Priėmimas į aukštąsias mokyklas: daugiau valstybės finansuojamų vietų ir būsimų pedagogų bumas

Karantinas bendrojo priėmimo organizavimui į aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas daug įtakos neturėjo. Vienintelis didesnis pokytis – datų pasikeitimas. Tiesa, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas prof. dr. Pranas Žiliukas sako, kad nustatyti lankstesni minimalūs reikalavimai stojantiesiems, ko gero, nulems didesnį studijuojančiųjų valstybės finansuojamose vietose skaičių. Proveržio laukiama ir pedagogikos studijų programose.

 Priėmimas į aukštąsias mokyklas: daugiau valstybės finansuojamų vietų ir būsimų pedagogų bumas.
 Priėmimas į aukštąsias mokyklas: daugiau valstybės finansuojamų vietų ir būsimų pedagogų bumas.
 LAMA BPO prezidentas prof. dr. P.Žiliukas.
 LAMA BPO prezidentas prof. dr. P.Žiliukas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-06-20 10:31, atnaujinta 2020-06-29 14:21

„Brandos atestatai vargu ar bus pradedami išrašinėti anksčiau nei nuo rugpjūčio 7 dienos“, – mano prof. P.Žiliukas.

Todėl šiais metais stojantieji prašymus pagrindiniam priėmimui Bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje gali pildyti nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 18 d. 12 val. Kvietimo studijuoti paskelbimas numatytas rugpjūčio 22 d. iki 12 val.

Kalbant apie stojamųjų egzaminų organizavimą, kai kurių programų būsimiesiems studentams juos teks laikyti nuotoliniu būdu. Taip nusprendė ne viena aukštoji mokykla. Pasak prof. P.Žiliuko, tokių egzaminų gali tikėtis tiek Lietuvos teatro ir muzikos akademijos, tiek Vilniaus dailės akademijos ar Vytauto Didžiojo universitetų būsimieji studentai.

„LAMA BPO tiesiogiai organizuoja stojančiųjų į ugdymo krypčių grupės studijų programas motyvacijos vertinimą. Jis vyks nuotoliniu būdu. Turinys iš esmės nesikeičia, tiesiog nebus rašto dalies, vyks tik kiek ilgesnis pokalbis“, – sako P.Žiliukas.

Palankūs minimalūs reikalavimai

Atsižvelgiant į Seimo Švietimo ir mokslo komiteto, universitetų ir kolegijų siūlymus, taip pat į studentų ir mokinių atsiliepimus, priimtas sprendimas šiek tiek supaprastinti 2020 m. minimalius kriterijus stojantiesiems į aukštąsias mokyklas ir sudaryti palankesnes sąlygas pretenduojantiems į universitetus ir kolegijas.

Kaip ir anksčiau, 2020 m. stojantieji į aukštąsias mokyklas turės būti išlaikę bent tris brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos, jų minimali išlaikymo riba – 16 balų. Išimtis – menų studijos, stojantiems į jas matematikos egzamino laikyti nereikia. Tačiau nebebus skaičiuojamas šių trijų privalomų egzaminų balų aritmetinis vidurkis: nuo praėjusių metų buvo reikalaujama, kad stojantiesiems į universitetus jis būtų ne mažesnis negu 40, o stojantiesiems į kolegijas – ne mažesnis negu 25.

„Po ilgų svarstymų šių skaičių buvo atsisakyta, pasitenkinta teigiamu įvertinimu. Dalis asmenų faktiškai mokosi profiliuotai, yra pasinėrę į savo mėgstamų dalykų mokymąsi, o tam tikrą raštingumą jau byloja valstybinio egzamino laikymas. Tuo ir apsiribota“, – sako LAMA BPO vadovas.

Kaip ir anksčiau, 2020 m. stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus atsižvelgiama į mokomųjų dalykų metinių įvertinimų vidurkį.

Į universitetus galės būti priimami stojantieji, kurių penkių privalomų mokytis dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis negu 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6.

Tokie minimalūs reikalavimai, pasak profesoriaus, yra parankesni ir studijavusiems užsienyje arba ketinusiems tai daryti.

„Įvertinus, kad nemažai asmenų bandė studijuoti užsienyje arba ketino tai daryti ir nekreipė dėmesio į valstybinius brandos egzaminus, juos rinkosi pagal kitą logiką, toks minimalių rodiklių pateikimas jiems šiemet yra parankesnis“, – sako P.Žiliukas.

Patvirtintas ir 2020 m. mažiausias konkursinis balas valstybės finansuojamoms vietoms, kuris stojant į universitetus turės būti ne mažesnis kaip 5,4, stojant į kolegijas – ne mažesnis kaip 4,3. Dėl konkursinio balo kartelės valstybės nefinansuojamose vietose kiek sudėtingiau.

