmininku Gediminu Kirkilu bei Socialdemokratų frakcijos seniūne Rasa Budbergyte.

– Ponia Budbergyte, girdime daug pareiškimų, šiandien Seimas pustuštis, dirba tik opozicija. Kodėl šiandien deklaruojantys vieningumą politikai dirba atskirai?

R.Budbergytė: Pagrindinė priežastis man labai aiški. Tai yra principai. Jie gali būti kiekvieno kitokie, bet valdančioji dauguma šiuo metu demonstruoja principą, kad jie gali nebūti kartu šiandien Seimo plenarinių posėdžių salėje. Tikrai principas svarbiau negu kad Lietuva, Lietuvos žmonės ir tai, ką patiria šiandien Lietuvos žmonėms.

– Pone Kirkilai, kodėl jūs šiuo metu ne Seimo salėje?

G.Kirkilas: Aš manau, kad nereikėjo šito posėdžio. Prieš kelias savaites mes esame nusprendę, kad posėdžiausime vieną kartą į savaitę. Taip nusprendė Seimo valdyba pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas. Tą ir daro.

Aš dar pagalvočiau dėl šios dienos Seimo posėdžio, bet kuomet antradienį opozicija klausimus išėmė tik tam, kad daryti šiandien atskirą posėdį, tai aš manau, kad tai tik politikavimas. Bet aš įdėmiai stebėjau ekspertų pasisakymus, Pramonininkų konfederacijos, kitų. Manau, kad vienintelė šio posėdžio naudingoji dalis.

– Ponia Budbergyte, ar jus įtikino G.Kirkilo paaiškinimas?

R.Budbergytė: Ne, manęs neįtikino. Kai buvo balsuota už Seimo Statuto pataisas, kurios leistų apskritai Seimui dirbti dar pradžioje karantino, buvo nepritarta pataisoms, kad Seimas gali dirbti nuotoliniu būdu.

Taigi kai šiandien turime antrą bangą, kai yra atlaisvinami suvaržymai karantino, nuo balandžio 27 d. jau pradeda dirbti ir grožio procedūros, ir lauko kavinės, tai labai keista, kai prisimena mano kolega valdybos kažkokį nutarimą, kuris man iškritęs iš atminties, kuris sakytų, kad mes nusprendėme ir laikomės šventai darbo vieną kartą per savaitę.

Yra tokia galimybė pagal Seimo Statutą šaukti neeilinius posėdžius ir mes matome, kad šiandien neturime Seime patvirtinto priemonių plano, kuris pasakytų, kad mes efektyviai kovojame su ekonomikos nuosmukiu, kaip mes planuojame skatinti ekonomiką ir kaip padėti žmonėms, kai netenkama pajamų.

Toks planas nepatvirtintas ir aš čia regiu, kad mano kolega Gediminas politikuoja taip pat, sakydamas, kad čia vieną kartą per savaitę užtenka darbo. Jokiu būdu. Faktai rodo, ekspertų diskusija, kad paramos iš valstybės pusės nėra nei greitai, nei laiku, nei visuotinai.

– Pone Kirkilai, šiandien formaliai vyksta Seimo posėdis, jūs jame nebūdamas nepažeidžiate nieko?

G.Kirkilas: Aš manau, kad turiu teisę stebėti nuotoliniu būdu, tą ir darau.

– O tai, ką R.Budbergytė minėjo dėl ekonomikos atgaivinimo, priemonių, pagalbos verslui, atsigaunantiems verslams, kurie mažiausiai mėnesį buvo visiškai sustoję. Jūsų dalyvavimas nebūtų buvęs prasmingas, išgirstant jūsų pasiūlymus, idėjas?

G.Kirkilas: Toks priemonių planas Vyriausybės jau yra patvirtintas. Jeigu nori opozicija papildomai diskutuoti, tą galima daryti per tuos posėdžius, kuriuos mes rengiame. Šios dienos posėdis šito klausimo nei paspartins, nei pagreitins, nei pagerins.

– Kaip komentuotumėte Viktoro Pranckiečio viešai šiandien pasakytą teiginį, kad Ramūnas Karbauskis nurodė neiti į šitą posėdį ir bent jau valstiečiai, suprantu, ir jūsų partija, drausmingai to laikosi?

G.Kirkilas: Man niekas nenurodyta. Jeigu šiandien posėdis turėtų prasmę, aš tikrai jame dalyvaučiau. Po pietų bus pateikta visa eilė populistinių pasiūlymų, kurių dauguma įvairūs pridėtinės vertės mokesčio sumažinimai ir tai bus tik pateikimas, Vyriausybė ir taip turės duoti išvadas.

