D. Gaižauskas išsaugojo postą ir toliau vadovaus NSGK komitetui

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje po įvykusio balsavimo dėl nepasitikėjimo komiteto pirmininku Dainius Gaižauskas lieka vadovauti komitetui.

Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicija bandys iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo posto versti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovą Dainių Gaižauską.<br>Lrytas.lt koliažas
Opozicija bandys iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo posto versti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovą Dainių Gaižauską.<br>Lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas, Kęstutis Smirnovas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas, Kęstutis Smirnovas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Paulina Levickytė, ELTA

Apr 29, 2020, 7:34 AM, atnaujinta Apr 29, 2020, 11:31 AM

6 NSGK nariai balsavo „už“ pirmininko nušalinimą, 6, įskaitant NSGK pirmininką D. Gaižauską, – „prieš“. Kadangi pirmininko balsas buvo lemiamas, D. Gaižauskas liko vadovauti NSGK komitetui.

Posėdžio pradžioje konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad antradienį jis kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši išaiškintų, ar Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas D. Gaižauskas neturėtų nusišalinti nuo balsavimo dėl nepasitikėjimo NSGK pirmininku ir naujo pirmininko rinkimų.

„Dėl vedimo tvarkos klausimas labai paprastas, ar pirmininkas nusišalins nuo balsavimo, kad nebūtų pažeistas nešališkumo principas“, – klausė L. Kasčiūnas.

D. Gaižauskas teigė, kad kol nėra Etikos ir procedūrų komisijos išvados, jis nenusišalins nuo balsavimo.

„Jūs galite kreiptis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, bet išvados dar nėra, tai nenusišalinu“, – sakė jis.

„Valstiečių“ frakcijai priklausantis Arūnas Gumuliauskas pritarė D. Gaižauskui ir teigė, kad tokių dalykų Statute nenumatoma.

L. Kasčiūnas taip pat klausė, ar D. Gaižauskas nenusišalins ir nuo trečiadienio balsavimo pirmininkavimo. Anot „valstiečio“ Jono Jaručio, D. Gaižauskui nereikia nusišalinti nuo pirmininkavimo, nes pirmininką keičia jo pavaduotojai tik tuomet, kada komiteto pirmininko nebūna fiziškai darbe.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis stebėjosi D. Gaižausko sprendimu dalyvauti balsavime dėl nepasitikėjimo.

„Aš grįžtu prie to klausimo, kurį kėlė kolegos. Aš manau, kad jūs turėtumėte įvardinti, dėl ko jūs nenusišalinate. Šio posėdžio metu bus balsuojama, ar komitetas pasitiki jumis. Tai nebent jūs turite kokį sutrikimą asmenybinį, ar kažkokį kitokį. Mes galime numanyti, kaip jūs balsuosite. Kiekvienas asmuo, jeigu balsuoja, ar pasitiki savimi, matyt, jis savimi pasitiki. Tai reiškia, mes jūsų balsavimą jau žinome, de facto jis aiškus“, – teigė G. Landsbergis.

L. Kasčiūnas teigė, kad D. Gaižauskas galėjo pažeisti karantino ir saviizoliacijos tvarką, kai pasidaręs testą nesiėmė 14-os privalomų dienų saviizoliacijos. Anot jo, jis pažeidė nustatytą tvarką ir be viso to, NSGK pirmininkas, kreipdamasis į karštąją koronaviruso liniją 1808 dėl galimybės pasidaryti testą, manipuliavo pateikiama informacija.

„Testą galėjo darytis šeimos gydytojo sprendimu, manau, kad tai nepuošia NSGK komiteto“, – sakė L. Kasčiūnas.

Taip pat Seimo narys teigė, kad NSGK vadovaujant D. Gaižauskui, komitetas neatliko parlamentinės kontrolės koronaviruso krizėje. Anot jo, komitetas neįtraukė į darbotvarkę klausimų, susijusių su COVID-19 krize ir jos valdymu, korupcijos rizikos ir jos užkardymu, pasirengimu Nacionalinio saugumo strategijos peržiūrai bei kibernetinio saugumo užtikrinimu koronaviruso akivaizdoje.

