Atkasus pylimą Šilutėje – netikėtas radinys

Pradėję Šilokarčemos kvartalo dešiniosios Šyšos pakrantės rekonstrukcijos darbus, statybininkai atkasė tai, ko nesitikėjo. Ties dviem Žuvų gatvės namais nukasę gruntą būsimam pasivaikščiojimų takui, statybininkai rado puikiai išsilaikiusią, akmenimis išgrįstą krantinę, kurios ilgis apie 50 m.

Nukasus gruntą nuo Šyšos pakrantės, ties Žuvų gatvės namais buvo rasta istorinė krantinė.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Nukasus gruntą nuo Šyšos pakrantės, ties Žuvų gatvės namais buvo rasta istorinė krantinė.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Taip Šyšos krantinė ties Turgaus aikšte atrodė nuo XIX a. vidurio.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Taip Šyšos krantinė ties Turgaus aikšte atrodė nuo XIX a. vidurio.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Atkasus Šyšos pylimą – netikėtas radinys.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Atkasus Šyšos pylimą – netikėtas radinys.<br>„Šilutės naujienos“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigitas Grinčinaitis, silutesnaujienos.lt

Jun 17, 2020, 8:51 PM

Atkasus istorinį radinį, Šilokarčemos kvartalo gyventojai pradėjo nuogąstauti, jog istorinė krantinė bus sunaikinta, o jos vietoje statoma nauja. Istorikai sako, kad miesto istorinėje dalyje vykdomi darbai turi būti suderinti su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriumi, žemės kasimo darbai šioje teritorijoje turi būti vykdomi stebint archeologui.

Vietiniai gyventojai krantinę prisimena

UAB „Stamela“, įmonės kuri vykdo darbus, direktorius Matas Liepis patvirtino faktą, kad valant gruntą buvo atrasta krantinės dalis. Tačiau nei jis, nei prie krantinės dirbantys žmonės nenorėjo apie radinį kalbėti. Pasak Mato, visą informaciją apie surastą krantinę jis galės pasakyti tik po susitikimo su Savivaldybės vadovais ir architektais. Toks susirinkimas organizuojamas jau šią savaitę.

Vaikštinėjant po atrastą krantinę, prie savo namo tvoros priėjusios moterys pasakojo, kad čia gyvena nuo vaikystės, ir dabar surastą krantinę viena jų dar prisimena. Tai galėjo būti prieš kelis dešimtmečius. Anuomet krantinė buvo patogi čia žvejojantiems ar žiemos metu pačiuožinėti ateinantiems žmonėms.

Pasak vienos pašnekovės, jos mama prisimena, jog šioje upės vietoje buvo čiuožimo pačiūžomis aikštelė, o ant kranto netgi buvusi pačiūžų nuomos vieta. Moterys stebėjosi, kad dabartiniams statybininkams ši pakrantė jau nebežinoma.

Darbus turi stebėti archeologas

Šilutės miesto istorijos žinovė, buvusi ilgametė H. Šojaus muziejaus direktorė Roza Šikšnienė „Šilutės naujienoms“ komentavo, kad labai tiksliai nėra žinoma, kada Žuvų turgaus aikštė buvo išgrįsta. Tačiau mokslininko C. A. Weberio 1905 metų nuotraukoje matome jau grįstą žuvų turgaus aikštę ir laiptus į grįstą pakrantę.

Jeigu Klaipėdos pagrindinė turgaus aikštė buvo išgrįsta 1799 m., tai Šilokarčemos turbūt kiek vėliau, tačiau 19 a. viduryje krantinė galėjo būti jau išgrįsta.

„Atkastą grindinį būtina išlaikyti, tai svarbu ne tik paveldui. Atidengtas grindinys gali daug informacijos teikti ir archeologams, ir gamtininkams apie potvynius, vandens lygį ir t.t. Apie šį radinį būtina pranešti Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriui“, – komentavo R. Šikšnienė.

Grindinį žada išsaugoti

Šilutės savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Modestas Rauktys, kuris kuruoja Šilokarčemos kvartalo Traksėdžių polderio pylimo rekonstravimo projektą, patvirtino, kad žino apie radinį. Jis sakė, kad darbo grupė rinksis ir spręs, ką su grindiniu daryti. Specialistas neabejoja, kad teks tartis su projekto rengėjais, kurie ir pasakys kaip galima pakoreguoti dabar vykdomus darbus.

Jeigu bus nuspręsta krantinę išsaugoti, šiek tiek koreguosis ir visų darbų apmokėjimo suma. Savivaldybė statybininkams moka tik už atliktus darbus.

Savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis jau ketvirtadienį patvirtino irgi žinantis apie radinį. Jis sakė, kad be abejonės, Savivaldybė bus už tai, kad išsaugoti senąją krantinę. V. Pozingis įsitikinęs, kad naujus projektus reikia suderinti su senaisiais statiniais. Jau nebe pirmą kartą rekonstruojant objektus atrandami senosios Šilutės grindiniai ar kitokie statiniai, kurie yra paliekami tokie, kokie ir buvę, tik priderinti prie naujų projektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?