Tą dalį darbotvarkės, kuri šiandien teikiama, buvo galima apsvarstyti praėjusį antradienį arba ateinančių antradienių darbotvarkėse.

– Ponia Budbergyte, G.Kirkilas nemato prasmės dėl jūsų šiandien surengto posėdžio.

R.Budbergytė: Noriu priminti kolegai Gediminui apie tai, kad Lietuvos Respublika yra parlamentinė respublika. Ir kas dabar pastaruoju metu yra pastebima, tai iš valdančiųjų pusės visos pastangos eliminuoti Seimą kaip parlamentinės demokratijos atstovybę iš svarbiausių priimamų sprendimų lauko.

Kaip kolega Gediminas pabrėžė, Vyriausybė kovo 16 d. priėmė, patvirtino priemonių planą. Tuo tarpu šiandien premjeras, atsakydamas per Vyriausybės valandą nuotoliniu būdu į mūsų klausimus tikrai pripažino, kad Vyriausybės patvirtintas priemonių planas ir didžioji dauguma priemonių iki šiol neveikia.

Ir jau yra priimti sprendimai valdymo komitete, net ne Vyriausybėje, kad reikia perdizainuoti tas priemones, kad jos būtų labiau prieinamos žmonėms. Tai atsiprašau, Gediminai, tai kur mes esame, kokioje mes respublikoje gyvename? Valdymo komitetų, ekstremalių situacijų valdymo centrų ar mes esame parlamentinė respublika ir parlamentas turi labai aktyviai dalyvauti, priimant sprendimus ir tvirtinant pačius planus ir priemones.

G.Kirkilas: Aš šiandien jau paskelbiau komentarą apie tai. Parlamentas mūsų pagal Seimo posėdžių ir komitetų posėdžių statistiką mažai kuo atsilieka nuo įprastinės darbotvarkės. Pavyzdžiui, nuo kovo 10 d. iki šios dienos įvyko 10 posėdžių, plenarinių sesijų ir apie 100 įvairių komitetų posėdžių. Tai, ką sako Rasa, tikrai galima svarstyti komitetuose.

Kai kurie komitetai tą ir daro – Ekonomikos, Socialinės apsaugos ir kiti, beveik visi komitetai dirba nuotoliniu būdu. Tikrai per komitetus yra daug geriau ir daug efektyviau vykdyti parlamentinę kontrolę. Šios dienos posėdis yra tik dėl to rengiamas ir jūs patys tą pripažįstat: jūsų koalicinės opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis pasakė, kad ketvirtadienio posėdžio reikia tik tam, kad būtų Vyriausybės valanda.

Jūs šiandien Vyriausybės valandą turėjote. Bet manau, kad šitoje krizinėje situacijoje, kuomet reikia suvaldyti realiai krizę, reikia greitų sprendimų, kartais galbūt ir mažiau posėdžių priimti sprendimus, po to aptarti kažkokias klaidas ir Lietuvai kol kas tai pavyksta. Bet aš nežinau, kodėl opozicija prie šito darbo neprisijungia, mane tas stebina.

R.Budbergytė: Matyt Gediminas yra pamiršęs vieną dalyką, kuris yra svarbus. Lietuvoje nėra deleguojamosios įstatymdavystės. Tuo tarpu Vyriausybė nuo pirmos karantino dienos yra padariusi tam tikrų sprendimų, kuriuos po to reikėjo patvirtinti ir Seime. Ir paskutinis posėdis praeitą savaitę, kur buvo siūloma, kad Vyriausybei leisti įstatymą, kurį priimtų Seimas, pratęsti to įstatymo galiojimo terminą.

Tai akivaizdus mūsų Konstitucijos pažeidimas būtų. Gediminai, nežinau, jūs esate už tai, kad Seimui nebereikėtų, tik komitetuose mes paklaustume: Vyriausybe, laba diena, ką jūs ten veikiate ir ar gerai supratote mūsų ketinimus kaip įstatymo leidėjo? O pinigus jie irgi nuspręs, kiek gali išleisti, kiek gali paskolinti, ar tada mes Seimą sukviesime į plenarinį posėdį?

G.Kirkilas: Seimas kartą į savaitę posėdžiaus, visus klausimus tikrai galima išspręsti. O jūsų šiandien sušauktas posėdis šių klausimų tikrai neišspręs.

