STT pareigūnai sulaiko prokurorus, bet patys klimpsta neteisėtų veiksmų liūne

Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia: trečiadienį dėl galimų korupcinių veikų sulaikyti net trys prokurorai – du iš jų dirba Generalinėje prokuratūroje. Sulaikytas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnas.

Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>T.Bauro nuotr.
Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>T.Bauro nuotr.
Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Evaldas Pašilis<br>T.Bauro nuotr.
Evaldas Pašilis<br>T.Bauro nuotr.
Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Seniai Lietuvos teisėsaugą apnikusios tarnybinio piktnaudžiavimo, korupcijos, protekcionizmo, politinių užsakymų ligos, skirtingai nei koronavirusas, nesitraukia.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-05-14 12:30

Kovotojai su finansiniais nusikaltimais įtariami patys ėmę kyšius iš tų, kuriuos turėjo sodinti į teisiamųjų suolą.

Kaip ir reikėjo laukti, generalinis prokuroras E.Pašilis teisinasi, kad dabar raus negeroves su šaknimis ir po šio sukrėtimo prokuratūra taps stipresnė. Tai primena futbolo komandos trenerį, kuris po beviltiškai prakištų rungtynių giriasi, kad kitas sužais dar geriau.

Prokurorus ir kitus šios bylos įtariamuosius sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Tačiau vargu ar toks aktyvumas taps indulgencija šiai institucijai nuo jos nuodėmių.

Šią savaitę STT vadovui Ž.Bartkui, atsakinėjančiam į Seimo narių klausimus apie skandalingą jo pavaldinio R.Martišiaus elgesį vykdant tyrimus ir proteguojant draugų interesus, teko rangytis kaip unguriui, bet buvo matyti, kad tai tik mėginimai plauti įstaigos mundurą slepiant tiesą.

Dėl galimai neteisėto poveikio STT įtariamas advokatas G.Danėlius Ž.Bartkaus atsakymus tiesiai šviesiai pavadino melu.

Mat STT vadovas Seime aiškino, kad ikiteisminį tyrimą dėl šių įtarimų vykdo policija, o jis neva visai nesikiša ir nieko komentuoti negali. Tačiau jei tai būtų tiesa, toks tyrimas išvis nebūtų įmanomas.

Matyt, sukti uodegą Ž.Bartkų verčia tai, kad iš pradžių jis paskelbė, neva advokatų buvo šantažuojamas STT pareigūnų pokalbių įrašais, bet netrukus turėjo pripažinti, jog kone svarbiausiu įtariamuoju paverstas G.Danėlius su juo net nebuvo susitikęs.

Suprantama, tariamo šantažo tyrimą galėjo inicijuoti tik STT, įniršusi, kad advokatai gavo informacijos apie galimai nusikalstamą jos pareigūnų piktnaudžiavimą tarnyba.

Paaiškėjo, kad nekvepia jokiu kriminalu ir istorija, kaip pareigūnų susirašinėjimas pateko į advokatų rankas, – ko gero, R.Martišius per klaidą pats išsiuntė duomenis G.Danėliaus ginamam verslininkui.

Net stebina, kaip advokatus pamokyti užsimojusi ir teisinio persekiojimo karuselę užsukusi STT šį kartą pati klimpsta vis giliau. Neseniai paaiškėjo, kad su advokatų persekiojimo skandalu siejamas pareigūnas R.Martišius užsiėmė veika, kuriai puikiai tiktų STT pamėgto prekybos poveikiu Baudžiamojo kodekso straipsnis.

Pasirodo, šis žvalgybininkas pasišovė padėti savo viršininko R.Žilinsko bičiuliui verslininkui, kuris pavėlavo pateikti prašymą leidimui įdarbinti užsieniečius.

Problema buvo išspręsta žaibiškai – pakako STT pareigūnui paskambinti socialinės apsaugos ir darbo viceministrei E.Radišauskienei, ir ši politikė net pasisiūlė pati lydėti verslininką į Užimtumo tarnybą, kad, kaip raportuoja R.Martišius, „viskas būtų OK“.

Bet kodėl viceministrė tokia paslaugi anaiptol ne aukščiausio rango STT darbuotojui? Regis, dabar ji drauge su R.Martišiumi galėtų būti įtariama prekyba poveikiu, tik, aišku, STT tokio tyrimo nesiims.

Gal viceministrę taip apkerėjo vien STT pavadinimas todėl, kad ši institucija tikrina skiriamų į valstybės tarnybą asmenų patikimumą ir niekam neatsiskaito, ką rašo tose slaptose pažymose.

Prezidentės D.Grybauskaitės valdymo laikais slaptų STT pažymų sukelto skandalo laužas 2014 metais sudegino net 8 viceministrų karjerą, nors jokie jų nusižengimai taip niekada ir nepaaiškėjo.

Beje, STT teikia panašias pažymas ir skiriant teisėjus. Advokatai seniai čia įžvelgia galimybę pareigūnams daryti įtaką teismams ir siūlo atsisakyti tokios pavojingos teisėtumui praktikos.

Vakarykštis prokurorų sulaikymo skandalas rodo, kad ir jie labai pažeidžiami jiems pritaikius kriminalinės žvalgybos metodus.

Ogi vos prieš savaitę generalinis prokuroras E.Pašilis užsipuolė parlamentinį tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams atlikusią valstietės A.Širinskienės vadovaujamą komisiją, kad ji drįso įžvelgti nemažai nusižengimų ir prokuratūros darbe.

Šventą teisybę byloja patarlė, kad žuvis genda nuo galvos. Neseniai E.Pašilis reikalavo iš A.Širinskienės paneigti prielaidas, kad skubus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas netirti galimo jo interesų konflikto skiriant į aukštesnes pareigas mažiausiai balų per atranką surinkusį jo dukros krikštatėvį rodo, jog ranka ranką plauna.

Mat prokuratūra nesiėmė tirti skundo dėl galimo etikos sargų piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Seimo komisija, remdamasi pačių prokurorų liudijimais, atkreipė dėmesį į tai, kad prokuratūra veikiama įvairiausių interesų grupių ir politikų, o pareigūnams jų vadovai nurodinėja, kaip atlikti tyrimus.

Kai pati teisėsauga murdosi gal net korupcinių ryšių pelkėje, sunku tikėtis teisingumo. Kas gali padėti jai apsivalyti?

Daug vilčių dėti į politinių rietenų draskomo Seimo komisijas irgi neverta. Antai konservatorių lyderis G.Landsbergis atsisakė liudyti tiriant parlamentarės I.Rozovos ryšius su Rusijos diplomatais, nors pats siekė tokio tyrimo.

Tai dar vienas įrodymas, kad politikams rūpi ne tiesos paieškos, o tik savas kailis ar sąskaitų suvedinėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.