R. Karbauskis sutinka ne su visais G. Nausėdos pasiūlymais: pasiuntė žinutę ir opozicijai

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad valdantieji, skirtingai nei prezidentas Gitanas Nausėda, siūlys nemažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo, o tik didinti neapmokestintų pajamų dydį (NPD) 100 eurų. R. Karbauskis teigia, kad jokio konflikto su prezidentu čia nebus, bet Seimas turės apsispręsti, kurią alternatyvą palaikyti.

Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Paulina Levickytė, Gailė Jaruševičiūtė ELTA

2020-05-15 13:01

Valstiečių lyderis taip pat sveikina prezidento siūlymą skirti vienkartines išmokas vaikams ir ragina opoziciją „nerėkauti“ ir sieti pateikto paketo su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Tai yra antrasis paramos paketas. Dėl paramos vaikams pakete didesnių abejonių nekyla. Mes tai esame aptarę, vienintelis klausimas kuris kyla tai, kaip teisingiausiai išspręsti klausimą dėl darbo jėgos apmokestinimo. Tai yra prezidento siūlymas tuo pačiu metu mažinti GPM ir didinti NPD. Mūsų nuomone, kuomet mes diskutavome ir prezidentas, tai jis puikiai žino, galbūt mažinti GPM nereikėtų. Reikia didinti NPD ne 50 eurų, o visu 100 eurų tam, kad visą paramą, kurią mes skyrėme gyventojų pajamų padidinimui, gautų labiausiai pažeidžiami žmonės, kurių pajamos mažiausios. Nes GPM mažinimas vis tiek palies labai daug žmonių, kurių pajamos yra labai didelės ir kurie mažiausiai turi šiandien problemų.

O tie pinigai turi tikslą, pirmiausia, skatinti vartojimą. (...) Mūsų pasiūlymas didinti NPD šimtu eurų, bet nemažinti GPM, yra siūlymas paremti daugiausiai tuos, kurie tikrai tuos pinigus vartos. O GPM mažinimas tiems, kurie uždirba, pavyzdžiui, į rankas 2000 eurų, tai reikš, kad dalis tų pinigų tikrai nebus vartojama, o bus taupoma ir atsidedama. O tai neturėtų būti dabartiniu momentu“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

Konflikto su prezidentu nebus

R. Karbauskis pabrėžė, kad konflikto su prezidentu šioje vietoje tikrai nėra. Pasak jo, Seimas turės apsispręsti, kurią alternatyvą palaikyti – valdančiųjų arba prezidento. Kita vertus, R. Karbauskis neslepia, kad, jo nuomone, opozicijos pozicija jau yra aiški.

„Čia konflikto tikrai nereikėtų ieškoti. Tiesiog Seimas turės apsispręsti tarp dviejų alternatyvų. Tarp prezidento pasiūlytos ir tos, kurią mes pateiksime. Prezidentas apie ją puikiai žino. Diskusija ir buvo tokia, kad apsispręsti turės Seimas. Mes suprantame, kad atsiras Seimo narių, tai yra opozicija, kuri palaikys prezidento siūlymą vien dėl to, kad prieštarautų valdantiesiems“, – Eltai sakė jis.

R. Karbauskis teigia, kad bendradarbiavimas tarp Vyriausybės, Seimo ir Prezidentūros yra labai konstruktyvus.

„Aš labai tikiuosi, kad valdantieji pirmiausia palaikysime savo pačių pasiūlymus, nes mes atsakingi už šią situaciją, kaip ir prezidentas. Tik noriu pasakyti, kad aš labai džiaugiuosi, kad visos trys valdžios šakos – Vyriausybė, Seimas ir Prezidentūra – šiuo momentu dirba kaip viena komanda. Mes turime skirtingą nuomonę vienu klausimu, bet tą nuomonių skirtumą mes išspręsime priimdami sprendimą. Visgi esmė yra ta, kad prezidentas pasirašė šiandien pirmąjį paketą ir jau kalba apie antrąjį. Todėl situacija yra visiškai kita, nei buvo 2008-2009 m., kuomet niekas niekam nepadėjo. Tik viską mažino. Tai žinutė, kurią siunčia Seimas, Prezidentūra ir Vyriausybė žmonėms, kad mes padarysime viską, kas tik įmanoma, kad nuostoliai žmonėms ir ekonomikai būtų kuo mažesni“, – teigė jis.

Pasiuntė žinutę opozicijai

R. Karbauskis atkreipė ir opozicijos dėmesį ir siūlo antrojo paketo nesieti su artėjančiais rinkimais.

„Mano žinutė opozicijai: na, nerėkite šitaip ir neprieštaraukite,, kaip prieštaravote iki šiol. Tai nebus paskutinis paketas ir nereikia jo sieti su rinkimais. Bet dabar šis antrasis paketas... Tai jie jį vėl prie rinkimų pririš. Jie sakys, kad šį kartą bandome nupirkti tėvus su vaikais. (...) Jie sakys, rupūžės, nupirko pensininkus, tai dabar nupirks vaikus. Tačiau ne čia yra esmė. Juk mes nepasirinkome viruso datos, ir mes jo nesukūrėme. Mes darome tai, ką privalome daryti, ir mes remiamės Nobelio laureato rekomendacijomis“, – sakė jis.

