Ar visi žiniasklaidos atstovai gali save laikyti žurnalistais?

„Man nepriklauso šiandien švęsti Spaudos dienos, nes aš nesu žurnalistas“, – savo pareiškimu tokią svarbią visiems žurnalistams labai netikėtai pareiškė vienas beveik trisdešimt metų žurnalistu dirbantis ir iš tokio darbo pragyvenantis spaudos veteranas.

Šiuo metu žiniasklaidos priemonėse dirbantys asmenys gali turėti darbo sutartis arba dirbti pagal individualios veiklos pažymas bei kitais pagrindais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu žiniasklaidos priemonėse dirbantys asmenys gali turėti darbo sutartis arba dirbti pagal individualios veiklos pažymas bei kitais pagrindais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jūratė ir Dainius Radzevičiai.<br>T.Bauro nuotr.
Jūratė ir Dainius Radzevičiai.<br>T.Bauro nuotr.
Česlovas Juršėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Česlovas Juršėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 10:06 PM

Jo argumentai, kas turi teisę save laikyti žurnalistu nustebino.

Visuomenės informavimo įstatyme, kuris buvo priimtas ir daugybę kartų taisytas, lopytas, papildytas bei kėlęs nemažai aistrų tiek tarp politikų, tiek tarp pačių žiniasklaidos atstovų, nurodyta, kad „ žurnalistas yra fizinis asmuo, kuris profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą viešosios informacijos rengėjui pagal sutartį su juo ir (ar) yra žurnalistų profesinės organizacijos narys“.

Ar tokia įstatymo nuostata reiškia, kad, jei žurnalistu dirbantis asmuo nepriklauso jokiai žurnalistų profesinei organizacijai, neturi teisės vadintis žurnalistu? Ar tik narystė Žurnalistų sąjungoje suteikia privilegiją turėti žurnalisto vardą?

Ne kartą buvęs Seimo pirmininku, profesionalus žurnalistas ir šios gildijos veteranas Česlovas Juršėnas teigė manąs, kad įstatymu apibrėžtoje „žurnalisto“ sąvokoje reikalavimas, kad toks asmuo turėtų priklausyti žurnalistų profesinei organizacijai yra perteklinis.

Tačiau ilgametis Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius aiškino kitaip: „Narystė žurnalistų sąjungoje, draugijoje ar kitoje organizacijoje nėra privaloma.

Juk įstatyme nurodyta – „ir/arba“. Jei žurnalistas ir nepriklauso jokiai profesinei organizacijai, jis vis tiek turi teisę į žurnalisto vardą“.

Šiuo metu žiniasklaidos priemonėse dirbantys asmenys gali turėti darbo sutartis arba dirbti pagal individualios veiklos pažymas bei kitais pagrindais.

„Kai 1996 m. buvo rengiamas ir priiminėjamas Visuomenės informavimo įstatymas, su leidėjais dėl darbo galiodavo ir žodiniai susitarimai, nes galima buvo ir neturėti rašytinių autorinių sutarčių.

Todėl narystė Žurnalistų sąjungoje ar kitose organizacijose būdavo lyg išsigelbėjimas, nes suteikdavo pažymėjimą, liudijantį, kad asmuo dirba žurnalistu.

O tai suteikdavo teisę gauti akreditacijas įvairiuose renginiuose ar valstybės institucijose“, – priminė D.Radzevičius.

Šiuo metu Žurnalistų sąjungai priklauso apie šeši šimtai žurnalistų. Įvairiose žiniasklaidos priemonėse dirba daugiau nei du tūkstančiai profesionalių žurnalistų.

„Tačiau šis skaičius gali būti ir kelis kartus didesnis, nes žmonių, kurie laiko save žurnalistais, tačiau jokiomis sutartimis nėra susiję su žiniasklaidos priemonėmis ir nėra jokių organizacijų nariais tikrai yra kur kas daugiau“, – teigė D.Radzevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.