Premjeras S. Skvernelis sveikina pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje dienos proga

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis sveikina Lietuvos ir Lenkijos žmones Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimo 229-ųjų metinių proga.

Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2020, 7:46 AM

„Sveikinu Lietuvos piliečius ir mūsų strateginę partnerę Lenkiją Gegužės 3-iosios, pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje dienos, proga. 1791 m. Abiejų Tautų Respublikos Seimo priimta Konstitucija – tai Europos istorijai svarbus dokumentas, kuris įtvirtino modernius valdžių atskyrimo principus ir išplėtė politines bei pilietines teises.

Mūsų protėviai sunkią Abiejų Tautų Respublikai valandą ieškojo būdų atgaivinti ir sustiprinti savo valstybę. Gegužės 3-iosios Konstitucija ir šiandien tebėra vienas iš svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos demokratinės tradicijos šaltinių. Ji reikšminga visiems tikintiems laisvos ir vieningos Europos idealais. Labai svarbu, kad kartu su Lenkija įgyvendiname bendros istorinės atminties iniciatyvas. Tvirtai tikiu, kad puoselėdami bendrą mūsų istoriją klojame tiltus ateities bendradarbiavimui ir visų mūsų žmonių laimėjimams“, – sakoma premjero sveikinime.

Gegužės 3-iosios Konstitucija – ne tik pirmoji rašytinė Konstitucija Europoje (ir antroji pasaulyje), bet ir bendras dviejų tautų atsakas į išorės grėsmes, kuris paskatino ekonominių ir visuomeninių reformų poreikį ir suteikė naują impulsą Abiejų Tautų Respublikai. Gegužės 3-iosios Konstitucija įkūnijo universalias vertybes: laisvės troškimą, demokratiją, teisės viršenybę, vienybę ir lygiavertiškumą. Ji reikšmingai prisidėjo prie europinės demokratijos raidos.

Reikia pažymėti, kad konstitucinė sąranga buvo užbaigta svarbiu 1791 m. spalio 20 d. Abiejų Tautų Tarpusavio įsipareigojimu, kuris tapo svarbia Konstitucijos pataisa. Šis įsipareigojimas yra svarbus konstitucinis aktas Lietuvos valstybingumo tęstinumo kontekste.

Lietuvoje Gegužės 3-ioji minima kaip 1791 m. pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.