Arūnas Dumalakas. Sostinės klerkai pamaldūs, bet visai nepraktiški

Visada veiklos pilnas MO muziejus į savo pusę sugebėjo palenkti net vežėjus ir jie leido stotelę šalia pastato pavadinti jo vardu. Vakarų Europoje įprasta, kad miesto transporto stotelės pavadinamos šalia esančių žinomesnių statinių pavadinimais. Tačiau Vilniuje tai išimtis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2020, 7:00 AM

Pas mus taip baiminamasi, kad pavadindami stotelę išgarsinsime komercinį pastatą, padėsime verslininkams susižerti turtus, kad dėl to aukojamas net keleivių patogumas.

Juk tikrai į prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“ važiuoja ne tik vilniečiai. Tai kodėl stotelė šalia šio objekto – Šeškinės kalvos, o ne tiesiog „Akropolis“?

Kodėl stotelių pavadinimus suteikiančiai savivaldybei atrodo, kad daugiau keleivių važiuoja į Vilniaus licėjų, o ne į prekybos centrą „Ozas“, todėl stotelė prie šio objekto – Licėjus?

Kodėl net pati savivaldybė per daugybę metų nesugalvojo savęs pasigarsinti, prie dangoraižio Konstitucijos prospekte stotelės nepavadindama tiesiog Savivaldybė? Nejaugi jai atrodo, kad svarbesnė Europos aikštė, kuri šiaip jau niekuo neišskirtinė?

o Žirmūnų ir Lazdynų seniūnijų stotelės yra. Kodėl jos svarbesnės už savivaldybę?

Tokių „kodėl?“ pasižvalgius po Vilnių gali kilti dar daugiau, bet grįžkime prie MO muziejaus.

Anksčiau ši stotelė vadinosi Trakų ir tai buvo dar viena keistenybė. Juk Trakų gatvė yra už sankryžos. Pervadinus stotelę į MO muziejų Pylimo gatvėje kita Trakų stotelė liko. Ir kur? J.Basanavičiaus gatvėje.

Tokių keistenybių yra ir daugiau. Štai Pylimo gatvėje yra Rūdninkų stotelė, nors Rūdninkų gatvė – už sankryžos. O Pylimo stotelei vietos neatsirado, nors, kaip ir Rūdninkų, gatvės pavadinimas senas, istorinis.

Taip V.Šopeno gatvėje nėra V.Šopeno stotelės, bet yra Aguonų, M.K.Čiurlionio stotelė atsiradusi Švitrigailos gatvėje.

Nuo sovietmečio baiminamasi J.Basanavičiaus gatvėje stotelę pavadinti tautos patriarcho pavarde, todėl ji pakrikštyta Algirdo, nors šio kunigaikščio vardu pavadinta gatvė už kelių šimtų metrų.

Aišku, vienu kartu pakeisti krūvą stotelių pavadinimų – ne pati geriausia išeitis. Tačiau savivaldybė iš to ir pelno galėtų susižerti.

Juk pavadinus stotelę didesnio prekybos centro pavadinimu verslininkai tikrai miesto biudžetui suteiktų finansinę paramą ar kitaip atsilygintų už tai, kad per autobusų ir troleibusų garsiakalbius ir švieslentėse skelbiamas prekybos centro pavadinimas.

Bet kol kas tokių pavadinimų savivaldybė bijo kaip velnias kryžiaus. Tad „Siemens“ arena stotelės pavadinime paversta Pramogų arena, „Maximos“ prekybos bazė – tiesiog Prekybos baze, „Ogmios“ miestas – Šiaurės miesteliu.

Užtai stotelės prie maldos namų pavadinamos ilgais griozdiškais pavadinimais: Šventųjų Petro ir Povilo bažnyčia, Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčia.

Pamaldūs tie savivaldybės klerkai. Bet visiškai nepraktiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.