Vytautas Bruveris. Skylėta netgi Konstitucijos tvirtovė

Jei jau pačioje Konstitucijos žynių pastogėje prasidėjo pjautynės, ko norėti iš kitų valstybės institucijų ar juolab skirtingų stovyklų politikų? Belieka skėsčioti rankomis stebint, kas darosi šalies teisingumo viršukalnėje – Konstituciniame teisme (KT).

Dainius Žalimas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Žalimas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konstitucinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konstitucinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konstitucinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konstitucinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Žalimas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Žalimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-07-16 08:14

Grupė KT aparato darbuotojų ir net vienas ar keli teisėjai išsiuntė laišką-pagalbos šauksmą į visas aukštybes – Seimą, Vyriausybę, Nacionalinę teismų administraciją, Darbo inspekciją. Jie skundžiasi D.Grybauskaitės numylėtiniu laikinuoju KT vadovu D.Žalimu, kad jis yra paėmęs juos įkaitais – laiko uždaręs darbo vietoje net po karantino ir neišleidžia atostogauti. O teisingiau – ne tik nėra sudaręs grafiko, kas ir kada šią vasarą ilsėsis, bet net „Facebook“ platybėse giriasi, kad KT šią vasarą dirbs ir tik pavieniai jo atstovai atostogaus.

Aprašę savo ir savo šeimų narių kančias dėl tokios D.Žalimo priespaudos KT darbuotojai ir teisėjai šaukiasi politikų ir darbo inspektorių pagalbos.

Lyg to būtų negana, paaiškėjo, kad kai kurie KT teisėjai, be savo tiesioginių pareigų – saugoti Konstituciją, dar randa laiko ir komercinei veiklai. Pasirodo, jie siūlo už užmokestį vesti įvairius kvalifikacijos kėlimo seminarus ir paskaitas. O KT senbuviai liudija, jog tokia praktika teisme klesti nuo seno, nors lyg ir turėtų būti aišku, kad Konstitucijos aiškintojų patirtis galėtų padėti teisininkų luomo jaunimui.

Aiškiai matyti, kad šios drumstos putos – tai senų vidaus rietenų pačiame KT tarp D.Žalimo ir jo kolegų proveržiai. Pastaruoju metu trintį itin paskatino ir politikai, pavertę šį teismą savo intrigų poligonu.

Pirmiausia valdantieji, atmetę kandidatūras į KT teisėjus, nes siekė ir pamokyti D.Žalimą su prezidentu G.Nausėda, ir įbrukti ten ką nors iš saviškių.

Vis dėlto kaip šią vasarą bus su Konstituciniu teismu, jeigu jo laikinasis pirmininkas nori dirbti, laikinasis kancleris tyli, o darbuotojai veržiasi atostogauti? Išeitis yra – visiems nesutariantiems susirinkti už kelių žingsnių esančiame Lukiškių aikštės paplūdimyje ir atvėsti po fontanų čiurkšle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?