„Dėl mažiausio konkursinio balo kolegijos nusprendė labai įvairiai – reikalavimai bus labai skirtingi. Kai kur numatyta į mažiausio stojamojo konkursinio balo reikšmę įskaičiuoti papildomų balų, ne visos vienodai elgiasi lietuvių kalbos ir literatūros dalyko atžvilgiu – vienos į konkursinį balą įtrauks tik valstybinį brandos egzamino įvertinimą, kitos – ir valstybinį, ir mokyklinį.

Kai kurios valstybinės kolegijos ir mokamoms vietoms laikysis ministro nustatyto 4,3 minimalaus balo, o dalis privačių kolegijų priims ir su mažesniu balu. Taigi reiklumas kolegijose šiemet bus nevienodas“, – kalbėjo LAMA BPO prezidentas.

Tačiau pirmi metai istorijoje, kai universitetai vieningai susitarė ir laikysis nustatytos 5,4 minimalaus balo ribos ir mokantiems už studijas stojantiesiems.

Nelygu studijų kryptis, yra kelios dešimtys konkursinio balo sandaros variantų.

Pavyzdžiui, menų studijoms svarbiausi stojamieji egzaminai, kitur proporcijos sudaromos pagal dalykų svarbą. Galima gauti ir papildomų balų už tarptautinio lygio konkursų ir olimpiadų laimėjimą, atliktą savanorišką karo tarnybą, savanorystę.

Sutarčių sudarymas – nuotoliniu būdu

Sutarčių sudarymo tvarka šiemet nesikeitė, tačiau dalis mokyklų jau turėjo pasirengusios elektronines sutarčių sudarymo sistemas, kuriomis ir naudosis, o kitos propagavo fizinį atvykimą. Tais atvejais, kai mokyklos norėtų turėti elektroninį sutarties pasirašymo būdą, bet neturi programinės įrangos, tokią galimybę sudarys LAMA BPO.

„Matome, kad mūsų sistema naudosis nemažas skaičius kolegijų ir beveik visos profesinio mokymo įstaigos“, – teigia P.Žiliukas.

Daugiau valstybės finansuojamų vietų

Praėjusiais metais buvo beveik 13 tūkstančių valstybės finansuojamų vietų, šiemet jų – 16 tūkst. 369 ir dar 130 studijų stipendijų.

„Jos paskirstytos atitinkamoms studijų grupėms ar programoms. Daugiau dėmesio skirta kai kurių socialinių mokslų kryptims. Stojant, pavyzdžiui, į vadybos programas valstybės finansuojamų vietų šiemet bus daugiau net triskart. Daugiau slaugos, reabilitacijos, pedagogikos studijų programoms“, – vardija LAMA BPO vadovas.

Būsimiems pedagogams skirtos ir 300 eurų stipendijos (kas mėnesį). Toks paskatinimas, panašu, buvo veiksmingas.

„Matome, kad birželio antrąją savaitę turime jau per 600 norinčiųjų studijuoti pedagogikos studijų programas. Didžioji dalis – pirmuoju pageidavimu. Palyginti su praėjusiais metais, kai iš viso į šias programas buvo priimti 429 asmenys, matyti, kad šiemet pedagogų bumas bus nemažas. Būsimiems pedagogams šiemet skirtos 585 valstybės finansuojamos vietos. Yra dar ir vadinamosios profesinės studijos, kuriose pedagogiką studijuoja jau bakalauro ar magistro laipsnį turintys studentai. Vietų skaičius padidintas ir čia. Skatinamąsias stipendijas turės galimybę gauti ir pedagogikos studijas kaip gretutines vyresniuosiuose studijų kursuose pasirinkę studentai. Gali būti, kad valstybėje įvyks lūžis ir, kalbant apie pedagogų rengimą, iš duobės bus iškopta“, – mano prof. P.Žiliukas.

Prasidėjus papildomam priėmimui bus atsižvelgta į prašymų gausą atskirose kryptyse ir valstybės finansuojamų vietų likučiai bus perskirstyti. Tad šiemet didelė galimybė įstoti visiems, kurie įveikė mažiausio konkursinio balo kartelę.

Profesorius patarė naudotis LAMA BPO konkursinio balo skaičiuokle ir, jau turint konkursinio balo reikšmę, pasižiūrėti, ar jo norimoje studijų programoje to pakanka pagal pernykštę stojimų patirtį.

„Rinktis reikėtų realistiškai. Tačiau galimybių nemažai. Prašyme galima pateikti net 9 pageidavimus pagrindinio priėmimo metu ir 6 – papildomo priėmimo metu. Taigi savo svajonių variantus įrašyti kliūčių nėra“, – teigia jis.

Šiemet iš viso prognozuojama priimti apie 20–21 tūkst. studentų. Manoma, kad mokančiųjų už studijas šiemet bus kone perpus mažiau. Studijų programas šiemet siūlo 36 aukštosios mokyklos, siūloma apie 650 studijų programų.

Visą leidinį „Studijos ir karjera“ rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.