„Pirmininke, mes negalime jumis pasitikėti. Neįsivaizduojame toliau produktyvaus rimto darbo NSGK komitete jums vadovaujant. Žinome, kad komitetas priklauso „valstiečių“ frakcijai. Komitete yra šios frakcijos narių dar bent 3, kurie tikrai galėtų perimti vadovavimą šitam komitetui“, – sakė L. Kasčiūnas.

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad opozicijos kaltinimai yra visiškas politikavimas prieš Seimo rinkimus.

„Mūsų moralistai labai mėgsta ginčytis ir tyčiotis. Nežinau, ar tai labai moralu ir ar tai pakelia mūsų diskusijų kultūrą. Manau, kad ne. Dabar apie politiką. Manau, kad čia politika, komiteto pirmininkas pirmininkauja komitetui ir jis yra valdančiosios daugumo narys. Tai tikėtis, kad opozicija įvertins pozityviai ar kaip nors kitaip, matyt, neverta“, – sakė jis.

Pats D. Gaižauskas neigė L. Kasčiūno teiginius, kad NSGK neatliko parlamentinės kontrolės koronaviruso krizės metu.

„Dėl darbo komitete. Taip, opozicija turi teisę oponuoti, bet melo skleisti tikrai negalima. Noriu informuoti, kad iš 15 visų komitetų (...) mes esame pirmaujantis komitetas, už mus tik vienas komitetas dirbo daugiau, tai – Socialinių reikalų komitetas. Antras – NSGK. Mes turėjome daugiausia posėdžių ir daugiausia posėdžiavome. Antra, mes esame pirmieji, kurie įsitraukė į ekstremalios situacijos valdymą“ , – sakė D. Gaižauskas.

Taip pat D. Gaižauskas teigė, kad ne jis kelia nepasitikėjimą, o kai kurie komiteto nariai, kurie galimai manipuliavo ir tekino žvalgybinę informaciją, nesilaikė Valstybės paslapčių įstatymo.

G. Landsbergis apie D. Gaižauską: nomenklatūros žmogus

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Dainius Gaižauska, atlikdamas koronaviruso testą, prasilenkė su vakarietiškomis vertybėmis ir primena nomenklatūrinį valdymą. Anot jo, toks dvigubus standartus taikantis politikas negali vadovauti NSGK.

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje bus sprendžiama dėl nepasitikėjimo komiteto pirmininku D. Gaižausku. G. Landsbergis sako nemanąs, kad opozicijai pavyks nuversti komiteto pirmininką, nes valstiečiai palaiko, pasak jo, sukompromitavusį NSGK pirmininką.

„D. Gaižauskas praleido progą skaidriai ir aiškiai paaiškinti visuomenei, ką ir kaip jis darė. Įsivėlė į tokį netiesos siūlų kamuolį ir jam dabar sunku iš jo išeiti, nepasitikrinus nepasitikėjimo komitete. Yra didelė tikimybė, kad jis laimės nepasitikėjimo balsavimą. „Valstiečiai“ yra susivieniję ir jie dažnai tai padaro. Tokių pavyzdžių matėme ir su kitais susikompromitavusiais jų politikais. Nemanau, kad tai yra pagrindinė problema“, – LRT radijui sakė G. Landsbergis.

Anot jo, D. Gaižauskas, atlikdamas koronaviruso testą anksčiau nei medikai, prasilenkė su vakarietiškomis vertybėmis.

„Didžiausia bėda, tai dvigubų standartų skleidimas, ypač koronaviruso valdymo atveju. Kai politikai darosi testus prieš medikus, Vyriausybės atstovai, kurie taip pat yra testuojami greičiau negu žmonės, kurie turėjo kontaktą sus sirgusiais ir t.t. Tai rodo, kad Lietuva dar paslysta ant nomenklatūrinio, posovietinio banano žievės. Tai yra apmaudu, tai yra nesuprantama ir nepripažįstama.

Manau, kad klaidos pripažinimas mums leistų toliau pasistūmėti nuo tarybinės patirties, kurią mes turėjome su valdžiažmogių privilegijomis“, – LRT radijui sakė G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.