ELTA primena, kad šalies vadovas siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Taip pat G. Nausėda teiks įstatymo pataisą, kuria siūloma laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (iki 4000 eurų bruto).

Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat siūlys ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Anot prezidento, tokiu būdu mažiausiai pajamų gaunančias šeimas parama pasiektų trimis kanalais – laikinai mažinant pajamų mokesčius dirbantiesiems, didinant NPD ir skiriant papildomas vienkartines išmokas vaikams. Bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.

G. Paluckas: prezidento pasiūlymus palaikysime

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas džiaugiasi, kad prezidento Gitano Nausėdos penktadienį pristatytas teikiamas įstatymų paketas, kuriuo bus bandoma skatinti šalies ekonomiką, yra labiau pakoreguotas mažesnes pajamas gaunančių asmenų labui. G. Paluckas teigia, kad socialdemokratai prezidento siūlymus palaikys, tačiau akcentuoja, kad politinės partijos turi tvirtai sutarti, jog gyventojų pajamų mokestis (GMP) būtų sumažintas tik iki sausio 1 dienos.

„Šie pasiūlymai jau yra koreguoti, pirminiams pasiūlymams galbūt trūko socialinio teisingumo aspekto, nes 5 procentų GPM mažinimas, net ir išlaikant progresinį tarifą aukštesnėse pajamose, iš tiesų žmonėms, uždirbantiems padorias pajamas, 4 tūkst. eurų, tikrai davė didžiausią naudą, lyginant su mažiausias pajamas uždirbančiais“, – Eltai teigė G. Paluckas.

„Patikslinimas dėl GPM mažinimo lubų ir NPD papildomo įvedimo šiek tiek suplokština gaunamą naudą. Tai yra asmenys, kurie daug uždirba, gauna šiek tiek mažiau naudos iš pakeitimų, o mažai uždirbantys gauna daugiau, tai yra labai gerai“, – pridūrė jis.

LSDP lyderis taip pat akcentuoja prezidento pasiūlytų vienkartinių socialinių išmokų svarbą šeimoms su vaikais, nes, pasak politiko, vaikus auginančios šeimos yra viena efektyviausiai pinigus leidžiančių žmonių grupių.

Visgi G. Paluckas teigia, kad esminė problema, jog niekas negali užtikrinti, kad ekonomikos skatinimui skirtos lėšos pateks į apyvartą ir bus panaudotos tikslingai.

„Niekas negali užtikrinti, kad žmonės iš tikrųjų tuos pinigus išleis ekonomikoje. Vieni pataupys, kiti gal užsienyje kažką nusipirks. Kad tie pinigai tikrai pakliūtų į vidaus vartojimą, į ekonomiką, tokio užtikrinimo tikrai nėra“, – sakė G. Paluckas.

LSDP pirmininkas mano, kad Prezidentūrai ir Vyriausybei reikėjo apsvarstyti kai kurių ekonomistų siūlomą terminuotų čekių idėją, kurie galiotų iki sausio 1 dienos ir galėtų būtų skirti konkrečioms prekių ar paslaugų grupėms.

„Tokiu atveju pinigai privalėtų papulti į ekonomiką ir išleisti turėtų skatinimo efektą. O dabar, kiek pinigų bus išleista, kiek pataupyta, pasidėta juodesnei dienai, neaišku. Todėl ekonomikos gaivinimo efektyvumas neapibrėžtas arba ribotas“, – teigė jis.

G. Paluckas taip pat įžvelgia grėsmę, kad GPM sumažinimas gali užsitęsti ne iki sausio 1 dienos, kaip planuojama, o, pasak politiko, gerokai ilgiau.

„Yra grėsmė, kad naujai susirinkęs Seimas ar nauja Vyriausybė nuspręs, kad gal ir taip gerai, bet tada jau bus blogai valstybei. Nes valstybės galimybės teikti kokybiškas, visiems prieinamas paslaugas remiasi į biudžeto galimybes“, – sakė G. Paluckas, akcentuodamas, kad GPM neatkūrus iki sausio 1 dienos, atėjus kitai panašiai krizei, valstybė bus nepajėgi užtikrinti socialinės visuomenės apsaugos.

G. Paluckas teigia, kad socialdemokratai prezidento siūlymus palaikys, tačiau akcentuoja, jog norės išgirsti patikinimą iš kitų partijų, kad GPM bus sumažintas tik iki sausio 1 dienos.

„Taip, siūlymus palaikysime, tik labai norėsiu išgirsti kitų politinių partijų lyderių poziciją, kad susitarimas, jog GPM sumažinimas iki naujų metų bus tvirtas ir nebus paskui atsitraukinėjama nuo šitų žodžių ir nuo šio įsipareigojimo, nes šios partijos bus atsakingos ir už naujo Seimo frakcijų veiklą ir už Vyriausybės formavimą ir opoziciją“, – akcentavo LSDP pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.