– Pone Kirkilai, tai kažkuria prasme primena 1992 m., kai Vytautas Landsbergis išvedė tuometinę Sąjūdžio daugumą ir tam tikra parlamentinė rezistencija buvo. Jums ši diena neprimena tų laikų?

G.Kirkilas: Šiek tiek primena. Aš sutinku, kad tai nėra gerai ir aš asmeniškai savo veikloje stengiuosi visą laiką sutarti. Bet dabar matau, kad to sutarimo, deja, opozicinė koalicija nesiekia. Ką padarysi. Tokioje situacijoje kaltos abi pusės.

R.Budbergytė: Aš irgi visada siekiu dialogo ir tikiu, kad ir Gediminas siekia dialogo. Bet Gediminas nėra valdančiosios daugumos vadovas.

– Bet vienas svarbių veikėjų, be G.Kirkilo nebūtų valdančios daugumos.

R.Budbergytė: Bet tikrai ne darantis didžiausią įtaką sprendimams. Be jo tikrai nebūtų daugumos, bet šiuo metu yra vienas stipriausias dirigentas, kuris diriguoja ir dažnai žmonės, kurie patys kritiškai nemąsto, per daug jo klauso.

G.Kirkilas: Opozicinėje koalicijoje taip pat yra dirigentas Gabrielius Landsbergis.

R.Budbergytė: Taip, bet jūs šiuo metu sėdite ir klausotės, o vyksta pateikimas labai svarbių pataisų, kurios yra reikalingos žmonėms. Buvo pritarta bendru sutarimu pataisoms dėl Užimtumo įstatymo pataisų, pridėtinės vertės mokesčio maitinimo paslaugoms. Tai yra tie klausimai, kur gaila, kad valdantieji nenori sudalyvauti.

Manau, kad čia tiesiog yra bereikalingos ambicijos pademonstruotos ir mums nereikėtų kalbėti apie tai, kas kam diriguoja, o kalbėti apie tai, kaip surasti sutarimą.

G.Kirkilas: Kodėl jūs šitas pataisas ir įstatymo projektus išėmėte antradienį iš darbotvarkės? Mes juos galėjom antradienį apsvarstyti.

R.Budbergytė: Todėl, kad svarstant antradieniais iki 21 val. vakaro yra didelė rizika, kad galima padaryti tam tikrų klaidų. Be to, ne aš juos išėmiau, todėl negalėčiau atsakyti į šitą klausimą. Mūsų frakcija neišėmė jokių projektų. Bet Gediminai, kalbam dabar apie dialogą.

Aš nemanau, kad šiuo metu, kai jau visi džiaugiasi, kad karantino suvaržymai gali būti mažesni, kad jums reikėtų demonstruoti tokią nepagarbą Lietuvos žmonėms.

G.Kirkilas: Aš nemanyčiau, kad mes demonstruojam nepagarbą Lietuvos žmonėms. Papildomi opozicijos inicijuoti ekstra posėdžiai nėra nepagarba. Ekstra posėdžiai paprastai reikalingi tam, kad svarstyti ypatingus klausimus. Jūsų pasiūlyta darbotvarkė nepakeis situacijos nei Vyriausybės vykdomam ekonomikos gaivinimo plane, nei kovojant su koronaviruso pandemija.

Tai tiesiog galimybė jums pasireikšti, aš suprantu opoziciją, nieko čia ypatingo nėra. Bet mes nusprendėm šitame jūsų renginyje nedalyvauti.

– Ponia Budbergyte, kokia jūsų sprendimų, priimamų Seime, kai nedalyvavo valdančioji dauguma, vertė? Ar jie galios, turės įstatymų galią, pasekmes mūsų visų gyvenimams?

R.Budbergytė: Viskas vyksta pagal Seimo Statutą. Bet koks įstatymo projektas turi praeiti tas stadijas, kurios yra numatytos. Bet viskas vyksta be ypatingos skubos, nes mes negalime pasiūlyti ypatingos skubos, kaip atkeliauja projektai iš Vyriausybės ypatinga skuba ir per dieną mes priimam įstatymo pataisą, kurią paskui Respublikos prezidentas yra priverstas vetuoti, nes nepasvarstėm, neišdiskutavom, neįsigilinom.

