Arvydas Lekavičius. Provokatoriams – tik suskilusi gelda

Lietuviai nuo seno sakydavo, kad su velniu geriau neiti obuoliauti. Dabar šį priežodį galima šiek tiek pakeisti – nesusidėk su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-21 06:01

Įvairaus plauko nusikaltėliai, priremti prie sienos, ryžtasi bendradarbiauti su kriminalinės policijos ar kitų teisėsaugos sričių tyrėjais ir duoti parodymus. Jų dėka atskleistas ne vienas rezonansinis nusikaltimas.

Mainais už tai jie ne tik atleidžiami nuo atsakomybės, bet ir išsaugo nelegaliai įgytą turtą, o kartais net atgauna paslėptą narkotikų siuntą.

Dėl tokių lengvatų nusikaltėliai taip trokšta bendradarbiauti su teisėsauga, kad įkliuvę įvairių pasakų apie savo bendrus sukuria. Net Aukščiausiasis teismas perspėjo tokių veikėjų pasakojimus vertinti labai atsargiai.

Užtat jei panašiai užkibsi ant STT meškerės, liksi nuogas, basas ir kaltas. Štai buvusiam „Vilniaus vandenų“ vadovui D.Norkui agentai kažkada pasiūlė mainus: įbruk kyšį kuriam nors iš socialdemokratų – A.Butkevičiui, J.Olekui arba R.Adomavičiui ir bus nutrauktas prieš tave pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Savo nelaimei, žmogus sutiko ir ėmė persekioti tuometį sostinės vicemerą R.Adomavičių – siūlyti neteisėtą atlygį. Nors tas ir nesileido į kalbas, D.Norkų agentai įkalbėjo mestelėti į mašiną 40 tūkstančių litų, kuriuos netrukus aptiko STT.

Vicemeras dėl tokios provokacijos bylinėjasi Europos žmogaus teisių teisme ir turi rimtų galimybių prisiteisti milžinišką sumą iš valstybės.

Užtat vargšelis D.Norkus liko it musę kandęs – paaiškėjo, kad agentų pažadai teverti pernykščio sniego. Nepadėjo ir dabartinis STT vadovas Ž.Bartkus – išlemeno tiesiog atsiprašantis už tokius kolegas pažadukus.

Štai tokia dalia laukia tų, kurie sutinka susidėti su STT. Pasirodo, iš tokios draugystės naudos nebus.

Nebent, kaip rodo agentų padaryti įrašai, iš jų galima pasimokyti keiktis ir girtauti.

„Iš pradžių n... (keiksmažodis) tu jį išprovokuoji, pasakai aš duosiu, kiek reikia, ten sutvarkom ir b... (keiksmažodis) ten su juo“, – štai tokios instrukcijos dalijamos STT talkininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.