Reikėtų net ir karantinui esant tokių situacijų vengti, nes tas klaidas paskui kaštuoja taisyti. Ir kaštuoja taip pat tam tikrus ambicijų karus, nuo kurių galim mes visi nukentėti. Tai, kas šiuo metu vyksta Seimo plenarinių posėdžių salėje, traktuotina kaip normalus Seimo darbas pagal Seimo Statutą.

G.Kirkilas: Jie gali turėti galią tuo atveju, jeigu jie taps įstatymais. Šiandien pateikta visa eilė įstatymų, dalis yra populistiniai, ypatingai pridėtinės vertės mokesčio mažinimo. Tačiau jie turės poveikį tik tuo atveju, jei jie taps įstatymais, juos pasirašys prezidentas.

– Ponia Budbergyte, finansų ministras kalba, kad jau kovo mėnesį nesurinkta 100 mln. į biudžetą. Panašu, kad balandis bus dar prastesnis. Ar gali toliau valstybės aparatas dirbti taip pat, lyg nebūtų nesurenkamų pajamų? Ar nereikėtų valstybės aparatui pradėti mažinti savo išlaidas?

R.Budbergytė: Aš labai tikiuosi, kad mes pasimokėme iš praeitos krizės metu padarytų klaidų ir šiandien nepulsime visi populistiškai galvoti ir pradėti mažinti valdymo išlaidas. Šiandien krizė yra paklausos krizė. Šiandien labai svarbu užtikrinti vartojimą, todėl jokiu būdu nereikia mažinti jokių algų biudžetinio sektoriaus darbuotojams.

Nepadaryti taip, kaip padarė konservatoriai, kai nukirpo mums visiems algas, sumažino pensijas ir nukirptas algas socialdemokratų vyriausybė turėjo iki naujos kadencijos Seimo atstatinėti. Vyriausybės priemonės, kurios stringa ir nepasiekia parama dėl to verslo ar kitų žmonių, kurie neturi pajamų, tai yra dėl tos priežasties, kad yra sumenkę kvalifikaciniai gebėjimai pačios valstybės tarnybos.

Mes kai nukirpom algas, iki galo taip ir neatstatėme. Tikrai kategoriškai nesutinku su siūlymu, matymu, kad reikėtų šiuo metu ką nors mažinti. Šiuo metu reikia skolintis. Mano toks yra matymas ir aš galiu patikinti, kad tai reikėtų ir padaryti prieš ką nors kerpant.

G.Kirkilas: Šiuo atveju su Rasa sutinku ir jai pritariu. O tie visi populistai, kurie siūlo – pavyzdžiui, dabar matau, kad G.Landsbergio siūlymui Seimo teisininkai įžvelgė prieštaravimą Konstitucijai. Tik nesuprantu, kodėl būtinai G.Landsbergis nori priiminėti kažkokius kolektyvinius sprendimus dėl parlamento lėšų ir panašiai. Aš tikrai pritarčiau jų įstatymams, jeigu jie pirmieji parodytų pavyzdį, atsisakytų parlamentinių lėšų ar dalies atlyginimų – savanoriškai, čia nereikia jokių įstatymų.

Jeigu konservatoriai galvoja ir toliau tęsia savo 2008-2009 m. krizės suvaldymo planą, kaip jie įsivaizduoja, tegul jie parodo pavyzdį. Jie pavyzdžio nerodo, bet teikia tokias iniciatyvas tam, kad parlamentas jas atmestų. Tada jie sakys: mes norėjom susimažinti, bet parlamentas nenorėjo. Tegu jie susimažina.

– Jūs gal susimažinote?

G.Kirkilas: Aš apskritai per visas savo kadencijas parlamentinių lėšų, berods, su Ingrida Šimonyte, naudoju mažiausiai.

– Ponia Budbergyte, kitą savaitę bus vėl kažkas panašaus ar bus grįžtama prie vieno Seimo posėdžio per savaitę?

R.Budbergytė: Aš negaliu nieko pasakyti, bet jeigu reikės, mes rinksim parašus ir kviesim neeilinius posėdžius. Bet tikiuosi, sulauksim dialogo ir jokios parlamentinės rezistencijos neturėsime. Socialdemokratai tikrai nepalaikys jokios idėjos turėti kažkokią parlamentinę rezistenciją.

G.Kirkilas: Kitą savaitę Seimo valdyba spręs. Jeigu bus pasiūlytas atitinkamas skaičius įstatymas, kurie reikalingi pandemijai suvaldyti ar ekonominei krizei palengvinti, tikrai mes rinksimės tiek kartų, kiek reikės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.